Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung bude od AMD licencovat i další generace grafické architektury RDNA

Je škoda, že se Samsung nedrží toho, co mu jde lépe, to jest konkurovat TSMC v zakázkové výrobě čipů. Ty vlastní procesory jim nejdou, výkon je slabý, je to takové polofunkční a nakonec to u svých vlajkových telefonů musel pustit a dát tam procesory Qualcommu. Tohle bohužel vypadá, že by Samsung chtěl vrátit do hry zase Exynos, tudíž ty jejich telefony budou zase nepoužitelné.

Možná, když Samsung tak moc nechce mít v telefonech ty Snapdragony, tak měl udělat jinou věc. Licencovat si od AMD jak GPU, tak CPU, potom věřim, že by byl konkurenční.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

hlavní problém byl právě ve výrobním procesu, to že apple dělá "nejlepší" arm čipy je jenom kvůli tomu, že si o půl roku zaplatí výrobu dřív než konkurence, rozdíli mezi snapdragonem a exynosem nebyli tak velký když oba dělal samsung, teď samozřejmě když porovnáváš 4nm tsmc vs 6-7nm tsmc v podání samsungu tak je jasné, že rozdíli budou velké

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Že výrobní proces nevadí Google který si nechá vyrábět své Tensory u Samsungu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ano proto si iphone 14 dava k veceri pixel 7

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O čem se přesně bavíme? Bavíme se o tom že Samsung má horší proces, ne o tom že existují silnější a slabší SoC. Ano Tensory od Google jsou pomalejší nejen než Bionicy od Apple ale dokonce než vlajkové Snapdragony a Dimensity.

Spotřeba tensorů rozhodně není kritizováná, dokonce spotřeba SG8G1 nebyla tak kritizováná jako u Exynosu 2200.

On ani nebyl až tak velký problém že SG8G1 byl výkonnější a úspornější než Exynos 2200, problém byl že zařízení se SG8G1 stály stejně jako s Exynosem 2200 a to vadilo naprosto nejvíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě bych výjimečně mohl okopírovat to, co tu píše JirkaK. Není pravda, že je problém ve výrobním procesu, protože stejný použil i Qualcomm na některé své SoC a ty jsou o mnoho lepší.

Celý problém spočívá v tom, že Exynos jako SoC je prostě navržené hůře než co dokázal navrhnout Mediatek s jeho Dimensity, nemluvě pak vůbec o Qualcommu, který je úplně někde jinde. Bohužel Samsung to přes licencování RDNA od AMD nedává.

Nakonec Samsung to dokázal i tím, že po mnoha letech osadil celosvětově Snapdragon a najednou v době krize, kdy ostatní horko těžko shánějí zákazníky, má Samsung rekordní prodeje a to i přes zdražení těch jeho telefonů.

Já sám bych už nový telefon nutně od SGS4 potřeboval, ale jsem náročný a několik let vybírám a nedokážu si vybrat. SGS23 je po dlouhé době telefon, který mě hodně zaujal, akorát teď mám nějaké jiné záležitosti a nemohu si ho dovolit. Tak trochu doufám, že na letošní zimu budu mít vyřešeno a mezitím ho Samsung trochu zlevní. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Se na to vykašli a kup teď něco za desítku. Nadčasovost investice do mobilu je tou nejnižší a celkově nejrizikovější. Raději 2x častěji kupovat mobily za desítku než ty za dvacku. Ztráta, poškození, porucha, opravitelnost po záruce atd. Upínat se na drahý mobil a doufat, že ti vydrží 2x tak dlouho než levnější je blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu než souhlasit, ale i výměna mobilu je hrozný vopruz, zlatý reinstal Windows v tomto ohledu, tam más reinstal i s aplikacema do 3 hodin hotový. U mobilu na Androidu to máš i s mobilním bankovnictvím a dalšíma takovýma věcma na týden. :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když si umíš udělat zálohu ze které se pak telefon kompletně obnoví tak to je záležitost také cca těch 2-3 hodin

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ti tedy nevím, zapnu nový telefon a v úvodním nastavení mě vyzve zda chci přenést starý telefon, když zvolím ano, tak buď bezdrátově, nebo lépe drátově propojíš oba telefony mezi sebou a necháš to jet. Ano je dobré nemít tam mít stovky GB fotek a videí, to ten přenos může protáhnout, ale pár desítek aplikací a pár giga fotek je tak na půl hodinky

Pak 5 minut na reaktivaci bakovních aplikací, pět minut na platební karty. 15 minut na autetifikátor, kde i když se účty přenesou, je třeba je přeregistrovat, protože některé služby tu aplikaci v novém telefonu neregistrují a autorizační výzvu do ní nepošlou. To bylo na přenosu asi to nejpracnější.

