Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LED mohou podražit, cena safírových substrátů roste

Sapphire Ingot
Svítivé diody se ve světě IT používaly nejprve k indikaci stavů; v současnosti ale hrají důležitější roli jakožto podsvícení LCD panelů. Právě jejich cenu by mohlo ovlivnit zdražení substrátů…

Jednou z klíčových surovin k výrobě LED jsou safírové substráty (Al2O3) a právě o nich bude řeč. Jejich cena a dostupnost je závislá z valné většiny na čínských výrobcích a jejich dodávkách 2” (50,8mm) safírových ingotů. Situace na tomto trhu je ale poměrně složitá, do jisté míry bychom její vývoj mohli přirovnat k paměťovému byznysu, ale pár drobných rozdílů tu bude.

Podobně jako výrobci pamětí, tak i výrobci safírových substrátů očekávali v minulých letech výrazné nárůsty poptávky v důsledku boomu LED technologií. Vznikla proto celá řada firem, která se na tento segment zaměřila, jenže jejich výrobní kapacity až několikanásobně převýšily reálnou poptávku. V minulém roce proto mnohé zanikly. Samotní výrobci diod, kteří tvoří další očko zpracovatelského řetězce, fungují na pouhých 30 % výrobní kapacity.

Safírové ingoty
Safírové (resp. korundové) ingoty různých průměrů

I přesto jsou sklady předzásobené a trh nasycený. To by samo o sobě mělo znamenat pokles cen - situace je však opačná. Výrobci použili jako argument určitý nárůst poptávky po LEDkách a reagují na něj zvýšením cen dvoupalcových ingotů v průměru o 10-11 %, konkrétně z $2,8-2,9 za milimetr na $3,1-3,2 za milimetr.

Takový krok pravděpodobně nic nezmění na současném nasycení trhu (které by mělo trvat minimálně do konce letošního roku), ale může se dříve či později odrazit na ceně koncových produktů. Zatím není jasné, zda je dubnové zdražení jednorázovou záležitostí, nebo (podobně jako u pamětí) půjde spíše o trend, nicméně pokud plánujete nákup nějakého zařízení postaveného na hafu svítivých diod, pak nemá smysl příliš otálet, přinejmenším v krátkodobém horizontu ceny dolů nepůjdou.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku LED mohou podražit, cena safírových substrátů roste

Úterý, 30 Duben 2013 - 08:35 | Rudolf Dvořáček | Vzhledem k tomu, že hodnota peněz klesá (až na...

Zobrazit diskusi