Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 7945HX3D v recenzích: nejrychlejší mobilní herní procesor

Prosím o radu: v notebooku bych rád upgradoval procesor. Aktuální je Intel Core i7-3667U (Socket 1023 FCBGA). Pokud chci zachovat nízké TDP (a to chci, kvůli chlazení a kvůli výdrži na akumulátor), našel jsem jedinou možnost: Intel Core i7-3687U. Přírůstek výkonu by ale byl tak minimální, že to z mého pohledu za upgrade rozhodně nestojí (a je otázka, jak, kde a za kolik bych ten i7-3687U vůbec sehnal). Napadá vás nějaké řešení?

(Proč notebook nevyhodím/neprodám a nepořídím si něco nového? Vyhovuje mi rozměrově, má 2 akumulátory s výbornou výdrží, matný ne-širokoúhlý displej, obrovské SSD a další vlastnosti, které se dnes v kategorii masovek nenabízejí vůbec a leccos nenajdete ani v kategorii profesionálních strojů.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to je stary 2C/4T IvyBridge...tohle se nevyplati upgradovat CPU.. max tak SSD, pokud ma v sobe jeste plotynak..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Píšu, že má "obrovské SSD".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čemu říkáte "obrovské" SSD?

Něco jako tohle by mohlo opět nějakou dobu vydržet
https://www.hp-shop.sk/produkty/hp-zbook-firefly-14-g10-5g3c8es
https://notebooky.heureka.cz/hp-zbook-firefly-14-g10-5g3c8es/#prehled/

Pokud u uřvané zelené potvory zadám 16GB RAM, 512 GB SSD, tak začne od 37990 Kč (17990 Kč pokud Vám nevadí, že kupujete 2 roky starý model CPU).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Obrovské" je relativní, já vím :-) Mám 2 TB.

Dík za ty tipy na HP, matný displej 16:10 je fajn, ale šířka 316 mm je znatelně větší, než můj současný stroj (o 34 mm, to už je znatelné - a jsou to právě ty maličkosti, co mi komplikují výběr).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, jsem prehlidl.
Ale tohle opravdu nema smysl 'upgradovat'...to uz bych se podival po necem treba z druhe ruky, pokud bych chtel neco hooodne za levno, tak s necim co ma aspon 4c/8T..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém není primárně v ceně. Kdybych mohl koupit nový stroj s parametry, které mi vyhovují (to neznamená, že vyhovují všem ostatním nebo i jen většině) řekněme do 30 kKč + DPH, obměnu bych provedl. Ale obávám se, že v téhle kategorii nevyberu a je otázka, zda by mi stačil dvojnásobek peněz.

(Jen tak narychlo: šířka max. 290 mm, matný displej 3:4 nebo alespoň 16:9, potěší šachta pro druhý akumulátor nebo druhý disk.)

Jde o to, že mi stroj zatím plně dostačoval a nebyl důvod ho měnit, ale čas běží a ten důvod se začíná blížit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked si v dnesnej dobe spoko a doteraz si to daval ma 2 jadrach pre teba nema zmysel nic ine. Uz len za tie 2 baterky si dal balik. A tvoje parametre "velke" ssd a many dispaj ma hocico do 30t. Len ci to nebude o tom ze chces len co ja viem IBM a len profi setup lebo ostatne sa ti nepozdavaju.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můj současný NTB je Fujitsu a předchozí byl také, ale výraznou preferenci ohledně značky nemám (s Fujitsu výtečná spokojenost, ale změně se nebráním). A balík jsem za něj dal, to tedy! (Ano, druhá baterie, BD mechanika, nadstandardní SSD, šuplík na druhý disk... Ovšem vydržel mi extrémně dlouho a pořád ještě slouží, takže těch peněz nelituji ani v nejmenším.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý odkaz,dík! Zatím jsem jenom nakoukl, ale tohle si prostuduji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je asi nejvetsi "evropsky"(hlavne nemecky) vyhledavac cen s technickyma detailama, kde se da celkem dobre vyselektovat, jake ma clovek pozadavky a jestli neco takoveho aktuyalne na trhu je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty mas vybavu na pajeni bga chipu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kruci, ten procesor je pájený přímo na desku?