A může se stát že některé BT spárované zařízení to nepoberou a bude třeba je spárovat znovu.

2-3 hodiny, to by člověk musel mít fakt obrovské úložiště a používat pro přenos pomalou wifi nebo USB 2.0 kabel. Jinak se to dá cca do hodiny, hodiny a pul. 3 hodiny možná u narvaného 1TB mobilu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když si kupuješ něco co to neumí.

Mě přenos z jednoho androidu na druhý trval odhadem půl hodiny samotný přenos všech dat. Nastavení bakovnictví byla otázka asi 5 minut, pustit aplikaci, potvrdit přidání aplikace potvrdit speciálním pinem banky, potvrdit v aplikaci v druhém telefonu, můžná tam byl kód do SMS, nevím. Platí jak pro Raifku tak Unicredit, kde mám účty.

To už mi horší přijde přesun autetifikátoru - Třema v MS Atentifiactoru se přenese nastavaní a všechny účty, ale do aplikace ne vždy chodí autetifikační výzvy, účet je tak třeba přeregistrovat aby to fungovalo korektně. Tohle mi trvalo rozhodě déle než přenos bankovnictví a nastavení asi čtyř platebních karet.

Podobně přidání platebních karet, největší problém bylo přidání stravenkové/benefitní platební karty, kde to nedokázalo díky barvám a ošoupání vyfotit správně a musel jsem to ručně upravit, a karty bylo třeba znovu přidat i do hodinek protože hodinky se při spojení s novým telefonem musí resetovat.

V zásadě stejný proces pak byl když jsem přesouval iPhone na Android. Ta aplikace pro migraci od Samsungu je prostě luxusní, přetáhne to i spárované BT zařízení, problém jsou jen aplikace které na Androidu nejsou. Ale migrují se i data třeba Apple notes, kdy se přenesou do Samsung Notes (a když si je člověk spojí s OneNote tak reálně i do OneNote)

Mograce iOS na ANdroid nebo přesun z jednoho na druhý Android mi přijde jako naprosto bezproblémová akce. A ano uznávám že Android = Samsung a Samsung má ty migrační nástroje vážně luxusní. Momochodem to v podstatě stejně funguje i pro počítače Samsunguj

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní problém Exynos 2200 není v návrhu, ale v horším výrobním procesu. Nazvat to SoC polo funkční je naprosto mimo. Bavíme se o SoC, které je pořád v TOP5 na světě. Navíc silně podceňuješ jak náročné je dát dohromady kompetentní návrh mobilního SoC i když máš k dispozici CPU a GPU návrh od partnerů. Další drobný detail na který si zapomněl je radiový modul na kterém stojí a padá použitelnost telefonu. Tady Qualcomm vládne a v těsném závěsu je jen Samsung a Huawei. Jak ukázalo fiasko Applu s Intelem, není to úplně legrace. Dokonce bych řekl, že navrhnout radio modul co zvládne 2G, 3G, 4G, 5G, GPS, Wi-Fi a BT na úrovni Qualcommu je náročnější, že si vyvinout vlastní ARM CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sg chce divize mobilu, polovodičová divize chce exynos. Loni ve vlajkach ještě polovodiče částečně uspěly ale po po kritice už vedení podlehlo a polovodičová divize ostrouhala. Bum je z toho prodejní hit, zvlášť v Evropě kde jsme trpěli s exynosy. A musím uznat že S23 Ultra sviha jedna radost. Absolutně nejrchlejsi a nejplynulejsi mobil ktery jsem mel. Ani tablety nejsou tak rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bylo hypu, to bylo famfár, jaky bude mit samsung nejvic krutoprisny radeon v mobilu.

Lol skutek utek bublina splaskla.

Dva krat do stejne reky se nechodi ? hehe

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Před vydáním se tu basnilo jak to rozdělení i Apple a ono si to neporadil ani se Snapdragonem. Navíc SG8G1 i Exynos2200 oboje využívalo 4nm Samsung. Nejen vykon cpu a hlavně gpu, ale i efektivita nebo ISP trpěly. Zákazníci v Evropě logicky nechtěli tolik kupovat horší zařízení za stejnou cenu jako jinde.

