Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung a GDDR5 paměti

Samsung logo

Prozatím jsme si v souvislosti s předpokládaným rychlým nástupem GDDR5 pamětí povídali zejména o firmě Qimonda, která se rozhodla zcela přeskočit generaci GDDR4 a porvat se s konkurencí právě na trhu s pátou generací, což samozřejmě znamená, že se na kolbišti střetnou hlavně s korejským Samsungem. Jeho plány na poli GDDR5 dosud nebyly moc známy, nyní se však konečně můžeme podívat na bližší detaily.

Dle kolegů z Beyond 3D totiž Samsung má v roadmapě již na třetí kvartál tohoto roku připraveny 512Mbitové čipy s efektivní rychlostí 3,2 až 5,0 GHz pracující s napětím 1,5 V a využívající 170pin FBGA pouzdro (o 34 pinů více než GDDR3/4), přičemž s největší pravděpodobností půjde o čipy vyráběné 50nm procesem. Termín se samozřejmě vztahuje na počáteční výrobu (a nejspíše pomalejší modely), sériová by měla následovat počátkem příštího roku, tedy v době, kdy se na trhu objeví právě GDDR5 čipy Qimonda. Někdy na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku příštího by pak měly u Samsungu následovat 1Gbit čipy.

Rozhodně však bude zajímavé sledovat, po jakých pamětech sáhnou ATI a nVidia u příští generace hi-end grafických karet. Trhu se stále s ladností zaběhlé technologie drží i GDDR3 paměti sahající v případě Samsungu až ke 2,4 GHz a právě nVidia se zatím GDDR4 pamětí ani nedotkla.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung a GDDR5 paměti

Čtvrtek, 19 Červenec 2007 - 08:06 | Anonym | Měl bych námět pro CD-R server, co takhle udělat...

Zobrazit diskusi