(Mimochodem, když byl notebook cca 2 měsíce před koncem záruky, měnil na něm servis desku - takže i s procesorem?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vsechny U jsou pajeny.. prave proto byly ultrabooky tenky, odecetla se tloustka socketu.. jesli to servis menil komplet nebo pajel, netusim.. da se oboji..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Tak díky za odpověď, která vše rozsekla; teď je vše jasné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na 99% nepaji .... predevsim proto ze, skoro jiste odchazi cokoliv jineho na te desce, ale ne cpu/bga ( toho proc) .. a pak uz jsem i zazil,ze takhle si to chtel nekdo vymenit ... cpu vymenil prepajenim ( vse ok) ale deska stejne nenajela ( at bud diky whitelistu ci omezene podpore - zamerne, firmwaru - biosu .. byt ten cpu byl ze stejne rodiny a stejne watazi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano - povetsinou to tak delaji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky se neupgradují, notebooky se vyměňují. Chápu, že máš k současnému nějaký citový vztah, dobře se ti na něm pracuje a vyměnovat se ti to nechce. Ale prostě je to tak, že buď ti noťas stačí nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Parcialne.

V NTB ide upgradovat disk (v starych vymenit 2,5 palec SATA HDD za 2,5 palec SATA SSD, vacsinou Z-vyska 7 mm poslednu dekadu vlady HDD v NTB, lebo prvu dekadu milenia bola standardna vyska 2,5 palcaku aj v NTB 9,5 mm)

V NTB ide dalej upgradovat RAM, vacsinou, alebo dost casto. Ak su sloty dva je to este vacsia vyhra. Osadit kapacitne vacsie moduly alebo rychlejsie moduly (do maxima co CPU zvlada).

V NTB ide (alebo skor dakedy islo) ugradovat bateriu, hlavne ked sa este skladala z li-ion monoclankov 18650. Napr. 6 clankovu upgradnut na 9- ci 12-clankovu (oznacovanu ako 10,8-11,1 voltovu: https://shorturl.at/JSTZ3 pretoze 3 ks. 3,6/3,7V monoclanky 18650 tam boli vzdy v serii a tieto trojclenne serie ci uz boli 2-3-4, boli uz medzi sebou zapojene paralelne a tam sa napatie nescitava, takze moze pokojne byt zapojenie 3S2P=6 clankov, 3S3P=9clankov, 3S4P=12 clankov), samozrejme neoriginalnu, ale budiz. Sasi baterie malo potom dole taky vybezok, lebo tam proste tych monoclankov bolo 12 a nie napr. iba 6. Aj ked neoriginalne mohli mat nizsiu kapacitu, zvysenie kapacity bolo min. o 80%, casto na 2-nasobok o 100%.

V NTB ide (alebo skor dakedy islo) vymenit opticku mechaniku za suflik s HDD. Bohuzial 7 mm vyska 2,5 palcokov koncila pri 2 TB HDD (3-4-5 TB 2,5 palcaky mali/maju Z-vysku nieze 15 mm ale brutalnych 18 mm), takze ziadna slava to sa nikde nezmesti, ale pre nejaku hypoteticku staru sunku z roku 2010 to moze byt patricny upgrade: primarny 500 GB SSD z bazaru za babku a doma volne pohodeny a nevyuzity 2 TB HDD do sufliku miesto optickej mechaniky.

Bohuzial CPU na MB su v NTB pajkovane uz aspon 1/4 storocia, takze upgrade CPU sa konat nemoze tak lahko, ak vobec.

Ako posledne ide upgradovat OS :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, v kterém notebooku pár let zpátky ještě jsou HDD, většinou je všude SSD a při veškerém obdivu k narůstajícím rychlostem SSD, stačí i úplný základ a SSD upgradovat netřeba, maximálně co do objemu dat.
Naprostá většina noťasů už má v posledních letech 8GB a víc paměti. Na kancelářskou práci více netřeba, upgrade RAM je možný, ale čím dál méně vyhledávaný.
Upgrade baterie, o tom jsem neslyšel, obvykle jde o výměnu baterie, jejíž životnost skončí, normální servisní zásah.
Upgrade OS je možný, pokud k novějšímu OS jsou vydané ovladače, taky častý zádrhel, který možnost nového OS znemožní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trosku citania medzi riadkami: hovorim o starych 12-15 rocnych NTB (ked ntb boli este hrube 3-3,5 cm) v style intel sandyB, ivyB ci prve amd Lliano ci este k8-based

