Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 7800X3D se již prodává 5-6× více než procesory 14. generace Intelu

tak jde o "postav si sám" segment, ale je vidět že aspoň někde může AMD bodovat, ale jen díky neaktivitě byrokratického molocha Intelu. S tou cache je vidět že nabízí něco zajímavého navíc, ikdyž ta paměť rozhodně nepůsobí ve valné většině úloh je zajímavá, podobně jako v grafikách proprietální techniky nVidie. Jenže bohužel u Radeonů nic takového nemají, tam je to jen šedivá alternativa.
Celkově je AM5 novější a modernější platforma než LGA 1700 která prakticky končí, takže kdo si na tom bude stavět novou sestavu ze skládačů.....
A pak také pořád hodlají udržovat naživu AM4, to je dost zajímavý počin. Sám jsem koupil do rodiny jako náhradu 2/4 Skylake APU 4300G s B550 a je dobré vidět že upgrade bude možný i za rok-dva.
Pro Intel hovoří jen že se v grafických driverech opravdu snaží, jenže to je pořád běh na dlouhou trať a platí jen pro Alder iGPU a novější a rozhodně se to v následujících kvartálech finančně neprojeví.
A když jeden vidí ty ceny refreshů desek se Z790 tak se není čemu divit že to je totálně mimo pozornost domácích skládačů sestav.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

jj. "V ulicích švédského Stockholmu žebrá už prakticky každý." ... :-D :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak byrokatický moloch Intel přišel s očerňovací kampaní => https://diit.cz/clanek/intel-kritizuje-mobilni-procesory-amd-strili-vsak... ... což mi jako neaktivita nepřijde.

APU 4300G je velmi dobrá volba, ale výběr desky s chipsetem B550 mě pro tento procesor překvapil. Já mám aktuálně 5600G na B350 a oproti novějším chipsetům nejsem o nic ochuzen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to vzniklo s tím B550 díky akci na desku GB s integrovanou WiFi 6E Intel a zvukovkou ALC1200 s optickým výstupem, tyto dvě vlastnosti rozhodly v kombinaci s cenou 2999,-. Bohužel mělo to svoje mouchy - ta deska, ale podařilo se to úspěšně vyřešit takže šlape jak má k radosti uživatelky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych chtěl novou AM4 desku, taky si koupím s chipsetem B550, nicméně pro low-end dostačuje i výběhová B450 či A520. Pokud není upgrade vyloučen, pak to smysl dává - je opravdu kam jít, ať už 5700G nebo 5800X3D.

Já jsem moc rád, že s FW updatem BIOSu jsem schopen provozovat takto moderní procesor i na fousatém B350 (i X300 z února 2017) aniž bych musel kupovat nový základ.

PS: I když ono je to vlastně jedno, pokud je provoz umožněn, v podstatě nesejde na chipsetu => http://www.igorslab.de/en/a-ryzen-without-one-chip-set-operates-without-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celosvětově je to mnohem horší.. v článku je dražší segment prodavaný v Evropě a USA.
Jenže v Asii, kde se početně prodávají hromadně levnější procesory je trhákem AMD Ryzen 7500f.
6 jádro, které je ve hrách plně srovnatelné s 5800X3D. A tam je to pro Intel naprostá katastrofa.
Ten procesor je sice OEM, jenže je stejně volně na trhu a jde na dračku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo taky se ten procesor Vyrábí v Malajsii, jenže vyrobní linky jsou i v Číně. Koukněte na foto v článku..
https://wccftech.com/amd-ryzen-5-7500f-cpu-full-on-diy-launch-china-limi....
Sám čekám, kterou verzi dostanu v balíčku, který je již na cestě..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální jméno státu na Tchajwanu je Čínská republika. Výrobci v pevninské Číně píšou "Made in PRC", tedy Lidová Republika Čína.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, je to lež, pokud se týká značení zboží a zejména původu toho procesoru. Stačí se podívat na kdejaký brak v obchodě vše za 29Kč nebo kolik. Všechen ten brak made in China je z Taiwanu? Gratuluju.. Aspoň trochu Myslet.
Made in PRC používají některé západní společnosti /třeba Němci při výrobě obráběcích strojů/ aby vyjádřili fakt, že sice vyrábí v pevninské číně, ale zároveň mají výrobu plně pod kontrolou../ Je to jeden z pokusů marketinkově odlišit značku Made in China v minulosti trpící na kvalitu.. od Made in RPC, kde to máte vy jako evropský zákazník chápat jako něco kvalitnějšího.
Ty linky na kompletaci jsou v pevninské Číně a nečekám, že přiznáte svou nevědomost.
Asi si to pletete s jiným tematem a to s tím, že čínané nutí zboží produkované na Taiwanu označovat Made in China.. v rámci politiky jediné Číny.. jinak hrozí celní potíže.. Naposledy žádal Apple taiwanské výrobce aby tak učinili.. kvůli problemům.. To ale nic nemění na tom, že výrobky z pevnické číny jsou označovány nadále masově Made in China. Stejně dnes jako za socíku voňavé gumy na tužky..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale on sa nevyrába v Malajzii ani Číne ani v Singapure,

