Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desktop Renoir - Ryzen 5 4400G: 1,5× více jader i vláken a boost nad R5 3400G

Poprosím vás, nedalo by sa k tej tabuľke tým cpu priradiť jeden stĺpec s dátumom uvedenia cpu ? Takto človek stráca prehľad, kedy čo bolo uvedené.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

4700GE 8 / 16 3,1 / 4,35 GHz 16MB 65W

tady je asi nejaky copy/paste sotek ;-) + ruzna velikost cache mezi G a GE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me by taky zajimaly nesrovnalosti ohledne 4700g a 4700ge... proc maji rozdilne L3 cache a proc maji stejne TDP? GE tusim by melo mit snizene TDP a nechapu duvod proc by mela mit G verze mensi L3?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žádný dosud vydaný model Renoir nemá větší vyrovnávací paměť než 8MB (viz WEB AMD), takže to byla jen chyba.
Podle uniklé oficiální tabulky kompatibility se základní deskou Biostar je TDP verze modelu GE 35W:
https://pbs.twimg.com/media/EYpQT95U4AA3c8E?format=png&name=large

...ve starším článku "Ryzen 3000-refresh..." nejsou zatím chybné údaje opraveny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod lowendem si představuji něco od 1500 Kč do 2000 Kč. Takový Ryzen 3 1200 na 12 nm je ideální případ smysluplného lowendu za 1500 Kč. Je vidět, že 7nm výroba je stále drahá.

Dále je vidět jak je x86 svět totálně zprasený a na konkurenci se jen hraje, protože AMD nejen v serverech dál paběrkuje. Už to chce opravdovou konkurenci v podobě ARM nebo kohokoliv jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na totalni lowend je tam Athlon ;-) a tipuji ze niceho jineho se v tech koncinach nedockame - Amd nema duvod - konkurenci

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hrdinská hudba nabírá na síle, zpoza obzoru se noří 7 stateč... tedy 6 ALU!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ani 6xALU to nemá a takový prachy za to chtějí :D

Za cenu 8-jádrového Ryzenu 3800X si Amazon vyrábí vlastní 64-jádrový serverový Graviton2 i s 8-kanálovým DDR4 a hromadou PCIe IO. Zde neobstojí ani argument drahé výroby u TSMC protože G2 je taky na 7nm TSMC.

Závěr je jednoduchý. AMD se rozhodlo nejít do cenové války s Intelem, díky čemuž by padly cenu CPU na 1/2 až 1/3 nynějšího stavu, ale drží basu s Intelem a kasíruje s Intelem nehorázné peníze.

Problém to je z dlouhodobého hlediska protože vysoké marže lákají jiné žraloky, třeba ARM. V serverech už se tak děje, Amazon si tím brutálně snížil náklady (kdyby x86 CPU byly za 1/3 ceny tak by se mu finančně nevyplatilo vyrábět si vlastní CPU). Je jenom otázka času kdy se tak stane i v desktopu a hostina (okrádání zákazníků) definitivně skončí.

Se podívejte na Raspberry Pi 4. To je ARM 4-jádro s pomalým Cortex A72 na 1,5 GHz. Za 1800 Kč za verzi se 4 GB RAM máš USB3.0 a výstup na 4K monitor a dokáže to s přimhouřenýma očima nahradit kancelářské PC na úpravu dokumentů. Příští Raspberry Pi 5 s 4-jádrovou Cortex A76/A77 (2x/2,3x větší IPC než A72) a 8GB RAM to bude plně dostatečný stroj pro kancl, který za polovinu ceny výkonově překoná x86 low-end. A to je Raspberry předražené oproti čínským klonům, takže cena oproti x86 může být čtvrtinová. No a Raspberry Pi 6 už bude mít Matterhorn se 2048-bit vektory SVE2 a 6xALU :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To je vúl, toasty s kaviárem...

PS: Raspi a klony skúšajú ako DTR (desktop replacement) iba masochisti. Ja mám doma napr. na NanoPi Neo postavené inteligentné závlahy a PiHole. A na to netreba ani 8 GB RAM, ani 6 ALU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mistře, na závlahy ti stačí 8-bit mikrokontroler PIC, ATmel, 68HC atd. Na to nepotřebuješ 32-bit ARM ani se dvěma ALU :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že sa to dá aj s ATmega, dokonca som to tak mal. Ale teraz to mám s webrozhraním, fetchuje si to z mojej meteostanice z DB priemery za predchádzajúci deň, podľa vlhkosti a teploty upravuje dobu závlahy, robí mi to reporty, nezalieva ak fúka alebo prší, ovládam to cez mobil... Strápňuješ sa každým príspevkom viac a viac...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen2 je procesor, ktery funguje jak samostatne, tak i v datacentrech.
Graviton2 je procesor specializovany (vyvinuty pro) datacentra.