dnesne 14 cm tenke placky nejde upgradovat takmer vobec, dokonca ani ram nemusi byt pristupna na par srobikov, ak vobec + m.2 nvme ssd vacsinou nema zmysel upgradovat (jedine kvoli jeho kapacite)

no a na kancelarskou praci 8 gb ram staci ... pri domacom stroji mozno, ale zrejme si este nemal zabezpeceny podnikovy ntb nacisto zasr*ny crapwarom a riadeny gpo-ckami, kde si neodinslajules a nezmenis ani prd - tam je nutnych dnes (div sa clovece) 16 gb na kancalarcinu, lebo po celom dni teamsov, offisovych aplikacii a 5-6 aplikacii pouzivanych na pracu, by si to pri 8 gb ram razne pocitil

taky spravca exchnage, alebo sharepoint farmy, alebo databaz, alebo developer, by ti podnikovy NTB s 8 GB ram otrieskal o hlavu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brácha si tehdy na svém thinkpadu upgradoval CPU, RAM, displej, disk a WiFi modul. Dnes má macbook s Apple Silicon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V hernich laptopech pridas ram nebo ssd ale uz jako uzivatel nevymenis baterii a ani tam neni opticka mechanika.
V konzumnich tenkych laptopech nevymenis ani nepridas nic. Tj. aby bylo jasno ani ram ani ssd protoze je tam emmc.
Takze ve kterem stoleti zijes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nemáte pravdu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Procesor je priletovan na desce (fcBGA ) tzn ten ntb zadny socket nema

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už mi to tu vysvětlili, ale díky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kup si notas s Intelem N6000 nebo ted novym N100... Ma to 6W ... Plne dostacujici pokud chces dlouhou vydrz a slusny vykon... Jasne video se na tom strihat neda ale bude to o dost vykonejsi nez mas a bez aktivniho chlazeni... S N100 vsechny video kodeky vcetne AV1....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž moc nezávisí na tom, jaké TDP procesor má, spíš jakou má spotřebu v nízké zátěži a v klidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto nema prave skoro zadnou dle toho jak dlouho ten notas vydrzi... Samo zavisi i na velikosti baterie...
Ale pri tomto TDP nepotrebuje aktivni chlazeni, tim padem i na tom se dosti usetri... Mozna se mylim... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I 45W Phoenix-HS běží v klidu a nízké zátěži pasivně, protože má v klidu minimální spotřebu. Jak píšu, výdrž baterie s TDP moc nesouvisí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud neřešíš výdrž při práci. Ale jak jsem to pochopil, většina diskutujících tady pracuje jen s adaptérem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je takova sprostost vychadzat z TPD pri urceni vydrze, ze nemas ani paru! :) Tak si vezmime pripad, ze procesor A ma TDP 65W a procesor B ma TDP 45W. Zadanu ulohu procesor A vypocita o 40% rychejsie ako procesor B. Takze procesor A sice spotrebovaval viac, ale pocas kratsej doby. A to nie je zdaleka vsetko, pretoze za danu dobu vypoctu o 40% menej en. spotrebuje aj obrazovka, disky, wifina, ... uz chapes, kam smerujem a preco si tak strasne si mimo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože žravější procesor je úspornější? Nechceš pracovat pro Intel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale v danej ulohe moze byt vic efektivny, nez pazravy. A v takom bude spotreba*cas davat vo vysledku nizsi odber celkovej energie z baterie. A kedze ukon trval kratsi cas, ostatne periferie stihli spotrebovat tiez menej energie. Ale chapem, ze pochopit je to nad tvoje usilie a ja vazne nemam cas ti to tu vysvetlovat jak v specialnej triede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nad tvoje síly je to pochopit a ja vazne nemam cas ti to tu vysvetlovat jak v specialnej triede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna dvě baterky nepotřebuješ, pokud koupíš nějaký moderní ULV procesor tak vydrží i 10 hodin práce
4:3 se notebooky nedělají, ale dělají se 3:2
takže pro tebe jediná možnost:
https://www.alza.cz/microsoft-surface-laptop-4-platinum-d7458442.htm

