Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bude Samsung vyrábět 14nm GPU pro Nvidii?

Nvidia Gm 204 Die
Z Koreje přicházejí zprávy o uzavření dohody, na jejímž základě bude Samsung vyrábět pro Nvidii 14nm grafické čipy. Je ale pár důvodů, proč bychom měli tyto informace brát s rezervou…

O uzavření smlouvy o výrobě GPU informoval seriózní elektronický deník Korea Times. Detaily získal od nejmenovaného zdroje, který je seznámený s obsahem smlouvy a jehož vyjádření je ve zprávě doslovně citováno.

Nějakou dobu se již spekulovalo o tom, že by Nvidia mohla nadcházející Tegru vyrábět právě u Samsungu, jehož 14nm má náskok nad 16nm procesem TSMC a zároveň je výrazně pokročilejší než 20nm proces TSMC (nabízí FinFET tranzistory, vyšší denzitu, vyšší takty a nižší energetické nároky). Vztah mezi oběma subjekty potvrdila samotná Nvidia ve výroční zprávě, kde Samsung uvádí nejen v seznamu konkurentů, ale také mezi partnerskými výrobci čipů.

Korea Times je ale první seriózním zdrojem, který tvrdí, že Nvidia u Samsungu bude vyrábět konkrétně grafické čipy. Přesto na samotném sdělení cosi nesedí. Tvrzení, že půjde právě o výrobu GPU, totiž zmiňuje pouze autor článku - nikoli původní zdroj informace, který uvádí jen následující:

„Aktuální dohoda mezi Samsungem a Nvidií je dalším pozitivem, které prospěje křemíkové divizi Samsungu. Načasování vypadá dobře, narůstající počet zákazníků jde ruku v ruce se snahami korejského giganta o sehnání nových zdrojů příjmů. … [hodnota smlouvy je] několik milionů dolarů.“

Krom toho, že zdroj (alespoň v citované části) nehovoří explicitně o grafických čipech, jsou tu dvě další indicie. První z nich tkví v určité zmatenosti autora, který působí, jakoby nebyl o problematice mobilních čipů příliš informovaný. Vysvětluje například, že:

„GPU je koprocesor, který přebírá grafické výpočty a transformace, takže se jimi hlavní CPU nemusí zatěžovat. Použití GPU významně zvyšuje výkon chytrých telefonů a tabletů, především pokud jsou použity na datově náročné úlohy jako trojrozměrné (3D) hraní.“

Vychází tím najevo, že autor nemá příliš jasnou představu o tom, že Nvidia žádná samostatná GPU do smartphonů ani tabletů nevyvíjí, nevyrábí a neprodává, respektive že samostatná GPU jsou na úrovni ultramobilních zařízení dávnou minulostí; již řadu let jsou integrovaná v rámci SoC. Je proto možné, že skutečně není řeč o výrobě GPU, ale SoC (Tegra).

Třetím důvodem je informace sdělená zdrojem, podle nějž jde o smlouvu „v hodnotě několika milionů dolarů“. Jenže pokud jde o výrobu GPU, tedy samostatných grafických čipů, mají objednávky většinou hodnu v řádu desítek (nikoli jednotek) milionů dolarů. Výroba waferů za jednotky milionů dolarů by opět poukazovala spíš na Tegru.

Netvrdím, že je nemožné, aby Nvidia u Samsungu vyráběla (i) grafické čipy, ale tentokrát to vypadá spíš na důsledek drobného nedorozumění mezi zdrojem a redaktorem Korea Times.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Bude Samsung vyrábět 14nm GPU pro Nvidii?

Úterý, 14 Duben 2015 - 17:01 | HKMaly | Spravne! Kde je muj hoverboard a auto na fuzni...
Úterý, 14 Duben 2015 - 12:45 | Fotobob | Vždycky bude nějaká budoucnost a něco na co se...
Úterý, 14 Duben 2015 - 09:57 | mejla76 | To je mi tě líto. Žít jen tím že něco přijde a...
Úterý, 14 Duben 2015 - 07:57 | Anonym | U Samsungu se ma vyrabet Tegta X1, mam dojem ze...
Úterý, 14 Duben 2015 - 06:53 | Nnet | Už mě nebaví žít v minulosti! Chci nové senzace a...

Zobrazit diskusi