Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung odhalil LPCAMM moduly, slibuje 60% úsporu místa, má to však háčky

Ci uz je obrazok prehnany alebo nie, ale o 60% mensia plocha PCB noveho formatu je proste fakt. To sa "ohačikovat" neda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dá :) Nedat tam PCB žádný a připájet to na desku. Stejně si nemyslím, že zrovna tohle bude mít nějaký extra vliv.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslym si, ze dalsie generacie cpu budu mat nejaky zakladny objem ram priamo na cpu (ala Apple).
Potom budeme radi ak tam vobec bude nejaky slot na rozsirenie pamate.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, absencí různých přídavných slotů je možné zařízení vyrobit tenčí, lehčí, s nižší poruchovostí a tím pádem bude i zákazník spokojenější. Nehledě na to, že pájením lze snížit cenu produktu s zvýšit výkon. Do notebooků pájíme standardně 8GB RAM, jelikož to stačí prakticky každému a nejčastěji prodáváme takové modely v tisícech kusů do různých firem, jen výjimečně někdo požaduje například 16GB RAM, což je opravdu hodně a je to pak produkt na objednávku.

S pozdravem,
Váš OEM výrobce kvalitních notebooků.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu bohužel mají. BFU chce tenký noťas, protože to do něj reklamy cpou. A na číslech mu nezáleží, jen že větší je lepší. Tech, co řeší čísla je menšina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se velmi často setkávám s lidmi, co řeší spíš hmotnost, ale tenkost je netrápí, ba naopak, zhoršuje to ergonomii. Ale asi jsem v podivné bublině.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tlusty laptop zlepsi proti tenkemu ergonomii? Nevim nevim. Treba na MBP se mi dlouhodobe klavesnice pouziva hure nez na MBA, prave kvuli tomu ze spodni cast MBP je vyssi a polozene zapesti na sasi je vyrazne vyse nez lokty na stole/operce zidle. U stareho airu je navic klavesnice v lehkem sklonu, protoze telo je v predu skoro 2x tensi nez vzadu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmotnost a celkovou velikost. Tenkost moc ne, protože malé notebooky jsou už teď dostatečně tenké na použití. Velká tenkost by asi také vadila, ale s tím nemám zkušenost. A mám to z druhé ruky - od ženy a dcery.
- Žena potřebuje 15". Menší je na ji už malý. Primárně řeší korespondenci, tabulky, prostě nějakou administrativu. V nouzi to zvládne z tabletu či mobilu, ale to spíše jenom ty e-maily. Moje staré Lenovo T540p, které si občas půjčuje, když nemá k dispozici svůj HP Envy, je už moc tlusté a těžké. Její HP Envy (nevím model z hlavy) je výrazně tenčí a lehčí. Občas potřebuje něco vytisknout, nárazově tiskne častěji.
- Dcera má nějaký totálně obsolentní Acere AspireOne, na který jsem jí nedávno hodil Chrome OS Flex. Studuje a tahá to všude s sebou. Manželčin Envy, který měl půjčený, když jsem ji resuscitoval AspireOne byl pro ni hraniční na přenášení. Velký a těžký. Raději se spokojí s 13" lehkým a pomalým strojem. Píše a ukládá si práce do školy přímo v cloudu, občas organizuje nějaké akce typu Ševčíka (slavný houslista, ne ten z VŠE :D ). Běžně nic netiskne, jen výjimečně nějakou tu práci do školy.

Takže ty požadavky jsou pochopitelně velmi individuální. Mě nevadí ani "velká kráva" jako ta T540p. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ram a disk su dve veci ako tak upgradovatelne v NTB

ak ram a pre istotu aj m.m2 disk prizvarujes na fosnu, z NTB sa stane tablet: absolutne nijako neupgradovatelna vec

v starych NTB sme sachtu na opticku mechaniku nahradili sachtou na dalsi 2,5 palec HDD
primarny 2,5 palec HDD sme tiez mohli dat vacsi/rychlesji, pripadne 2,5 palcove SSD
RAMku tie bolo mozne lahko upgradnut doplnenim identickeho modulu alebo vymenou celeho 2x SODIMM kitu za rychlejsi/vacsi
pripadne 2x zvacsit baterku kupou novej (alternativnej) s 12 li-ion monoclankami 18650 (ktore dole preto trocha vyrtcala) miesto 6 rokov starej 6-clankovej (iba s 6 li-ion monoclankami 18650)

ach zlata to minulost ked sa dala 7 rocna NTB sunka takto uplne lahko a bezne upgradovat, aby babka na tom mohla ist aspon na tie "internety" (skoda ze upgrade CPU a GPU nebol jednoducho mozny)

ale asi je trendom ze aj z NTB sa stane absolutne neupgradovatelna jednorazova vec

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina stroju dozije v konfiguraci v jake se koupila bez upgrade. Takze je to irelevantni. Pro vyrobce lepsi, protoze ho neobejde zakaznik. Protoze je to snazsi i na vyrobu.