* G2 ma sice 64 jader, ale nema zadne SMT, takze navrh jader je mnohem jednodussi.
* Ma 1024KiB L2 cache, kdezto Zen2 ma 512KiB na jadro!
* Ma sice 32768KiB L3 cache, ale Zen2 ma 4MiB na jadro (32MB na 8-jadrovy chiplet)!

Taaakze tvoje kecy o cene vyroby jsou uplne mimo. Je to jako kdybys kricel, ze dokazes uplacat z keramicke hliny neco jako salek a chces to porovnavat s plnou cinskou sadou :)

Mimochodem, je nekde napsana vyrobni cena Graviton2? Google mi nic takoveho nenasel. Nasel cenu, za kterou si muzes v datacentru pronajmout takovy CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neznáš místního ALU specialistu? Na fakta zásadně neodpovídá. Jen v každém příspěvku nezapomene uvést 6xALU aspoň 10x, zmínit Apple A13, ARM a prostě hlavně jedeme dál :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozrejme ze znam. Jeste nez se prejmenoval. Porad nezna nic o tom, jak vnitrne CPU funguje, jen rad kopiruje jeden specint test z anandu a pak kupu PR materialu od ARM a Apple.

Ale proti jeho dezinformacim, hoaxum, ignoranci a chatrne logice na ktere stavi velka prohlaseni budu bojovat ;-) Jako Don Quijote!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Pod lowendem si představuji něco od 1500 Kč do 2000 Kč. Takový Ryzen 3 1200 na 12 nm je ideální případ smysluplného lowendu“

Nicméně APU obsahuje i grafiku.
A Ryzen 2200G i 3200G vyjde levněji než Ryzen 1200 plus grafika.

Právě Ryzen 2200G a 3200G jsou asi nejvýhodnější procesory pro low-end sestavu (pokud chci nízkou cenu a zároveň dobrý poměr cena/výkon).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Je vidět, že 7nm výroba je stále drahá."
.. to je zaver, ktery muze byt uplne chybny. AMD potrebuje stale smluvne odebirat urcite procentu chipu od GF. Vzhledem k tomu, ze jejich 12nm process je tezce po zadu proti tomu, co nabizi TSMC, tak necim ty smouvy AMD naplnit potrebuje (musi). Takze k tomu bude i prizpusobovat svoje portfolio. Takove low-end chipy muzou byt jako "odberni vata" treba idealni.
V realite to nemusi byt ani o tom, ze AMD nechce prejit kompletne na 7nm..oni pravdepodobne vzhledem k smlouvam nemuzou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a to Athlony a 2x00g jsou jeste 14nm, pocitam asi take od GF ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá, že dvouchipletová varianta nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se ví už celkem dlouho - desktop APU a notebook APU jsou co se návrhu týká stejné a v noteboocích jsou čiplety na obtíž - čipletový návrh zvyšuje celkovou spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kert - dvoucipletova varianta je zbytecna protoze jeden ciplet alias CCX jiz obsahuje nativne 8 jader

TOW - cim konkretne ma jako cipletovy navrh zvysovat u notebooku spotrebu? spis reseni chlazeni...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhraní pro sběrnice propojující čiplety má celkem dost vysokou spotřebu (v jednotkách W, v desktop CPU se to ztratí, tam není problém, ale v takovém 15W nebo 25W notebookovém CPU je to dost velký trabl a AMD nemá kapacity ani prostředky na to, aby dělali extra návrh APU pro NB a extra pro desktop.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. U Epycu 64c to měřili a čipletová komunikace + IO die měly 50% spotřeby celého CPU. Nvidia uvádí že sáhnout si pro data do RAM stojí 1000x víc energie než vykonání jednoduché ADD instrukce. Zkrátka jak to jde mimo křemík po nějaké humpolácké sběrnici, tak to stojí řádově větší energii. Nebo spíš naopak, ty sběrnice jsou pořád zhruba stejné, pořád jsou pouhým okem viditelné vodivé dráhy na PCB. Spíš výrobní procesy jsou dnes tak vymazlené, že má tranzistor šířku několika desítek atomů a to dělá ten obrovský rozdíl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně těch cen mám trochu obavu.
Jestli je pravda to s Ryzen 3000 refresh, byl by to signál, že řada 4000 zrovna levná nebude.

Ale jinak pořád napjatě čekám na potvrzení kompatibility s B450 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nejde do cenové války, to je evidentní, takže moje predikce je taková, že AMD napálí ceny za Zen3 mnohem výš než u Zen2. A to hned z několika důvodů:
1) Prestiž, chce se zbavit výrobce levných CPU
2) Intel až do Alder Lake 2021 je mimo hru, takže si to může dovolit
3) chce pořád prodávat super levně vyráběné Zen1+ u GF, takže velkým zlevněním Zen2 by si killnula prodeje Zen1
4) Zen3 se bude snažit primárně dodávat do serverů místo Zen2, takže to málo co půjde do desktopu budou buď zmetky nebo patřičně drahé server-grade kusy pro 16c high-end.