S23 řada má sg celosvětově a prodeje jsou rekordně vysoké. Překonaly s22 o desítky procent. I přes zdražení a horší trade in a další prodejní bonusy. A zhruba 60% prodejů s23 řady dělá Ultra, s23 a s23+ se svorně dělí po 20%

Trh se evidentně nebojí 40 tisícovych telefonů. V ČR se dokonce během dne rozprodaly všechny kusy s23 ultra s 1tb ulozistem určené pro celou dobu předprodeje/úvodní akce. Telefon s ofiko cenou 45 tisíc

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD:
- má obě konzole
- začíná válcovat Intel v desktop i server segmentu
- začíná se tlačit do GPU higendu
- má nejvíc nových superpočítačů
- chytá už i kšefry v mobilních procesorech nejvýznamějšího výrobce Android zařízení

Jakože Lissa Su je fakt ale pořádný masér :-O

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V ultramobilních GPU dopadnou stejně jako Intel s CPU, protože narozdíl od jejich původního působiště, tady funguje konkurence a na to nejsou zvyklí.

Mediatek Helio G70 v lowend herním mobilu za necelé 3 litry.
MediaTek Helio G85 v lowend herním mobilu za 3 litry.
MediaTek Helio G99 v lowend herním mobilu za 4 litry.
atd.
Intel-Nvidia-AMD by tomu už dávno konkurovali, ale většinou už mají rozum a umějí si spočítat svojí rozežranost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tak zase mRDNA by to všechno nejspíše rozstřílela na cucky.. jenže je otázka zda má smysl tříštit síly a investovat čas a prostředky do téhle specifické kategorie.

Za mě je to OK, prostě dají Šamšulovi své IP a ať se hoši korejští snaží sami...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako u aut. Je mnohem těžší vyrábět úspěšné lidové vozítko co se prodává jak housky na krámě než supersport za desítky milionů. I když AMD se Samsungem jsou na ještě nižší úrovni, protože zatím nezvládli ani ten supersport.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jakých mobilních procesorech? AMD jen dava licence grafickych jader nic svého nevyrábí, licencí v telefonech mají výrobci klidně stovky. Co Arm?

Samsung navíc rdna použil v jednom cipu který dobrovolně v podstatě nikdo nechtěl a někteří odmítli koupit to za stejné peníze jako se snapdragonem. S22 řadu jsem zcela záměrně nekoupil a exynos byl jediný důvod. Lidi ale nadávají i na nižší exynosy ve střední třídě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím ty Exynosy byly a jsou shit. Ale kvůli výrobního procesu Samsungu, ne architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na stejném procesu byl i snapdragon 8 gen 1. Ten sice nebyl nejúspěšnější ale rozhodně ho lidi v s22 řadě chtěli právě místo exynosu. Jeden sg8g1 doma mám. Samsung to neštěstí do vlakových tabletů dával i v Evropě.

U Google Pixel taky nevidím žádné stížnosti na Tensory které jsou 5nm Samsung.

Na exynos si stěžují lidi i ve střední třídě. A52 se snapdragonem byla perfektní. A53 a nové A54 jsou sice super, ale lidi si stěžují reálně jen na jedno na občasné záseky, byť to do určité míry může být problém sw.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„V jakých mobilních procesorech?“

Třeba ve většině handheld konzolí. Steam Deck, XAMMUE OneXPlayer 2 / OneXPlayer Mini Pro, SMACH Z, Aya Neo / Aya Neo 2, GPD WIN 4, AOKZOE A1, Asus ROG ALLY. Mobilní procesory AMD jsou skoro ve všech ohlášených novinkách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se jen drolí těch 10 % , co má Deck. Zbylých 90 % Switche je neohroženo (podobně jako iPhone vs různý výrobci Androidu). Z technického hlediska ale je AMD jediný procesor, který může nový handheld použít - Intel nemá výkon GPU (byly pokusy s Atomem) a ARM nemá SW kompatibilitu (sice na ní začalo Valve pracovat kvůli Apple Silicon, ale je to na dýl - lidi na M1/M2 běžně hrají Windows-only AAA hry ze Steam, Epic apod. i bez podpory Valve v Protonu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina těchto zařízení nekonkuruje Decku, který je low-endovým produktem zaměřeným na cenu. GPD je už jakožto zařízení s plnohodnotnou klávesnicí úplně jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde jinde? Je to furt handheld konzole. PS: Jediná s klávesnicí z tvého seznamu. PPS: I Switch můžu připojit k periferiím a mám plnohodnotný PC (jak původní Linux, tak možnost nainstalovat Windows).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netušíl jsem že v tom jsou SoC které se dávají do mobilů a tabletů, ale ok. Zlomek procenta z několika milirar zařízení, pod rozlišovací schopnost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, nyní je na Samsungu aby mRDNA dostála svému jménu ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se zákazníkama vymRDaj podruhé a já doufám, že naposledy, protože poškozené jméno nestojí za to ani Samsungu ani AMD.
https://www.youtube.com/watch?v=kOjwkzCy0Ps

