Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ricoh představil 360° kamerku Theta se 4k záznamem

Theta od Ricohu představuje poměrně populární kategorii 360° kamerek. Dosud nahrávala pouze FullHD video, Ricoch ale již ukazuje 4k verzi.

Pokud Thetu používáte, budu rád, pokud se podělíte o zkušenosti v diskusi, ostatním bych úvodem nabídl například toto video…

Novou 4k Thetu ukazuje Ricoh u příležitosti pravidelné akce NAB v americkém Las Vegas. Nadále jde o kamerku se dvěma objektivy typu rybí oko, které dohromady snímají celých 360 ° scény a následně je obraz skládán jak pro fotografii, tak pro video. Počítání rozlišení na FullHD × UltraHD tak berte poněkud s rezervou, Theta fakticky zaznamenává spíše sférické okolí sebe sama. O nové verzi tedy lze říci, že tento záznam bude ve vyšší kvalitě, takže se na něj bude lépe koukat, lépe zoomovat atd.

Ricoh dle slov svých zástupců musel vyřešit problémy s výdrží a zahříváním. Je to logické, typické UltraHD video má 4× větší rozlišení než FullHD a tedy je nutný i několikanásobně větší výpočetní výkon, přičemž takový pokrok ve výrobě úsporných mobilních čipů prostě v horizontu malých jednotek let nenastal.

Nová Theta zaznamenává 4k video při 30 snímcích za sekundu. Disponuje čtyřkanálovým mikrofonem pro záznam prostorového zvuku a je schopna 4k 360° video přímo streamovat. V prodeji se objeví v průběhu tohoto roku. Pro představu dodejme, že současný model Ricoh Theta koupíte kolem 10 tisíc Kč.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ricoh představil 360° kamerku Theta se 4k záznamem

Úterý, 25 Duben 2017 - 16:20 | Tom Jones | Když jsem na dovolené, tak si občas udělám...
Úterý, 25 Duben 2017 - 15:54 | krakora | Má někdo nějaký rozumný nápad k čemu je takové...

Zobrazit diskusi