Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 5800X: 8 jader, Ryzen 9 5900X: 12 jader. Lepší boost, výkon na watt, IOD

Drobný překlep: "Řadič Zen 2 byl velmi podvedený" určitě ho nikdo nepodvedl, jen se spíše dobře povedl :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

spellcheck pracuje tak, že menej časté slovo (povedený) nahradí častějšie používaným (podvedený) :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řádově minuty - to je taky podvod, ale benchmarkovým retardům to stačí, takže na tenhle vlak musí naskočit všichni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že takový typ zátěže je celkem běžný a pokud bych si dovolil zaspekulovat, tak bych tvrdil, že je o dost běžnější, než trvalá zátěž. Takže pokud na to Intel nebo AMD optimalizuje, tak za mě úplně v pohodě.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V jádru souhlasím (i když hry, hrátky s videem...), ale zavedl bych povinnost ty časy a frekvence uvádět mezi základními parametry CPU s konkrétním chlazením (box chladič, typ notebooku). U notebooků je situace příšerná - nemám čas si hrát na detektiva, abych zjistil, že ty max. frekvence jsou jen sekundová lež.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hm, u notebooků podle mě nemáš moc šanci. Jde ještě o teplotu okolního prostředí, jestli se notebook nabíjí nebo už je nabitý, jestli je na stole nebo v prostoru, za jak rychle se chlazení ucpe, jak si nastavíš maximální otáčky na větráku, pak jsou tam paměti a počty kanálů...

Co k tomu přistupovat třeba pragmaticky? Tenké notebooky nejsou pro trvalou zátěž dělané a jsou pod zátěží vždy buď hlučné nebo pomalé nebo obojí pohromadě. "Střední" notebooky s dobrým chlazením můžou být 2x rychlejší a budou méně hlučné, "gaming" mají navíc grafický výkon. Hotovo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl opak.

Rekl bych, ze ve hrach to jeste vcelku plati. Hadam, ze tam CPU dostane nafrak akorat na par sekund kdy se vyhodnocuji kolize, fyzika, logika, atp. Napriklad kdyz ve hrach jako DivinityOriginalSin bouchne barel a plameny maji zapalit dalsi veci, vyparit vodni povrchy, atp.

Ale jakmile se neco kompiluje, produkuje, komprimuje, (en)koduje, tak bezne (ne-benchove) ulohy tvaji nekolik minut. Zvlast u 4K obsahu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

opak, neopak, urcite jim jde o to aby to CPU podavalo vykon co nejdele, takze se budou snazit to vyladit aby pokud mozno boostovalo stale dle moznosti chlazeni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já něříkám, že trvalá zátěž neexistuje, koneckonců od ní jsou tam ty základní takty. Jenom říkám, že pro drtivou většinu uživatelů a použití to není relevantní typ zátěže.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

K cemu ale clovek kupuje moderni CPU?

Ja mel za to,ze kdyz uz investuje X (desitek) tisic do stroje, tak kvuli tomu, aby na nem neco chtel delat.

Stroj ktery cas od casu zrychli, ale jen na par vterin bude proste k nicemu. Ten kdo potrebuje vykon si ho nekoupi a kdo nepotrebuje vykon, tak mu druhy procak, bez tak agresivniho boostu, tu ulohu spocita o par sekund pozdeji... jenze to tomu uzivateli nevadi. Protoze dalsi takovou ulohu mit stejne nebude ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže takový je prostě charakter práce na počítači. I ta často uváděná kompilace je zavádějící - můj projekt se sestavuje (tzn. kompilace plus další operace) cca 30 sekund na Intelu 8250U - 1.6GHz základ a 3.4GHz boost. Kdyby ten procesor neměl boost, sestavoval by se projekt řekněme minutu. Seatavuju jej třeba co deset minut, takže jsem opravdu celkem rád, že tam ten "pársekundový" boost je.

Můžeš samozřejmě říct, že kdyby se ten projekt sestavoval minutu, tak už mi boost nevyjde, ale to je pravda jenom částečně - protože za začátku tomu ten boost zase pomůže.

Nebo když zpracovávám fotky - to je série krátkých pásekundových boostů. Kdybych měl pomalejší procesor, jak navrhuješ, protože ten svůj nevyužívám na 100%, tak bych prostě na každou transformaci čekal dvakrát tak dlouho a to by mě ... nebavilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NE, to je kravina.

Prace na pocitaci jsou:

1) Kancelar - nepotrebuju zadny poradny vykon, kdyz se mi excel nacte o sekundu lepe diky vetsimu boostu u Intelu, tak to nijak nezaznamenam. Pujdu do levnejsiho reseni at uz na porizeni, nebo dlouhodobe naklady, coz je AMD.

2) Vyvojar - masina mi kompiluje, nepotrebuju vykon kdyz kodim v IDE, ale jakmile pustim kompilaci, ten vykon potrebuju celou dobu. Ne ze mi prvnich par sekund vali boost jako krava, ale pak se mi to skoro rozpece, zacne se dusit, a celkove cas nijak neusetrim. Navic chci vice jader! Pujdu do AMD

3) Tester - potrebuju valit testy, kde vali nejake simulatory, emulatory, atp. stres testy, load testy, VMka. Potrebuju stroj, ktery dokaze mit dlouhodoby vykon a hromadu jader. Kratkodoby boost me nijak nepomuze. Pujdu do AMD!

