Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung Galaxy Camera: vysněný fotosmartphone přichází

Samsung Galaxy Camera_
Dalo by se říci, že Nikon je poražen ještě dříve, než jeho fotosmartphone Coolpix S800c vůbec přišel na trh. Samsung totiž uvádí přístroj, který je takřka ve všech ohledech lepší. Pojďme se tedy podívat, jak možná vypadá další evoluční krok ve vývoji digitálních kompaktů…

Ještě nějakou dobu asi budeme v redakci řešit dilema, jestli k těmto přístrojům přistupovat spíše jako ke smartphonům s pokročilejším fotoaparátem, nebo k digitálním kompaktům s Androidem a související funkcionalitou uvnitř. Protentokrát to zkrátka nějak zkombinujeme. Na úvod ale ještě důležitá informace: Galaxy Camera je/bude nabízen ve třech verzích: 3G + Wi-Fi, 4G LTE + Wi-Fi anebo pouze s Wi-Fi.

Samsung Galaxy CameraSamsung Galaxy Camera

Takže: Samsung Galaxy Camera je kompaktní zařízení nabízející v podstatě kombinaci přijatelně slušného kompaktu (s řadou kladů a několika zápory) s tabletem, úhlopříčkou displeje však na úrovni smartphonu. Galaxy Camera v sobě jednoduše s jistými kompromisy kloubí možnosti, které ještě před pár lety nabízely tyto čtyři typy zařízení odděleně plus si k tomu musíme přičíst i další historické přístroje, jejichž funkcionalitu umí také zastoupit díky Androdu: PDA, MP3 přehrávač, videopřehrávač či přenosná herní konzole typu Gameboy a skrze VoIP i to telefonování (klasickým mobilním telefonem však Galaxy Camera není). Jen tu kávu vám Galaxy Camera ráno neuvaří.

Vše řídí čtyřjádrový ARM SoC s frekvencí 1,4 GHz, čip rodiny Samsung Exynos (architektonicky založený na Cortex-A9) vyráběný 32nm procesem. O grafiku se stará GPU ARM Mali-400 MP. Srdcem foto části je 16,3Mpix snímač velikosti 1/2,3" (bohužel, to je ono negativum; příliš mnoho pixelů na příliš malé ploše, takže je jasné, že od zhruba ISO 400 výše to bude „šum přejetý žehličkou“, jinak rozsah je ISO 100 až 3200). Sekunduje mu papírově slušný objektiv s 20,9× optickým zoomem v rozsahu ohnisek (v přepočtu na kinofilm) 23 až 481 mm při f/2.8-5.9 - začátek je tedy velmi příjemně širokoúhlý i světelný. Objektivu pochopitelně nechybí optická stabilizace. Nechybí režimy jako makro, spousta typicky kompaktových profilů, zde přístroj nijak nezaostává.

Samsung Galaxy Camera

Video zaznamenává v až 1920×1080 při 30fps, nižší rozlišení 720×480 pak umí i při 120 fps. Používaný formát je H.264 pro video, kontejner MPEG-4. Zvuk je zaznamenáván ve stereu. K zobrazování - a to už se pomalu dostáváme od foto k tabletové části - slouží 4,8palcový displej typu „HD Super Clear Touch Display“ s rozlišením 308 ppi, tedy 1280×720.

Data jsou ukládána buď na interní 8GB flash paměť, nebo na microSD karty, samozřejmě jsou podporovány i kartičky microSDHC a microSDXC. Nechybí HDMI výstup, WiFi konektivita, GPS (A-GPS, GLONASS) a samozřejmě 3G/4G modul. Celý přístroj pak při rozměrech 129×71×19 mm váží 305 g včetně akumulátoru (kapacita 1650 mAh).

Tolik k železu, nyní k měkčím záležitostem: ty zastupuje předinstalovaný Android 4.1. Součástí přístroje je tak tatáž výbava, jakou očekáváte od jiných smartphonů, případně tabletů. Nechybí ani nástroj Photo Wizard pro úpravy fotografií pomocí 35 specifických funkcí, nástroj Smart Content Manager pro správu obsahu, s nímž lze mimo jiné označovat tváře na fotografiích, třídit je atd. Podporováno je pochopitelně nahrávání obsahu na internetové služby či stahování aplikací z Google Play či Samsung App Store, výrobce zde zmiňuje třeba Instagram, Facebook a Skype. Pomocí platformy Allshare lze automaticky nahrávat fotografie na cloudové úložiště skrze funkci Auto Cloud Backup. No a nechybí ani možnost propojit Galaxy Cameru s dalšími přístroji rodiny Galaxy, jako třeba SIII či Note II.

Samsung Galaxy CameraSamsung Galaxy Camera
Samsung Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera se na českém trhu objeví na podzim, cena zatím nebyla specifikována.

Pokud jsme k Nikonu měli nějaké výtky, pak Samsung Galaxy Camera je prakticky všechny řeší. Jako fotoaparát má samozřejmě své mouchy (zbytečně mnoho pixelů na malém snímači), ale s ohledem na slušnější světelnost na širší ohniska je toto částečně odpustitelné.

Jako mobilní přístroj je ale bohužel Galaxy Camera typickou obětí z řady hybridních zařízení: je to příliš velké a příliš těžké na každodenní nošení. Pokud máte průměrný mobilní telefon s hmotností kolem 100 gramů, ze kterého nevyčuhuje konstrukce příliš utrazoomového objektivu, budete si buď dlouho zvykat, nebo si nezvyknete. Přišlo by nám bývalo bylo vhodnější, kdyby Samsung zvolil konzervativnější hodnotu zoomu (řekněme maximálně 10×) a méně pixelů (řekněme 12 Mpix, protože chápeme, že cokoli pod 10 by bylo marketingově neúnosné), ale to třeba také někdy někdo uvede na trh.

Galaxy Camera je určitě zařízení, které bychom si moc rádi osahali v praxi, protože v těchto hybridech, ač konzervativnější konstrukce, vidíme budoucnost vývoje (resp. jak správně poznamenal no-X: bychom rádi viděli budoucnost :-).

Zdroje: 

tisková zpráva Samsungu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy Camera: vysněný fotosmartphone přichází

Sobota, 1 Září 2012 - 10:22 | Richmond | n1 ;)
Pátek, 31 Srpen 2012 - 18:37 | Pety | Vysněný? Kompaktní foťák od Samsungu? Sny takhle...
Pátek, 31 Srpen 2012 - 11:24 | Rafan | Myslím že si začínáme rozumět :-)).Přesně tak,...
Pátek, 31 Srpen 2012 - 09:50 | mikeczcom | asi jste si nevšiml ale psal jsem lepší optiku...
Pátek, 31 Srpen 2012 - 09:11 | David Ježek | nj, to samsung trochu přestřelil v tiskovce,...
Pátek, 31 Srpen 2012 - 07:50 | jm1 | Usuzujíc jen podle čísel, objektiv v nikonu bude...
Pátek, 31 Srpen 2012 - 06:06 | Rafan | No pokud jde o tu vizáž tak ta je hodně...
Čtvrtek, 30 Srpen 2012 - 23:23 | jm1 | http://www.dpreview.com: Although we understand...
Čtvrtek, 30 Srpen 2012 - 16:26 | mikeczcom | akorát by mě zajímalo co je pravda ;-) i když...
Čtvrtek, 30 Srpen 2012 - 15:12 | no-X | Možná nejen v ČR - řada zahraničních webů rovněž...

Zobrazit diskusi