Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rocket Lake dorazí ještě letos, přinejmenším pro mobilní segment

No tak to bude AMD klásť malý odpor

To, čo dne vypustili analytici, s tým nepočítal ani p. Rybka a to s ním súhlasim skoro vo všetkom v článku (to je už tradičné) aj ako fanúšik AMD.

Proč jede Intel z kopce a proč není dobré se radovat
autor: Michal Rybka , publikováno 1.8.2020
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/60077-proc-jede-inte...

August 4, 2020, 6:09 PM

The analyst noted that Intel’s “transistor challenges are systemic and that TSMC/AMD's transistor lead will extend". As a result, he expects “AMD share gains will accelerate, and that the AMD bull-case will morph from 30% market share to 50% over the next 12-18 months.”

https://finance.yahoo.com/news/jefferies-lifts-pt-amd-intel-160919350.ht...

Lipacis said the lead of AMD, and its chip fabricator Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. , over Intel appeared "systemic." Lipacis said he expects AMD share gains to accelerate especially in the server market, with an estimated 30% share over the next two to three years, and 50% in four to five years. In its recent earnings call, AMD said it had just reached 10% share of the server market.
https://finance.yahoo.com/m/714c0fda-a528-34bd-baf7-0edf81c719b8/amd-sto...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

diky za odkaz na vyborny Rybkuv clanek (uz tam nechodim :-) ) ... zvlast ta historie, kdy si Intel Amd vlastne ... jak to rict... s podporou vypiplal? aby mel druheho licencovaneho vyrobce procaku... zajimave...

"AMD má velké štěstí v podobě Lisy Su, což je inženýrka, která to dotáhla až na šéfku AMD: Je to inženýrka a nepřestala být inženýrka. Pokud firmě šéfuje účetní, změní se to na generátor peněz, což je v technologiích jistá smrt."

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nie je za čo.

oni v tom článku sú drobné nepresnosti, ktoré nemenia vyznenie. Podiel AMD na vývpji x86 do dnešnej podoby sa pohybuje od 30 do 40% pidľa obdobia. A AMD s Intelom sú duopol. Bez licencie na patenty AMD na matematický koprocesor, integráciu mat. koprpcesora do CPU a na integráciu mat. koprocesora do CPU architektúry x86 a x86_64 by dnes nemohol Intel CPU predávať legálne a podobne AMD by bez licencií na patenty Intelu nemohlo CPU vyrábať.

Ale tam nie je zmienka o tom, že aj Moore a spol, čo založili Inyel, odišli z Fairchildu v roku 1968 pre nového korporátneho šéfa, tak ako skupina, čo založila AMD. Sherman Fairchild si za tú chybu s najatím šéfa z Motoroly trhá vlasy a búcha hlavu dodnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel marketingová oznámení už fakt působí spíše jako absurdní komická vložka. Asi je nutno počkat, až Intel coby korporát projde nějakým zásadním "zemětřesením", všechny řídící a marketingové pracovníky vyhodí nebo je vystřílí kulometem nebo odsunou do gulagu nebo prostě tak něco - protože tohle vážně nemá obdoby, nic takového nepamatuji v žádné firmě, takové všeobecné zhroucení - 5 let zaváděná 10nm technologie, 35 modelů jezer, ... parodie.
Časem určitě vydají roadmapy, které ukáží, co vlastně hodlají vyrábět v TSMC, v rámci těch nasmlouvaných kapacit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO se výrobou u TSMC chlubit nebudou a už vůbec ne v roadmapách. Spíš budou ještě tlačit na TSMC, aby to nezveřejňovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by som si taky isty nebol, napriklad čo ostatny vyrabaju 7nm u TSMC Intel bude mať 200 000 waferov 6nm procesom! Samozrejme za zvahodnenu cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to placas, 6nm Intel bude v dobe kdy uz ostatni pojedou na 5nm, tento rok nic na 6nm od Intelu neuvidis

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamätám si to:

Fairchild semiconductor -1968 - nezažil som
Commodore/Mostek- cca. 1994 - zažil som
Atari- posobný čas ako Commodore.
Apple po 1. odchpde Jobsa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V něm by Rocket Lake měl tvořit střední třídu. High-endem by měl zůstat osmijádrový Comet Lake-H"
.. je k tomu nejaky zdroj, odkud tu informaci beres? V tom linkovanem videocardz pod clankem se mluvi jen o Tigerlake U.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na ten článek, nic se na něm nezměnilo, citace Compalu tam stále visí:

„14-nanometer high-end products will launch an eight-core 14-nanometer Comet Lake H in the second quarter of 2020, and the mid-range product Rocket Lake will be launched at the end of the fourth quarter of 2020“

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za upresneni, moje chyba. Koukal jsem na text videocardz, ne na ten vlozeny tweet od momo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, dik :)
Videocardz ma prehled vsech AlderLake-S Cpu konfiguraci.
Uprimne, takovy chaos jsem necekal a marne si lamu hlavu, co od toho cekat..
https://videocardz.com/newz/intel-alder-lake-s-and-alder-lake-p-cpu-gpu-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, aha Rocket Lake, jo právě jsem si uvědomil, že jsem se v tý jezerní pakárně zcela ztratil... a ono no je to asi stejně jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.