Keď malo ešte AMD továrne v Drážďanoch tak
sa wafer vyrobil na hraniciach FRA-SUI
vstupnú kontrolu a predprípravu absolvoval v Austin,TX, USA
štruktúry tranzistorov a spojení sa vytvorili na waferi v Drážďanoch
testovanie waferov,delenie na čipy a testovanie čipov sa robilo
v Singapure a Penangu v Malaizii, kde sa čipy balili "do plastu"
a vznikol tam teda integrovaný obvod.

Teraz AMD používa aj test and packaing kapacity TSMC, ale serverové veci si robia u seba a asi asi Ryzeny s V-cache ve)ď zväčili m ováreň na testy a balenie zo 71 tisíc na 210 tisíc štvorcových metrov

Advanced packaging 3D a 2.5D
AMD set to Open Manufacturing Plant in Malaysia in Early 2023
Jun 14, 2022
AMD's Malaysian joint venture, TF-AMD Microelectronics is in the middle of the construction of a US$452 million manufacturing plant on the island of Penang off the west coast of Malaysia. The facility itself is said to cover 139,000 square metres and is said to create some 3,000 jobs related to advanced semiconductor engineering. The new plant will bring TF-AMD's total manufacturing space in Penang to 210,000 square metres, as the company already has a prior facility on the island.
https://www.techpowerup.com/forums/threads/amd-set-to-open-manufacturing...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ony do toho vstupují ještě korporátní optimalizace typu komu clo, komu daně atd..
Nakonec může jít o stejný křemík a CPU a na jeden natisknou made in Malaysia a na druhý Made in China... Stoprocentně a detailně to ví snad jen v AMD.. Každopádně verze jsou na thu 2.. ta i ta..
Ale jinak u serverových WD HDD je například v Made in Malaysia a Made in China rozdíl.. V balení a taky zcela subjektivně v úmrtnosti.. Subjektivně proto, že objektivní dlouhodobé sledování chybí.. Ale mě ty čínské verze nepřežily dopravu..A Těm se po zkušenostech vyhýbám..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, čiplety sú identické a balenie môže byť inde.

A samozrejme,čipy môžu mať iné clo, ak sú polotovarom a iné, ak je to výrobok a aj medzi rôznymi krajinami/spolkami krajín môže byť iné clo, takže je výhodnejšie ho baliť v pevninskej Číne, pre ňu samotnú, ako ho baliť inde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukl jsem na testy a tebou napsaná informace "6 jádro, které je ve hrách plně srovnatelné s 5800X3D" s výsledky testů úplně nekoresponduje... Každopádně to není špatný procesor za 180€. Ať slouží ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve hrách koresponduje. Je to plichta. Záleží na výběru her.. Jiné ukoly pochopitelně ne.. enkoding videa atd kde jde o vícevláknový výkon.. A dík..
https://youtu.be/ggJ33MmMIWI

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se budu držet webů, kterým důvěřuji, pak to vypadá takto

https://www.computerbase.de/2023-11/amd-ryzen-5-7500f-test/3/

Ale věřím, že ve hrách, kde se neprojeví 3D cache, může být rozdíl minimální.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak není to poprvé co různí testeři mají rozdílné výsledky.. Třeba němci pouzili DDR5 5200, já mám naštěstí DDR5 6000, Což je zlatý řez pro AMD řady 7000. Hlavně v 1 procentu nejnižších FPS se to projeví výrazněji. Nakonec i Ti němci uznali, že proc. je opravdu výhodný i s tím co naměřili..
Tak uvidím. Asi se v Asii málo dívají na německé weby při nákupech.. Osobně jsem chtěl co nejlevnější CPU do AM5 aby bylo kam upgradovat za pár let..kdyby nestačilo..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To že je to fajn procesor určitě nespochyňuje nikdo. A za ty peníze tuplem. Jen jsem chtěl trochu narovnat tu informaci vs 5800X3D. Nebojím se, že nebude stačit ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