a ještě musíš vyměnit SSD, když si vymejšlíš "ptákoviny" musíš platit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky mě pobaví, když někdo říká, že Apple je drahej ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I v předražené kategorii určené pro metrosexuální frikulíny je Apple drahý.
Hint: 15" vs 15"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já čtu 14,4". Jinak i Air je nově v 15" verzi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já čtu 15", ale je mně to jedno, stejně jako celá tahle kategorie notebooků pro idioty.
https://www.microsoft.com/en-us/surface/devices/surface-laptop-4/tech-specs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si kup klidně desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě lepší volba, když můžeš mít 32 GB RAM za 1600 Kč a v téhle kategorii nabízí 8 GB ve stroji za 30 litrů. Nejsem ovce, abych se nechal stříhat až tak otevřeně urážlivým způsobem. Levný notebook v kombinaci s desktopem a pro šťastné lidi co nepotřebují mobilitu jen desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba používal ultrabook jako terminál na svůj desktop. měl jsem tak výhody ultrabooku a výkonu desktopu (a po přesedlání na desktop zůstala práce otevřená).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když můžu mít notebook s 16 GB RAM a 512 GB SSD (Aspire 3), tak za notebook s 8 GB/ 256 GB nedám víc jak 20 tisíc ani kdyby byl ten hliník pozlacený. Rozumově si to nedokážu zdůvodnit a design není oproti tomu Acer Aspire 3 (A315-24P) o tolik lepší, abych rozum uspal. Těch 8 GB RAM už patří do kategorie pod 20 tisíc, nezávisle na kvalitě zobrazovadla a materiálu šasi. Jabko OS je z hlediska RAM o něco efektivnější než Win, ale i tak by už mohli zlevňovat všechny macy jen s 8 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud řešíš jen velikost RAM a disku, tak proč ne. Jinak Apple dělal i pozlacené macbooky ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna nad velikostí RAM 8 GB by se u nově kupovaného PC měl zamyslet každý, zvlášť dnes, kdy je čím dál víc v módě nemožnost rozšíření. Velikost SSD řeším méně, chápu, že někomu může v pohodě stačit i 120 GB, ale zase je tady ta možnost, že i SSD je připájené, a tak i v tomto případě bych radil se nad vším připájeným pod 500 GB zamyslet a trochu i započítat vliv neznámé budoucnosti.

Surface laptop je neoddiskutovatelná past, protože dávat 8jádro s iGPU jen k nerozšířitelným 8 GB RAM je směšné a lidi si s tím jen rozbijou držku - za čas budou donuceni kupovat nový a na aukru už budou muset notebooky s takovou RAM jít s cenou hodně dolů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

. 33590 Kč, . 8GB / . 256GB - Surface Laptop 4
. 44990 Kč, 64GB / 2000GB - HP ZBook Firefly 14 G10 A
113990 Kč, 64GB / 2000GB - M2 Max

Nejsem dost bohatý, abych si kupoval levné věci.
Ale co je moc, je moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Surface laptop je rovnaká pasca ako netbooky kedysi. Dostal sa mi do ruky jeden taký, tuším nejaké Lenovo 4/64 s Windows 10, že či sa nedá nejak zrýchliť a rozšíriť úložisko. Pozerám, Intel 2C2T pájený, ram a ufs pájené ako v mobile. Podľa špecifikácie by bolo možné pripojiť m2 ssd. Otvorím ho, na doske sú kontakty na m2 slot, ale samotný slot tam nie je, Lenovo ušetrilo pár centov. Po factory resete je voľných pár GB, lenže po pár updatoch je úložisko plné, že nejde nainštalovať ani office. Netbook bol používaný rok-dva maximálne, kým sa updatmi nezaplnilo 64GB, zbytok času v šuflíku. A tak sa aj do šuflíka vrátil. Vravím známemu, že 350€ čo do toho dal, mohol spláchnuť do WC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém Windows 10+ je ten, že nejen že po chvíli zabírá hrozně místa, ale ještě blokuje část volného místa. Update pak nešel lokálně, ale nabootovat z instalační microSD karty. Jenže ta čtečka na těch Atomech odcházela (vada v Intel CPU). Pak už jen přes USB flash disk, ten byl ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže materiál Swift je slitina hliníku, ne hliník, proti macbooku působí jako hračka, kdyz chces kvalitní displej, taky si připlatit, o sklenenem touchpadu s haptikou, což je u apple absolutní spicka nemluvě. I zvuk je výrazně lepší než u konkurence. M1 MBA mi třeba vydržel 13h prehravani 4k streamovaneho videa. Další velké plus. Když jdu do kanclu, neřeším nabíječku. Vím že baterie vydrží s velkou rezervou.