RAM se pak nahrazuje spatne, ale diskova kapacita se da porad rozsirit. O o stejne mit veci lokalne na disku je pomerne nebezpecne a nekomfortni, zvlast kdyz pouzivas vic zarizeni. Data drzis na jinem miste. Neni pak problem stahnout z cloudu/externiho disku akdyz je potreba

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina starsich NTB slo relativne levne ozivit za par korun tak, ze 2,5" HDD disk byl nahrazen SDD a byl pridan dalsi SODIMM modul. Tim se zivotnost NTB prodlouzila treba 2x. Takze NTB vydrzel misto 5 let klidne 10 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U spousty nových to neplatí ani v PC světě. Navíc tehdy byla taková doba, že výkon CPU a iGPU stagnoval, takže v těchto pevných parametrech si nebyl zas tolik pozadu proti novým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, prave tento tyzden som takto upgradoval starsi Idepad G510 (+ram, ssd, windows 10) pre dochodcu v rodine. Na moje pocudovanie na doske mal socket s vymenitelnym cpu.
Po upgrade bezi citelne sviznejsie. Ale aj tak citit, ze ten 2-jadrovy procak uz nevladze. Takze ocakavam, ze vymena za novy pride coskoro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, mám doma ještě starej ProBook 17ctku z roka páně 2012, původně nějaký Pentium P9xx a 2 GB tam. Nakonec tam je 8 GB, Core i7 3xxxHQ, takže 4 jádra a 8 vláken, k tomu SSD a i ten displej sem vyměnil na fullHD. Se divím že ten stroj ještě funguje. Maká jak víno. Je tam i nějakej Radeon HD 76x0 a funguje tomu switchable grafika pod Windows 10, což beru jako zázrak. A kdyby po updatu přestala makat, dá se nevídaná věc, vypnout jí v BIOSu takže se může frčet dál. Už sem viděl hodně strojů u kterejch to nešlo a když se zakázala v systému tak to dělalo hrozný brikule, nešlo HDMI, občas ani nešel sprovoznil Intel driver, vždycky s vykřičníkem, když se tam vnutil standardní grafický adaptér tak to šlo, ale jen na chvíli, než si tam MS nainstaloval přez update jinej. No prostě peklo, už sem jich takhle pár vyhodil, neměl sem na to nervy. Takže za starejch časů notebooky když nechcíply tak vydrželi dýl. Na to že to bylo kupovaný jako low end, tak tenhle kousek se fakt vyplatil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIndows 10 má už API pro přepínatelné grafiky, takže instaluješ nezávisle na sobě standardní driver pro iGPU a standardni pro dGPU (ve WIndows 8 to musel být "kombo driver" a výrobce na ně kašlal - komunita je ale dělala). HDMI ti nefunguje, pokud je připojen na dGPU. To se dělalo, protože Intel iGPU mělo nižší verzi HDMI než AMD/NV dGPU.

EDIT: Brácha měl thinkpad, ve kterém taky vyměnil CPU, displej, RAM, disk a WiFi modul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu vo tý Karkulce. W10 a to jejich slavný api, to co fungovalo, zase jen poslalo slušně řečeno do kolen. Jednu věc spravý a pět se rozbije. Nevím jak to dělají. Mám například 6 stejných strojů, všechny maj stejnej HW, instalovány ze stejné instalačky, stejnej FW, vše instalováno ve stejnou dobu a makaj z nich jenom dva. Ze zvědavosti jsem zkusil ty stroje prohodit mezi sebou , jestli náhodou někde na place není nějaká negativní energie. Pak sem dělal i výzkum, prohazoval RAM, disky, i CPU a dokonce i WiFi moduly. Pod W7, W8, všechny ok, pak přišel w10 a zase to dopadlo jako vždycky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...tady jsou větší podrobnosti (hlavně druhá strana modulu):
https://www.anandtech.com/show/21069/modular-lpddr-becomes-a-reality-sam...