VCR ma pravdu v tom, ze nemecky CB ma 'principielni chybu' (z praktickeho hlediska) v hernich testech Zen4 CPU, kde pouzivaji prilis nizko taktovane pameti DDR5, podle spec AMD. Z pragmatickeho hlediska to nedava moc smysl, protoze na tom 'neusetris' a 6000 podavaji nekdy citelne vyssi vykon, takze z pohledu domaci skladatele, nedava pouziti 5200 zadny smysl.
Hezky to jde pak videt na testech treba HWU, kde 7600 a 5800X3D je principielne stejne rychly, protoze meri na DDR5 6000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně pokud si u těch 6000 poladíš časování i u sekundárních parametrů, tak výkon vzroste rapidně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak si "poladit" časování pamětí na PC s Linuxem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší na tom je, že je k dostání ne za 180EUR, ale za 150 EUR.. i s dopravou..
Což je asi nejlepší odpověď na nářky z počátku roku, že AMD nevydalo žádný levný proc.. do AM5.
Pokud toto není láce i progress. tak už nic.. . AM5 se tak dostává spolu s levnými deskami do lowendu.. řekl bych konečně.. Tedy aspoň cenou, nikoli výkonem a IPC..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som napr. CPU bez záruky nekupoval. Dvakrát mi odišli Ryzen 3600 v záručnej dobe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne jsem jeste CPU odejit nevidel, desky ano, ale CPU ne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Buď rád. Obe 3600ky hádzali BSOD na default, uznané v rámci záruky. Po výmene 5600X bez pádov na tej istej zostave.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie 3600ky ale neodisli. Tam by zrejme stacilo zvysit voltaz ci znizit takt cez PBO. Proste slaby kus, ktory nemal byt predavany ako 3600-ka, ale degradovany na 3500 ci 3100.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CPU zdegradovali postupne po pár mesiacoch = odišli. Produkt, ktorý nie je schopný počas záruky fungovať vo svojej špecifikácii, odišiel. Preto píšem, že 7500F bez záruky by som nekúpil. Možno však AMD už degradáciu poriešila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tvrdis ze chces radsej o 20% drahsi CPU so zarukou. Ale zaruka nema taku hodnotu. Ty bez tej zaruky neprides o CPU. Ty ho vies opravit, zmenou parametrov v biose a stratis mozno 2% vykonu. Ani ta robota spojena s tou reklamaciou nestoji za 2%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento prístup beriem. Ale je možné, že postupom času by zdegradoval tak či tak. Čiže po 3-4 rokoch by bol v prdeli úplne prípadne s úplne iným výkonom ako podľa špecifikácie. Za záruku som dostal nový CPU, ktorý nezdegraduje ani po 6+ rokoch a jeho výkon je totožný počas celej doby používania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze mu ty 3600 ze zacatku fungovaly na defaultnim nastaveni a po nejake dobe zacalo PC padat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím nikde, že bych uváděl, že CPU je bez záruky.. Je to v Asii takže neplatí 2 roky automaticky jako v EU, ale záruka je dle obchodu a podmínek od 6 měsíců do jednoho roku. Navíc 3600 je 2 generace zpátky.. nepřijde mi to relevantní připomínka..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V poriadku. Predpokladal som, že sa objednáva z Ázie do Európy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X3D varianty se skutecne povedly.

Skoda ze AMD nema tez v grafickych kartach podobne dobry top model, proste trhak jak cenou tak svym vykonem, znova opakuju, Navi 31 mela byt Radeon-em RX 7800 XT a jeho cena 799€, nizsi RX 7800 rovnez vychazejici z Navi 31 mel stat 699€.

Dnesni RX 7800 XT se radi mezi Radeon RX 6800 XT a 6900 XT, nizsi RX 7700 XT je zas "srovnatelny" se RX 6800, jenze RX 6800 ma 16GiB VRAM a RX 7700 XT 12GiB, jednoduse a jasne Navi 32 a 33(v podobe RX 7600) se nepovedly a tak nemaji cim lidi zaujmout(AV-1 beru za AI v procesoru).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

teda to je mazec.
BTW zda sa, ze pridana V-cache to CPU bola trefa do cierneho

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je totální blábol: "Ryzen 7 7800X3D, který za cenu na pomezí mainstreamu a high-endu nabízí herní výkon nad úrovní top modelu od Intelu".

Srovnatelný herní výkon nabízí už 13600K, někdy o pár FPS méně, někdy více. A stojí o několik tisíc méně.
Velmi rychlé googlení - https://howmanyfps.com/processors/comparisons/intel-core-i5-13600k-vs-am...
https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-...

Rozdíl 338 vs 339 FPS, většina ostatních her jsou na tom stejně. Intel je jak levnější s CPU tak i deskami. Někdo nám tady do hlav tlačí BS.
On je vlastně i výkonnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro tve info. Pokud se bavis o "top" hernim vykonu, tak tebou nalezene "srovnani" neopdovida tomu, jak se "top" herni vykon meri. Viz treba odpovidajici recenze zde
https://www.techspot.com/review/2700-ryzen-7800x3d-vs-core-i7-13700k/#1080p
a to je 13600k pomalejsi.
Takhle zjednodusene srovnavat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.