Hw paretry - ram, ssd, vykon cpu nejsou to jediné. I ve světě pc laptopu koupíš za 18k stejne cpu, ram I kapacitu ssd jako ve stroji za 40-50 tisic, přesto jsou to naprosto odlišné stroje. Srovnej Swift treba s xps plus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to jediné, ale to nejdůležitější. Když dojde RAM nebo prostor na SSD, tak budu mnohem víc naštvaný, než když bude můj notebook mít o něco horší zvuk a lcd. Stejně mě fullhd na notebooku reálně neomezuje a vyblité barvy jako jsem viděl na jednom starém 1366x768 snad nemají ani ta nejlevnější IPS u nového notebooku za 3 tisíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, zajímá mě jen socketovatelná (pomalejší a žravější) RAM a disk. Na 60 % NTSC FullHD IPS s bleedingem, repráky z mobilů, mikrofon s ozvěnou, rozvrzanou šasi a že to funí při zatížení a během toho nic nevydrží na baterku sere pes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž na baterku chci a nějakou základní tuhost taky, ale vy dva to máte jako náboženství. Všechny charakteristiky pro mě mají nějakou váhu a např. nedostatek RAM je u mě na žebříčku výš než plusy těhle frikulínských notebooků. Měl jsem krátkou zkušenost s notebookem pod 10 tisíc a tuhost mně stačila, já prostě nevím proč bych ho měl zbytečně zatěžovat. Asi i při přenášení vrzal, ale proč by mně to při přenášení mělo vadit?

"třeba vydržel 13h prehravani 4k streamovaneho videa" třeba tomuhle se musím smát, jsem z jiné planety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtít kvalitu je náboženství? Podotýkám, že kvalita je i u vybraných PC notebooků. Nemusíš se dusit při vyslovení slova na A. Jinak přehrávání videa je HW akcelerované (jen stovky mW) - mne zajímá výdrž na opravdovou práci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy ma jine potreby. Nicmene musim se smat, kdyz se prehnane operuje treba kvalitou displaye notebooku, jak to dela Jiricek. Pokud chci kvalitni display na praci, potrebuji stejne externi monitor. Notebook vzdycky byl a je 'nouzovka' v tomto ohledu. Efektivita na velkem display stoupa v porovnami s 13-15" chrastitkama.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je to myšlení PC lůzy. "Žádný notebook (v mých finančních možnostech) nemá dobrý displej, takže si koupím desktopový a budu v diskuzích šířit bláboly."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pises kraviny. Zkus pracovat na 2X24" NEBO Treba 1x34" a pak se vrat k tomu 13-15" chrastitku.. to je jako noc a den. Mluvim o praci ne o tom, ze si na ksichtobooku prectes zpravy..
Takovym jako Jiricek nebo ty se pak musim fakt smat..pokud ten rozdil nevnimate.
Takze ano, lepsi dispaly na notebooku je samozrejme plus, alespon v urcitych aspektech a use cases. Ale delat z toho svatou kravu, je usmevne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ty píšeš kraviny. U dvou displejů musím koukat na předěl, pokud si je dám na střed. Nebo jeden před sebe a jeden na kraj, tak si na druhý budu kroutit hlavu. Pokud budu mít jeden obrovský displej, tak budu muset otáčet hlavou, když budu koukat do krajů - nestačí jen otáčet očima. Pro mě je nejlepší jeden standardně velký desktopový displej, jsem pro taky zvedáky notebooků, resp jejich displejů. Sice suboptimální plocha, ale aspoň ve výšce očí. Navíc se nebude mrdat rozmístění oken při přechodu mezi různými monitory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V poradku Ladiku, uzij si tu 13'' mrdku ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku Tomíku, užij si svou/svý mrdky ;-)

