Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Po neúspěchu Note 7 odkládá Samsung ohebný smartphone

Ohebný telefon, o kterém se mluví již několik let a jehož uvedení bylo očekáváno v roce 2017, se velmi pravděpodobně dočká odkladu. Důvodů je sice vícero, ale velkou měrou k tomu přispěla kauza Note 7

Původní záměr Samsungu byl jasný: S uvedením ohebného smartphonu již Apple předstihnout nelze, a tak chtěla společnost uvést alespoň své první skládací zařízení o rok dříve (2017) než Apple (2018). Zdá se však, že přinejmenším v případě skládacího smartphonu se původní plány Samsungu stávají čím dál méně pravděpodobnými.

Zástupce jedné z poboček společnosti sdělil redakci Korea Herald, že po fiasku s Galaxy Note 7 bude Samsung daleko opatrnější, co se vydávání nových produktů týče. Nebylo by divu. Po kauze se totiž jakýkoli nový produkt společnosti dostane pod mediální drobnohled a bude mu věnována velmi nadprůměrná pozornost - sebemenší nedostatek bude zevrubně zkoumán a analyzován - a nedá se říct, že by taková situace byla příhodná pro vydání přelomového produktu, do jehož vývoje (a zvlášť vývoje jeho komponent) investuje společnost po léta obrovské částky. Telefon integrující několik zcela nových technologií bude mít zcela jistě nějaká slabší místa, která jsou typická pro nástup každé skutečné novinky. Vždy trvá nějakou dobu, než se najde optimální způsob, jak nový přístup implementovat a využít. V tomto případě by to ale mohlo znamenat přílišné riziko.

Druhým důvodem je obava, zda by pro tato zařízení byl dostatečný prostor na trhu. Vývoj na poli mobilních telefonů v posledních letech výrazně zpomalil, ale zákazníci si na to do jisté míry zvykli a je otázka, zda firma, která zrovna v tomto odvětví na marketingu nestaví takovou měrou, jako někteří konkurenti, dokáže prosadit tak významnou změnu formy - vlastně nejvýznamnější od jejího prvního smartphonu.

skladaci smartphone

Podle zdrojů, kteří mají informace o stavu vývoje, je Samsung schopný v roce 2017 vyrábět v menším množství skládací zařízení. Jde o množství, které by stačilo pro pokrytí nejvyššího cenového segmentu. Jediná komponenta, kterou zatím společnost neumí vyrábět sériově v dostatečných objemech, je ohýbatelná baterie, ale to by podle zmíněného zdroje nebyl problém, protože do skládacího zařízení lze osadit klasickou baterii - do neohebné části.

Nakonec se dozvídáme, že Samsung může před skládacím telefonem upřednostnit skládací tablet. Důvod spočívá v konceptu zařízení. Zatímco od skládacího telefonu se očekává, že displej bude na „vnitřní“ straně (tedy té, která po přeložení zůstane uvnitř), v případě tabletu je displej na „vnější“ straně tak, aby bylo možné zařízení přeložit, postavit na stůl a na viditelné polovině displeje zobrazovat určitá data. Z hlediska výroby prvních produktů má tento rozdíl docela významný dopad: V případě vnějšího displeje není ohyb v místě přeložení tak ostrý a dochází k výrazně nižšímu namáhání. Pro nasazení nové technologie by proto byl tablet vhodnější.

Diskuse ke článku Po neúspěchu Note 7 odkládá Samsung ohebný smartphone

Sobota, 19 Listopad 2016 - 17:57 | petr22 | Vzdyt je to pravdiva reklama, ne? Vubuchujici...
Sobota, 19 Listopad 2016 - 08:12 | J P | "je otázka, zda firma, která zrovna v tomto...
Úterý, 15 Listopad 2016 - 11:58 | BTJ | Osobne teda nechapu, proc by ten telefon nemel...

Zobrazit diskusi