Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ROZHOVOR: JAK VYZRÁT NA VÝPADEK DATACENTRA

PR článek
Vysoká dostupnost je požadavek číslo jedna u většiny zákazníků moderních datacenter. Podle Pavla Žáka z Master Internet si s ním umí poradit služba Site Recovery.

Největší přednost Site Recovery spočívá podle cloud architekta Master Internet Pavla Žáka v rychlosti obnovení služby a dostupnosti dat. Pro některé zákazníky představuje každá hodina výpadku navíc ohromné finanční ztráty. „A přesně pro ně je Site Recovery ideálním řešením,“ říká Žák.

K čemu slouží Site Recovery a jak funguje?

Site Recovery slouží ke zvýšení dostupnosti v případě fatálního výpadku primární lokality. V některých situacích může oprava samotného hardware trvat poměrně dlouhou dobu a stejně tak následná obnova dat ze zálohy. Nakonec zjistíte, že jste přišli i o data za půl dne, protože poslední záloha proběhla někdy v noci. Site Recovery tyto problémy řeší. Vaše data se v pravidelných intervalech replikují do záložní lokality, tedy Prahy či Brna.

Jak často probíhá replikace z primární do sekundární lokality?

Samotný interval je na preferencích zákazníka, na vybranou má od patnácti minut po čtyřiadvacet hodin. V případě cloudu lze takto přenášet i kompletní nastavení jednotlivých serverů. My pak můžeme v cílové lokalitě dokonce uchovávat i starší kopie systému, a v případě chyby obnovit data z předcházejícího dne.

Jaký je rozdíl mezi klasickým zálohováním a Site Recovery?

Především se jedná o zcela rozdílné služby s různým účelem. Klasické zálohování řeší situace, kdy si administrátor omylem smaže pod rukama část databáze a podobně. Primárním účelem je ochrana dat, nikoliv zvýšení dostupnosti. Site Recovery svým způsobem data chrání také, ale obnova kousku databáze z datové repliky je poměrně složitá a je lepší ji řešit jinak.

Existuje něco, s čím si Site Recovery neporadí?

Jsou služby, pro které se Site Recovery nehodí. Obecně se jedná o řešení, u kterých je vysoká dostupnost zajištěna jinak a sama o sobě předpokládají existenci dvou a více serverů, typicky DNS servery nebo Active Directory řadiče. V těchto případech se vyplatí mít jeden server v každé lokalitě a výsledek bude lepší než s použitím Site Recovery. Zvláštním případem jsou pak relační databázové servery. U těch nelze zaručit, že bude replika v konzistentním stavu. Základem pro tyto případy je samozřejmě používat transakce, což je ale dobrá praxe i bez Site Recovery.

Pro jaké zákazníky je tato služba vhodná?

Nebudu zastírat, že Site Recovery je služba poměrně nákladná. V záložní lokalitě je potřeba držet identický hardware jako v primární, s čímž souvisí i značné datové přenosy, podpůrná infrastruktura a další náklady. Tato služba je tedy vhodná pro zákazníka, kterému případným výpadkem vzniknou větší ztráty, než kolik ho stojí provoz Site Recovery řešení. Velkou výhodou Site Recovery je i fakt, že pro virtuální servery běžící v cloudu je naprosto transparentní. Tedy že je možné s ním chránit existující řešení bez jakýchkoliv úprav.