4) Gamer - chci hrat ve 4K, takze mi staci, kdyz procak pri nahravani zrychli na par sekund, nebo dokaze skokove zvysit frekvenci pri pocitani nejakych kolizi fyziky atp. Tady pujdu nejspis do Intelu.

5) Tvurce obsahu - kompiluju obrazky, videa... podobny styl jako vyvojar - pujdu do AMD!

Ty kdyz zpracovavas fotky, tak je to jedna fotka a pak dlouho nic, pak dalsi jedna fotka? Ja myslel, ze kdyz uz zaplatis nekolik tisic za CPU, tak to chces vyuzit, takze to nacpes do davky a nechas zpracovat najednou. Proc by sis priplatil za stroj, ktery zere vice energie a spocita tu fotku misto 3.5 sekundy za 3 sekundy? Nebavime se tu o tom, ze AMD ma polovicni frekvence v boostu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hrani ve 4k neni naprosto zadny argument koupit si intel :-D Zen2 je uplne stejne vykonny a navic ve 4k je uplne jedno jaky cpu tam je vzdy to brzi GK. I kdybys hral na fhd tak ten intel je rychlejsi jen o malo, ovsem v jakemkoli jinem vyuziti PC je docela vyrazne lepsi a uspornejsi zen2, pc je ale univerzalni stroj takze v soucasnosti intel nedava vubec zadny smysl.
K tomu boostu, pri praci v prohlizeci otevirani stranek je potreba spickovy vykon ale jen na par sec na takove ulohy je boost super. Jasne ze kdyz to encoduje video nebo jede hra boost se neudrzi protoze by cpu prekracovalo TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"(14nm->12nm->7nm), ale Zen 3 tuto možnost nemá"

Tak jako u Zen 1+ proběhl naprosto minoritní přesun ze 14nm na 12nm (kdy 12nm bylo jen marketingové označení varianty 14nm procesu), přesune se Zen 3 na jiný typ 7nm procesu (nejspíš EUV varianta). Takže 7nm EUV klidně 10% efektivity dá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že materiály AMD hovorili o vylepšenom 7nm, nie o EUV.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

uvidime, osobne jsem doufal v 7nm EUV, ale je mozny ze to bude 7NP, je to docela chaos, na cem treba pobezi Navi? taky 7NP nebo uz 7 s EUV? mozna se pletu, ale ja stale verim u CPU v to 7nm EUV protoze nedava smysl brat horsi, leda ze by meli dva druhy cipletu a jeden byl consumer a druhej servery

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tam chaos nevidím, za tím "7" není pět plusek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chaos v tom, ze vime o CPU a RDNA2 ze bude na 7nm, ale co nevime jestli na 7 NP nebo 7 EUV

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesto byl mezi 14nm a 12nm procesem GF větší rozdíl než mezi N7 a N7P od TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nový rok bude podľa všetkého ideálny pre upgrade. Plánujem R9 5900X/5950X + NVIDIA RTX 3080 SUPER/Ti (20GB model). Aký chipset by ste odporučili? 570? Budem upgradovať s R7 2700X + VEGA 64.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už bude snad X670, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Orazka.
Ak mam rovnaku konfiguraciu, musim buduci rok upgradovat teda tiez na to iste? :)
Ak ano. Kde zobrat financie? Mam totiz instalovany upgrade 'manzelka' a pridane addony 'deti', co sposobuje kompikacie pri financovani tychto dolezitych milnikov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Home Credit rád pomůže! :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam bude ten kamen urazu. 'Home' este mam, no 'Credit' uz zial nie. Jak z 100ho-ven? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musíš do toho nějak zakomponovat addon "děti". To na upgrade "manželka" většinou pomáhá ... :-D
Ale ode mne to nemáš :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak staci ty addony ocesat o ledviny XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem o generaci výš a na dalších X let plánuji určitě jiné upgrady než CPU/GPU :-) Hlavně budu měnit HDD a SDD za NVME ... Nicméně já nehraju nové hry a potřebuji mít počítač "univerzálně" nastavený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je, že radšej ako upgrade by som bral manželku a deti. Takto to nie je problém a posledné roky sa mi darí. Na druhej strane keď sa sa v edit móde dostanem z 13-15 FPS na 30 a viac, bude to na nezaplatenie (comp sa zaplatí za mesiac).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to vlastně s tím boostem u serverových procesorů EPYC/XEON. Platí pro ně to samé, co pro desktopy, že boost nedokážou udržet konstantně, nebo to mají jinak ?
Já jsem se o tom nikde nedočetl. Tedy, ne že bych se několik dní intenzivně pídil, ale pár desítek minut jsem tomu dal a vše, co jsem našel se týkalo jen desktopů ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na konkrétní kombinaci serveru, CPU a chlazení, nicméně v boostu mám zatím zkušenost, že EPYCy jsou celkem dost konzistentní, navíc běží na nižších frekvencích, než desktopové modely. Intel má u mnohých modelů vysoký jednojádrový boost klidně přes 4GHz, ale all core je pak klidně něco jako 2,7GHz. Také záleží, jaké instrukce se používají, při použití AVX2 nebo AVX512 jde vše rapidně dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost konzistentní znamená, že drží boost ?
Jinak servery samozřejmě uvažuji v datacentru s kontrolovanou vzduchotechnikou, teple - studene ulicky apod ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.