LPDDR paměti potřebují podstatně kratší (o proti DDR) signálové cesty, což tento modul respektuje (délka spojů je srovnatelná s přímým umístěním těchto pamětí na základní desku) a také minimalizuje potřebný prostor (je prakticky shodný jako při umístění pamětí přímo na základní desku). Modul je tedy řešením pro zachování možnosti výměny pamětí (upgrade, oprava) při možnosti použití LPDDR, a tedy nižší spotřeba a vyšší rychlost (minimálně pro výkonnější modely přenosných počítačů nebo miniPC; v levnějších počítačích spíše použijí osazení pamětí přímo na základní desku, ale ještě pravděpodobnější je použití pamětí DDR).

PS: Motivací Apple při umístění pamětí přímo na procesorový modul jsou opět primárně peníze (fixace konfigurace - procesor+paměť, a ztížený servis - samostatně paměti nebo procesor vyměnit prakticky nelze...).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, motivací umístění RAM na procesor je to že pak jde používat velice agresivní časování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...pak by ale smysl mělo přímé osazení čipů bez pouzdra

PS: Obvykle má použité rozhraní nějaké kritické parametry (většinou souvisí s impedancí vedení a jeho zakončení s ohledem ke spotřebě), které jsou ale navrženy na použití s ohledem na způsob použití (např. způsobu umístění, resp. propojení), a tak pak již moc na zlepšení parametrů vedení nezáleží. Agresivnější časování čipu se standardizovaným rozhraním (tedy vyjma taktu sběrnice, které jsou ale také standardizovány) je prakticky jen jeho vnitřní záležitostí, a ne jeho rozhraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osazení čipů bez pouzdra má sice lepší vlastnosti, ale taky je celkem výrazně dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Motivaci Apple nikdy nebylo dokonale technicke reseni, ale jenom dojeni uzivatelu. Takze co lze zablokovat - ve smyslu pajeni, nevymenitelnosti, serializace.. tak to se takhle proste zapece. A klidne tomu muzou rikat "kvuli bezpecnosti", ale pokud se podivate na realne hrozby tak tam neni nic. Je to opravdu ciste ochrana financnich zisku.. bohuzel. Ale coz.. iOvce to porad kupuji, i kdyz to nahazuje thermal throttling uplne stejnej jako intel :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znas nejaky arm procesor v beznem pocitaci co to resi jinak? A co telefony?

Thermal throttling je normalni. Mimochodem aktualne mam dva mac pocitace a ani jeden na thermal throttling netrpi. Jeden at se deje co se deje, toci konstantni otacky ventilatoru, druhy pouští v pripade potreby a krome stress testu jsem to chlazeni poznal jen na diagnostice, protoze slysitelne zacne byt kolem 3000rpm ale v realnem provozu nejde pres 2400. A v tom stress testu chlazeni jelo tak na 60%, zadny pokles frekvenci. Ten se deje u pasivne chlazenych, kde bezny uzivatel na throttling stejne nenarazi a power user s tim bud pocita nebo koupi aktivne chlazeny stroj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Thermal throttling má všechno (např. spalovací motor v Dacii). Jde o to, jak moc silný (jaký výkon ti zůstane). Pamatuju kauzu, kdy v jednom notebooku 6jádro Intel mělo po chvíli stejný výkon jako 4jádro, protože chlazení nezměnili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykonu zistava hodne. A ano nektere i7 byly vykonem stejne jako i5 pri dlouhodobe zatezi, v kratke byly o neco vykonnejsi, ani nemusely mit vic jader. Podstatne je zda to ma dost vykonu nebo ne. Kdyz jsem mel MBA a nechal jsem tam prevaded z h264 do h265 nekolik desitek hodin videa, bezelo to cely den na 95 stupnich, throttloval, ale na vykonu jsem to nepoznal, normálně jsem na tom pracoval a to že na pozadí běžela konverze videa a mělo to nižší takty jsem nezaznamenal.

Stejne tak throttling nepoznám na telefonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Brácha s MB Air M1 to řeší tak, že si přidal ukazatel teploty do traybaru. Jak tam není větrák, tak nepozná, že něco zkracuje výdrž na baterii. Např. po ukončení Windows aplikace může zůstat nějaký vytěžující "zombie" proces od WINE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Android 13 to vyřešil tak, že Termux není možno provozovat. Prostě ho vyhlásí za "zombie" a kině ho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, největší zabiják Androidu je Google. Však jeho zaměstnanci stejně používaj hlavně iPhone a Android považují za systém pro lůzu (bléé zelené bubliny :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows je zombie proces sám o sobě.
Ale prohlásit Linux za zombie proces? To už přehnali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaměstnanci Google používají iPhone?
Tak tím se hodně vysvětluje :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

/oprava: a killne ho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.