Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung „nacpe“ 16 megapixelů do mobilu

Ktery ze to mobil bude jako prvni umet natacet 4K videa? :) Aspon je ted jasny proc se Intel snazi o akceleraci dekodovani 4K

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na co je tak vysoké rozlišení u zařízení které má naprosto nevyhovující optiku a vůbec technické parametry k té optice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože adidas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kruci, já si hned říkal, že za tím něco bude :)) V těch MTF testech ty 3 proužky skvěle projdou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to raději cpali do tabletů místo těch 2 - 3 Mpix chrchlátek ... tam by to aspoň jakž takž šlo i po vyfocení zkouknout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě ten druhý snímač vypadá podle parametrů spíše jako určený pro čelní stranu mobilu k videohovorům.
Jinak je mi jasné, že se zase bude nadávat na počet mpix, ale imho tohle je parametr, který sice ničemu nepřispívá, ale taky ničemu neškodí. Buďme spíše rádi za větší plochu snímače a možnost natáčet s 60fps (a třeba bude možnost v nižším rozlišení i 120, i když to je spíš jen moje přání).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Škodí tomu, že ako výsledok dostaneš JPEG o veľkosti 10MB namiesto toho, aby fotka vyzerala rovnako dobre (prípadne lepšie - menej šumu a žehlenia) pri menej Mpx a mala 1MB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Většina telefonů má možnost si rozlišení zmenšit a vybrat si i formát, samozřejmě bych nečekal že bude fotit např. do RAWu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně mpix ti dává na výběr jestli fotit(resp ukládat) v plném rozlišení s větším šumem, nebo třeba čtvrtinovým rozlišením. Počet mpix samotného snímače ničemu neškodí. Druhá věc je jaké další zpracování se použije.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Škodí. Protože čím hustší čip, tím větší procento jeho plochy zabírají pomocné obvody a o to méně zbývá na fotodiody. Trošku pomáhá systém mikročoček nad čipem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezmysel, u BSI snimaca je pre fotodiody k dispozicii cela efektivna plocha chipu, pretoze pomocne obvody su z druhej strany chipu
(ked stranu obvodov na chipe oznacime ako prednu, tak fotodiody, na ktore sa svieti, su na zadnej strane chipu - od toho skratka Back Side Illuminated).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V oboch pripadoch je celna plocha chipu pokryta rovnako. Mikrososovky znacne zlepsuju efektivitu svetla dopadajuceho na fotodiody. BSI je len o tom , ze vodicov cast medzi sosovkami a fotocitlivou vrstvou sa prestahovala pod fotocitlivu vrstvu. Teda nie efektivna plocha, ale znizia sa straty prechodom zbytcnej vrstvy (deklarovane 8dB) http://www.cameratechnica.com/2011/06/23/technology-demystified-backside.... Vacsiu plochu ma CCD oproti CMOS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte zjevně informace od nějakého novináře. :-) I na BSI čipu je všechno jen na jedné straně křemíkové destičky, jinak to nejde - není možné vést miliony propojek skrz destičku. Finta je v tom, že se fotodiody vytvářejí až jako poslední, navrchu na pomocných obvodech. U "běžných" čipů byly fotodiody vytvářené nejdřív a mezi nimi muselo zůstat místo na pomocné obvody, vytvářené ve vyšších vrstvách čipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No .. mensie rozlisenie moze znamenat vyrez z chipu (ziaden rozdiel), beru sa dvojice pixelov susednych a prepocitavaju, cim sa znizuje sum, alebo len proste zosnima v plnom rozliseni a interpoluje na mensie. Ale to uz radsej robit v kompe, bude to kvalitnejsie. Cize vo vysledku mas enormne JPEGcka, ktore aj tak nemaju detaily. A na tom casom vyrobcovia zakapu s mpixami, dufam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je šum způsobený malým množstvím jasu na čočce, lze ho pomocí přidání jasu při zpracování úplně odstranit či ne?
Ptám se proto, že některé dnešní Blu-ray filmy mají celkem výrazný šum, potom tedy buďto kameramani neumí správně točit nebo střihači při tvorbě efektů ve scénách příliš zadávají zatmavování obrazu. V některých bonusech je krásně vidět originální záběr a poté zpracovaný (zprasený) záběr, který podle mě absolutně nesvědčí přirozenému vnímání obrazu.
Je zde tedy otázka, jestli komprimování a upravování originálních záběrů z profesionálních kamer na Blu-ray formát dokáže obraz tolik ponížit anebo zda mají ty kamery špatné zachycování světla už od výroby a zda za to tedy ani ti kameramani nemůžou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete me dat priklad kde je v bonusu dobrej zaber a ve filmu spatne nagradovany? Titul + minutaz. Delam na kamere kde se snazim resit nedostatky soucasnych filmovych..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedním z posledních filmů, kde je scéna dost zatmavená, je Fast Five. Jde o scénu s rychlou jízdou autem v nějaké staré továrně, aby ho při projíždění policejními garážemi "neviděly" kamery.

Dále je to myslím Book of Eli, Green Hornet a Green Zone. U těch prvních dvou filmů už nevím, kde to přesně bylo, ale Green Zone byla celá hodně zašuměná.
Další filmy mně už moc nenapadají, většinu totiž po shlédnutí mažu a už se k nim nikdy nevracím, takže si u nich šum v obraze moc nepamatuju.

Taky mně připadá, že některá filmová studia mají filmy hrozně upravené, jiná zase výborně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šum ve filmech je nějaký zvrhlý moderní trend, začalo to ve hrách jako "Film grain" a teď to cpou i do těch filmů. Jsou Full HD filmy, kde není po šumu ani stopy a pak takové, kde je ho až moc. Osobně nechápu, proč tvůrci takhle úmyslně mrví obraz.

Jinak k tomu šumu. Ten je opravdu způsoben nízkým dynamickým rozsahem čipu a čočkou s malou světlostí. Přidáním jasu na nekvalitním výstupu ze snímače při zpracování obrazu se nic nezlepší, protože se zvýší i jas šumu, takže to k ničemu není. Jediné co má smysl je použít kvalitní velkou optiku s velkou světlostí a velký snímač s nízkým šumem. Prostě fyzika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.