Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Možnosti rozmazání obličejů ve videích na YouTube jsou velmi omezené

Rozmazání obličeje na YouTube
YouTube obšťastnil uživatele, kteří nahrávají videa, novinkou umožňující rozmazání obličejů lidí na videu zachycených. Mrknemě se, jak to funguje…

Tvůrci YouTube oznámili na oficiálním YouTube blogu, že implementovali funkci rozmazávání obličejů. Z jejich vyjádření může člověk nabýt dojmu, že se tak stalo na popud organizace Witness zabývající se ochranou lidských práv ve vztahu k videím a všudypřítomným kamerám. Ať už je to, jak chce, funkce není určena těm, kteří by se eventuelně na videích poznali a chtěli skrýt svou identitu. Funkce je určena uživatelům, kteří na YouTube videa nahrávají.

Funguje to naprosto blbuvzdorně. Po nahrání a zpracování videa můžete v možnostech editace zapnout funkci rozmazání obličejů, což způsobí, že funkce celé video projede a pokusí se rozmazat všechny obličeje, které v něm najde. Video máte samozřejmě možnost si před finálním uložením prohlédnout a novou verzi můžete též uložit jako nové video, které nepřepíše to stávající, případně můžete video uložit jako nové a staré smazat (což se od přepsání původního videa novým liší tím, že je na ně vygenerován nový odkaz, video má novou diskuzi, nové statistiky apod.).

YouTube - rozmazání obličeje

My jsme si tuto funkci vyzkoušeli na videích, která již máme v našem profilu nahraná. Zjistili jsme, že není možné rozlišovat, koho rozmazat a koho ne. Funkce rozmaže všechno, co sama najde, a co náhodou nerozmaže, to ji rozmazat nepřinutíte. Funguje to prostě zcela automaticky a nemá to žádná další nastavení, buďto rozmazání zapnete, nebo ne.

Rozmazání obličeje na YouTube

Někdy to rozmazává pěkně, někdy to rozmazává až příliš mnoho prostoru kolem a vzdálenější obličeje to nerozmaže třeba vůbec, takže v nich teoreticky můžete někoho poznat.

YouTube - přehnané rozmazání obličeje

Jako začátek rozhodně dobré, i když je na tom podle našeho názoru ještě hodně co vylepšovat. YouTube cílí tato videa na uživatele, kteří chtějí např. zveřejňovat záznamy z demonstrací, ale nechtějí z pochopitelných důvodů odhalovat identitu zúčastněných. Právě u takových videí hrozí, že budou jednou velkou rozmazanou plochou a z prezentace demonstrace tak nebude v postatě nic (zajímavého).

My bychom si vývojářům z YouTube dovolili doporučit implementovat podobnou funkci na rozmazávání registračních značek na videích zachycených vozidel, což se také může leckomu hodit. Ostatně nemělo by to být nic složitého s ohledem na to, že jak rozmazání obličejů, tak registračních značek už funguje v Google Street View (a pro YouTube je dost možná použito něco, co má stejný základ).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Možnosti rozmazání obličejů ve videích na YouTube jsou velmi omezené

Pondělí, 23 Červenec 2012 - 21:39 | Swordfish | No tak to prostě chtělo aktualizovat Firefox. Jak...
Pondělí, 23 Červenec 2012 - 08:36 | Swordfish | Mám stejný problém a řekl bych že se to začlo...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 20:27 | Lojza Suchánek | nemam nic jako adblock :-) Mam cerstve...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 20:26 | Damel | OS stejný, FF14 i 15 videa na YT přehrává bez...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 19:22 | Mi Chal | Co to je nejde? Jak se to projevuje? Neblokuje ti...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 19:02 | Lojza Suchánek | Ja se zeptam zela OT, ale kdyz jsme u tech videi...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 17:18 | Mi Chal | Někde psali, že to používá stejný algoritmus jako...

Zobrazit diskusi