Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ryzen mobile: 8 vláken v ultratenkém notebooku (+ další CPU novinky)

Ryzen Mobile Notebook 04
AMD k příležitosti Computexu krom Vegy naťukla i procesorové produkty, mimo jiné předvedla první notebook se čtyřjádrovým / osmivláknovým Ryzen Mobile. V krátkosti se podíváme na vše, co nás čeká…

Jim Anderson s kolegy se během prezentace zastavili u několika procesorových novinek. Poprvé máme možnost vidět Ryzen Mobile neboli BGA variantu APU Raven Ridge. Jde o poměrně malý čip, který integruje 4 jádra (8 vláken) architektury Zen, přes 700 stream-procesorů architektury Vega a jelikož jde o SoC, tak i kompletní čipset.

Ryzen Mobile Raven Ridge 02

 Zajímavější než podoba APU ale byla ukázka vzorku notebooku, který je tímto jádrem osazen. Šlo to zařízení typu 2-in-1 (úvodní snímek), u kterého lze překlopit obrazovku o (téměř) 360°, takže je možné se zařízením pracovat jako s tabletem. Výška nedosahuje ani 15 milimetrů a to přesto, že je použito APU v plné čtyřjádrové / osmivláknové konfiguraci. Lze tedy předpokládat, že díky Raven Ridge je AMD schopna nabídnout ~15W model v plně aktivní verzi. Špatně zřetelný světle modrý čtvereček vpravo nahoře na obrazovce je grafické znázornění monitoringu vytížení jader, které potvrzuje osmivláknovou konfiguraci. Termín vydání nebyl upřesněn, stále zůstává aktuální druhá polovina letošního roku. Protože se na třetí kvartál chystá herní Vega, ThreadRipper a Ryzen 3, půjde velmi pravděpodobně o čtvrtý kvartál, předvánoční sezónu.

Asus Rog Ryzen 7

Notebook z jiného soudku představil Asus. Tentokrát nejde o APU, ale o spojení velkého osmijádrového Ryzenu se samostatnou grafickou kartou Radeon RX 580. Použit je FreeSync-kompatibilní panel a díky zvolenému GPU zvládá notebook pohánět i VR set. Asus si ale velmi zakládá na procesorovém výkonu. Podle slov zástupce společnosti jde o notebook s vůbec nejrychlejším procesorem, který (v neupřesněném vícevláknovém testu) překonává nejrychlejší současné produkty o 60 %.

Ryzen Threadripper 04

Poprvé byl ukázán Ryzen ThreadRipper, který mimo jiné poháněl krátké demo ve hře Prey akcelerované Vegou v CrossFire. Datum vydání zatím nebylo upřesněné, zatím to ale vypadá na léto. Potvrzeno máme datum vydání serverových procesorů Epyc. Dojde na ně v úterý 20. června, tedy týden před Vegou FE.

Jak už jsme si řekli včera, 16GB Vega FE bude vydána 27. června a na 8GB Vega RX pak dojde 31. července, možná plus mínus den.

Diskuse ke článku Ryzen mobile: 8 vláken v ultratenkém notebooku (+ další CPU novinky)

Pátek, 9 Červen 2017 - 21:04 | ldx | Tak mně zajímá jestli budou existovat varianty s...
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 15:46 | He3lix | Tom Buri...Teď si to trefil, je to pát let, co to...
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 15:17 | TyNyT | jj, to je docela bombózní. Jak bylo roky AMD v...
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 15:12 | Picmaus | Hezky se nám to rozbíhá, jen houšť.
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 14:05 | Tom Buri | ctyrjadro osmivlakno s L3 cache dohromady s...

Zobrazit diskusi