Jinak teda Apple má pracovní plochu o třídu větší kvůli vhodnějšímu poměru stran na práci (víc na výšku). Takže 13" 16:10 je jako 14" 16:9. A nově s výřezem je na výšku ještě o kus větší (blíže k 15").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 34" , takze si to opravdu narozdil od te 13" mrdky, uziju :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem to vysvětlill, že Apple má mnohem větší plochu na výšku než PC mrdka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako myslis, ze s tou lupou na 13" palcich budes mit lepsi ergonometrii, efektivitu a klidne i pozitek, z toho co tam je oproti te 34"?
To mi pripomina vtipkare, kteri na 5-6" telefonech s prominutim onanuji nad tim, jak je super tam mit co nejvyssi rozliseni..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přece jsem ti vysvětlil, že 13" na Applu je 15" na PC laptopu. A to už použitelné je. Skoro bych řekl že od optima podobně daleko jako ta 34" mrdka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tvoje vysvetleni si nech pro frikuliny, jako jsi ty. Mne nejaka 13'', ani 15'' z pohledu displaye vubec nezajima. Na nejakou uzitecnejsi praci potrebujes stejne externi monitor. Display notebooku je nouzovka a je uplne jedno, jestli je to Jabcak, nebo neco jinehio.. Z toho pohledu je sice nejaka retina fajn, ale je to bonus, ktery k praci nepotrebujes a z praktickeho hlediska (pokud za to platis premiovku) jsou to vyhozene penize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to všechno, tak si pak utři mrdku z tý svý mrdky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

o jak jsi odusevnely :))
Ty nedokazes uznat, ze by nekdo jiny mohl mit pravdu co..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ty nedokážeš uznat, že bych mohl mít pravdu :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No protoze nemas. Opakujes akorat dokola porad stejnou vec jako kolovratek, bez prihlednuti k use case, kde ty tvoje vyhody jednoduse neplati.
Vyhody/pomerovani notebookoveho displaye zjednodusene konci v momemnte, kdy si na to pripojis neco externiho. Jednoducha vec, se kterou ma zkusenost kazdy, kdo s notebooky dela a ne jen o nich keca..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No protoze pravdu nemas. Opakujes akorat dokola porad stejnou vec jako kolovratek, bez prihlednuti k use case, kde ty tvoje vyhody jednoduse neplati.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak zase nic, jako vzdycky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak zase nic, jako vzdycky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hliník je vždy slitina s něčím , takže bludy si nech od cesty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro některá použití se používá i čistý (v rámci technických možností) Hliník.
Naopak Horčík prakticky jen ve slitinách.

Domýšlet si složení materiálů na základě jejich marketinkových názvů je .. ne zrovna šťastné.
(Viz Titanzinek - ca 99% Zn, 0.06~1.00% Cu, 0.06~0.20% Ti)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šířka 339,5 mm, to je moc. Přesto díky za tip.

<Když si vymejšlíš "ptákoviny" musíš platit> - nojo, souhlasím, takový je život :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo je široké menej ako 339,5mm? Batoh? Alebo tajná skrýša?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tajná skrýš v batohu, který schovávám do (jiné) tajné skrýše :-)

Teď vážně: je to větší šířka, než poskytují má 2 zavazadla, ve kterých notebook obvykle nosím. Resp. musel bych dávat jinam adaptér a případně i myš, a pak by se mi zase nevešly jiné věci (dokumenty) nebo by se mohly poškodit. Navíc, čím větší půdorys notebooku, tím může být náchylnější na poškození. Zvykl jsem si na malý stroj, na displej zatím vidím dobře, takže měnit nechci. Samozřejmě, nemám třeba numerický blok na klávesnici a ačkoli jsem zvyklý, produktivitě by určitě přidal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Môžeme sa zložiť na väčšie zavazadla. Fertig.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že je cpu letovaný, tak asi jen tak vyměnit nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi i7-3667U a i7-3687U není vůbec žádný rozdíl. Nemáte spíše deprese, určité nutkání shromažďovat staré harampádí, ke kterému tknete láskyplným pocitem a v okamžiku, kdy si představíte, že by se vám rozbil, chytne vás uzkost?

Nechcete si vzít měsíc dovolenou a odjet někam hodně daleko od počítačů?

Nebo zkusit navštívit nějakého psychologa a promluvit si s ním o svém počítači?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deprese a nutkání ne. Snažím se věci řešit racionálně, proto jsem je konzultoval na tomto technickém fóru - a kromě tvých pindů se tu objevilo několik věcných a zajímavých odpovědí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bravo amd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OFFTOPIC

Caute, snad za toto nedostanem banan :D ale, potreboval by som mozno mensiu radu ohladom ceny.

Za kolko si myslite, ze sa da predat pc:
CPU: AMD Ryzen 7 5600X
MB: Gigabyte Aorus B55M PRO-P
GPU: Sapphire Pulse 6700 XT Gaming OC
RAM: KINGSTON 16 GB 3600 MHz
Skrina: Fractal Design Meshify C White
Zdroj: Seasonic Core GM 650 W Gold
SSD: ten si beriem, nechce sa mi preinstalovavat :D

????