Bude to dost absurdní situace prodávat 3 generace CPU. To je jako kdyby AMD prodávala současně K6, K7 i K8.... naprostá pitomost protože by ty staré krámy nikdo nekupoval. To jenom ukazuje na současný silně pokřivený trh, kde vládne duopol výrobců předražených CPU. No a to nemluvím o tom, že se stále prodává taková příšernost jako jsou 28nm APU Bulldozery, takže to budou 4 generace. Bože.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejak ti z tech tvych uvah vypadlo, ze AMD ma porad smlouvy na odbery chipu od GF. O jake objemy se jdna nevime, ale male asi nebudou. Ten centralni IO chip, ktery na tom delaji to asi uplne nezachrani, takze evidentne jedou tech veci vic. V tomto pohledu je lepsi vydelat 1$, nez ten 1$ ztratit, tim ze to od GF neodeberou.
Zen3 cekam taky drazsi a pravdepodobne jen treba 3-4 top modely na uvod. I pres zdrazeni to ale nemus vadit, zalezi, jak se ceny celkove pohnou i u Zen2 a jaky vykonovy bonus Zen3 prinese...takze porad to muze byt win-win situace pro zakaznika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem psal, že si nechtějí zabít marže na prodejích low-end Zen1 CPU a APU. Výrobní cena Zen1 může být nyní cca 30 USD. A podívej se za kolik to pořád prodávají.

Zen3 bude obávám se hodně předraženej. Ostatně i K8 byly brutálně předražené když neměli konkurenci a P4 nestíhala. AMD své zákazníky okrade/zkasíruje při nejbližší příležitosti úplně stejně jako dělá Intel. To je vlastnost trhu ovládaném duopolem firem. Dokud nepřijde konkurence ARMu tak jako v serverech, tak budou zákazníci cálovat jak mourovatí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, pak budou calovat ARMu :-)) ty uz to fakt nehul!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky proč by v AMD šli do cenové války, nic by tím nezískali - v retailu i při současných cenách zadupali Intel do země a do OEM cenotvorby nevidíme. A jak už tu psali, ty první dvě generace ZENu se pořád prodávají protože smlouva o odběrech wafferů z GF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@RichieRich:
Tak se podívej, kolik generací prodává Intel. Navíc ne každý musí kupovat to nejnovější, a tedy i dražší. Je na tobě, jestli si koupíš R3600 za 4900 Kč nebo si vystačíš s R1600 za 2900 Kč (pár týdnů zpátky se dal koupit 2700X pod 4500 Kč, přitom 3700X je za 8500 Kč). Docela rozdíl a AMD tím pokryje i cenově citlivé uživatele. Nakonec si každý přijde na své.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Bude to dost absurdní situace prodávat 3 generace CPU.“

Jako proč? To je úplně normální.
Intel Core jsou aktuálně v prodeji 4 generace (od 7. dál).
A vtipné když tohle zmiňuje propagátor Apple A13, od kterého jsou pořád v prodeji i 4 předchozí generace (tj. celkem 5 generací).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) U Intelu 4 generace zpět je pořád jedno a to samé: Skylake. Jenom se to dnes jmenuje Comet Lake :)
2) Apple dodnes prodává v tabletech starou A10 z roku 2016. Jenže i ta má o dost větší IPC/PPC než Zen2 :D

Nějaký další argument na podporu prodeje předražených šméček AKA x86? :D
PS: A to zmiňuji A10 která má jen 4xALU, což znamená že ani Intel ani AMD ještě nemají svoje jádra na takové úrovni jako 4 roky starý Apple A10. Ostuda největší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

> Nějaký další argument na podporu prodeje předražených šméček AKA x86? :D

Tak asi největší argument je: Zákazníci to kupují. Proto se to prodává.

Jinak jasně, místo předražených šméček x86 si člověk může koupit Apple, který je vyhlášený nízkými cenami :-)

> A to zmiňuji A10 která má jen 4xALU

Jo, můj Ryzen má 16x ALU a kdyby to bylo málo, můžu si koupit ALU skříň a ALU podložku pod myš! Takže Apple se může jít zahrabat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zpetna kompatibilita? Znam nekolik aplikaci (pouziti v realu), kdy se provozuje x86 software stary 15 a vice let ke spokojenosti, spolehlivosti a ekonomicke vyhodnosti ;-)

A u tech generaci Intelu... narozdil od AMD se vetisnou cpou kazda do jine patice; to je taky "machrovina".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...ještě že máme ve světě x86 primárně alespoň ten duopol (i když kompatibilní procesory vyrábí více firem), neboť v případě Apple (a především jeho ARM) to je ve své kategorii totální monopol se všemi jeho důsledky.

PS: To že si někdo vyrábí ARM za nižší cenu, automaticky neznamená, že ho bude za takovou cenu prodávat dalším případným zájemcům...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.