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samsungy s exynosem dosahují stability a rychlosti těch se snapdragonem vždy až po cca roce aktualizací.
A to je celkem problém jelikož po roce už nikdo recenze nepíše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas díky tomu jsou už dost ve slevě, kdo si počká a nevadí mu zbylá krátká SW podpora (na tu jsou lidi v Android ekosystému zvyklí). Problém je to pro prodávajícího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přidám svou zkušenost s platformou Renoir od AMD, od začátku na Linuxu spousta problémů, ale nějak jsem to přežil po dva roky. Nyní s nejnovějším kernelem a mikrokódem je to konečně mašina, kterou jsem si kupoval, ještě více to jde poznat na slabším ntb kde je jen Ryzen dvoujádro, kdybych to neměl pod rukama tak nevěřím, jaký výkon to v sobě má s nejnovějšími kernely, mikrokódy atd. Na jednu stranu je to hodně fajn, protože de facto ten HW tolik nestárne reálně, ale zase mě děsí jaké trable mě čekají s Phoenixem, který bych si rád pořídil co nejdřív po vydání. A recenze mně v tomhle nepomůžou, provozuji primárně relativně neznámý Arch Linux a tam si nedělám iluze, že by všechno fičelo skvěle hned na Day-0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Já tedy po roce nevidím že by lidí najednou toužili po S22 řadě s Exybosy místo Snapdragonů nebo že by dokonce ty S22 s Exynosem najednou byly stejně dobré nebo dokonce lepší než SG8G1.

Pořád je to žravý čip s horším výkonem a horším ISP než SG8G1.

A nejhorší je že po roce je to části lidí naprosto u zadele protože už mají nový model, tohle se totiž u těch nadšeneckých vlajkových modelů děje daleko častěji než u jiných vlajek Ale na majoritních trzích se to mělí z velké části po dvou letech, kde to operátor poříd odkoupi za rozumný peníz a bezúročně nabídne nové zařízení na dva roky. Ale po roce aspoň z toho topového Samsungu dokážeš dostat 50% pořizovací ceny.

A půlku doby používání fakt zmrzačený produkt mít nechceš. Ale na největším trhu si to Samsung stejně nedovolil s Exynosem prodat, nelajznul si to ani na domácím trhu, to že si to odvážil šipovat do Asie a Indie, tomu ještě rozumím, ale dát evropský trh na úroveň asie... Vzhledem k tomu že S23 řda za vyšší peníz, v době vysoké inflace prodává o 50% lépe (a v chudé indii o 40%) asi svědčí o tom že Samsung neudělal s 22 řadou dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Vážně? Já tedy po roce nevidím že by lidí najednou toužili po S22 řadě s Exybosy místo Snapdragonů nebo že by dokonce ty S22 s Exynosem najednou byly stejně dobré nebo dokonce lepší než SG8G1."
.. vetsina uzivatelu, co si koupi neco jako S22 ani netusi co v nem ma za CPU. Celkove propady souviseji uplne s necim jinym, nez s tvymi fantaziemi o pouzitem SOC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten SoC byl ale všude propírán asi jako nové funkce iPhone, a to je co říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja muzu mluvit jen za lidi co znam, pokud by si tenhle telefon koupili.. nikdo z nich nema ani potuchu, jaky je rozdil mezi Snapdragonem a Exynosem. Nikoho z nich to ani nezajima. Pro ne je dulezite, ze se to neseka, bude hezky fotit, ma to pekny display a je to 'top'.
Vic k zivotu nepotrebuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.