Chcem ho predat a kupit 7800X3D so 7900 XTX, 32GB RAM. Este sumarizujem, hlavne MB, aka by tam mohla byt. Ale hlavne ma trapi cena, za ktoru ho predat. Ja som premyslal, ze okolo 600-700e by sa dalo, ale sam netusim.

Dik, hlavne ma neukamenujte :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doživotní ban nastaven.

Dost záleží na zbývající oficiální záruce nebo neoficiální záruce od tebe (např. dávám 14 dní záruky na vyzkoušení). Koukni pro inspiraci na aukro atd., cenu v aukci určuje kupující a v klasickém bazaru vlastně taky. Navíc je srpen, počkal bych na září nebo aspoň nastavil konec aukce až někdy na září.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Doživotní ban nastaven."

tak to mam smolik :/

Inak, ano je este v zaruke do 13.3.2024. Ide mi len o to, ze ci tych, povedzme 600e, je realnych (kedze je to starsi pc) alebo mam uz velke oci :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stanov si minimální hranici, pod kterou za žádnou cenu nepůjdeš a jdi do aukce.
inspirace
https://aukro.cz/pc-sestavy?attr_9835=val_666
https://aukro.cz/herni-pc-ryzen-5-3600-rx-6600-xt-7044246520
600 euro bys mohl dostat. Když nikdo nebude přihazovat, tak musíš jít níž a zase čekat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to věci co se dají stále koupit. Pro rychlý prodej to nacházejí na eshopu do košíku a vydel 2. Ve výsledku ale záleží jen na tom jakého kupce seženeš. Na bazaru se dají koupit třeba 10400f s nějakou 3060/2070 za 10k czk/400€ za těch 600€ to je asi realne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to, ze u nas by tento pc vysiel mozno na nejakych 800e +-. Len GPU u nas ide po 350e, cpu nejakych 150e a uz si takmer na tej cene 600e

chcem upgrade robit, tak by som bol rad, ak by sa co najviac vratilo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU 120, doska 80, grafika 250, RAM 30, skrinka 70, zdroj 50, takze spolu 600 ak mas zaruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prima ukázka nejnovější výroby TSMC. Osobně takový laptop mít hlavně na hry tak hned vypnu SMT a vsadím se že ta fps by byla ještě o ždibec lepší díky držení vyšší frekvence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic 2

Caute chalani. Pokusam sa poskladat novy pc.

Nie som moc na RGB, takze je to skor taky zakladny build, co do vizualu. Len par veci si nie som isty

- maticna - nemam skusenost s Asrockom
- RAM - taktoez moc s corsair
- zdroj - 750 bude stacit ?
- skrina - vraj ma dobry flow

https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm?sharelist=78696D71706966775

Dikicko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAMku Corsair/Apacer/Gskill 6000 CL36 by som nebral, maju pomale Samsung chipy, nejde tam znizit CL na 30. Ber radsej Patriot Viper Venom, ADATA XPG (tieto mam vo verzii 6000CL40 a idu dokonca na 6000CL26 s 1.55V a dobrym chladenim. Alza ich dokonca ma s casovanim 6000 CL30 za 105e) alebo Kingston FURY, kludne 6000 CL40, vsetky maju Hynix pamate a pojdu na 6000 CL30.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diky moc za objasnenie RAM

je to celkom zaujimave, ze tie Gskill nie su uplne naj, ked vsade ich odporucaju. Ale s adatou mam dobru skusenost, aj s kingstom. Tak uvidime.

A zvysok je podla teba ok? Mobo je vraj dobra, i ked nemam ziadnu skusenost s touto znackou. A zdroj, vraj by stacil aj 750W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gskill su dobre az od 6000CL32.
Mobo je v pohode (ak nechces robit taktovacie rekordy) ale ma len zakladnu zvukovku.
Zdroj vyzera dobre podla recenzii.
Grafika zerie 406W v hrach a 530W v peakoch podla techpowerup, takze ten zdroj by som bral radsej 850W.
Do skrinky si dokup 2x 140m ventilatory, lebo v zaklade dostanes len 2x 120mm. Pre porovnanie k be quiet! Pure Base 500DX davaju 3x 140mm a na mindfactory je teraz za 75e.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.