Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung a LG mají spor o označení Super Ultra HDTV

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami (tj. v Jižní Koreji) si Samsung nechal registrovat ochrannou známku "SUHD" pro své prémiové UltraHD televizory. LG s tím už nemohlo nic dělat, a tak začal používat označení "Super UHD".

Jenže jej tak nějak občas zkrátilo na "SUHD".

A jak jistě tušíte, na zábavu tím bylo zaděláno. Španělská pobočka Samsungu zaslala španělské pobočce LG oficiální protestní dopis (k tomu zkracování došlo ve Španělsku a některých dalších zemích), ve kterém požaduje zastavení užívání tohoto označení a příslušného loga. LG odpovědělo, že se stala chyba a přislíbilo, že SUHD nebude používat a navrátí se k označení Super UHD.

Potud by to byla vtipná příhoda, přesto však je jasné, že markeťáky v jihokorejském gigantu jménem Samsung rozpaluje doběla. Cílem mohlo být ono prozaické svezení se na vlně vštipování SUHD televizorů do myslí potenciálních zákazníků, což je prostě věc, kterou si vymyslel Samsung a investoval v souvislosti s ní do reklamy. LG se tak mohlo povést vytvořit určité zmatení u zákazníků, kteří takovéto jemné nuance prostě nerozlišují a „cokoli víc než UHD“, tedy SUHD i Super UHD si vykládat stejně, zejména pokud LG používala oba termíny.

Na straně LG a schopnosti nabídnout opravdu špičku v technologiích UltraHD televizorů, stojí jeden těžký kalibr. Firma je nejlepší ve výrobě OLED TV s UltraHD rozlišením, což je bitevní pole, které Samsung vyklidil, neb nebyl schopen dostat výrobní náklady na velké OLED TV s UHD rozlišením do rozumných mezí. Je to ale lokální menší bitva, králem prodejů televizorů je na celém světě už 10 let právě Samsung a to je věc, kterou LG jen těžko, případně jen velmi obtížně změní, bez ohledu na to, zdali to bude zkoušet kvalitou svých technologií, nebo vynalézavostí svého marketingového týmu. Ale až příště půjdete vaším oblíbeným elektro obchodem a na televizorech LG uvidíte samolepku "UHD", zastavte se, vztyčte ukazováček a proneste hlasité Dušínovské „ty ty ty LG, to se nedělá, to je nečestné a nesportovní“… :-)

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung a LG mají spor o označení Super Ultra HDTV

Pondělí, 6 Červen 2016 - 13:47 | urban | A jaky je puvodne zamysleny nazev pro to SUHD,...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 10:43 | t117 | jeste poznamka: redakce, k tomuto "clanku...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 07:57 | sob3k | Na jednej strane chapem Samsung, na druhej strane...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 01:25 | t117 | tak spory samsungu a lg jsou tak nejak "...

Zobrazit diskusi