Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung pokračuje v expanzi, postaví v Číně továrnu za půl miliardy dolarů

Samsung logo na čipu
Ještě před patnácti lety byl Samsung v našich končinách známý především jako výrobce lednic a praček. Asi první IT produkt, který se dostal na český trh, byly paměťové moduly SDRAM…

Paměti od výrobce ledniček vyvolávaly u mnoha obchodníků i zákazníků úsměv na rtech, ale netrvalo dlouho a poměrem cena / kvalita si získaly přízeň nejednoho uživatele (pro čtenáře, kteří tuto branži sledují kratší dobu, asi bude třeba menší vysvětlení - rychlý růst trhu s PC kolem roku 2000 způsobil, že se spíše než na kvalitu vyrábělo na objem a nebylo nic výjimečného, že zákazník musel paměti mnohých výrobců 2-3× reklamovat, než dostal bezchybný kus).

Nedlouho poté následovaly mechaniky, klávesnice, myši, pevné disky, pak i LCD panely... Dnes již značku Samsung jakožto výrobce bílé techniky vnímá málokdo. Společnost totiž neustále investuje do rozšiřování, kupuje „noname značky“, které pak vyrábějí zboží pod jejím logem a rozšiřuje i vlastní továrny.

V minulém roce se Samsung rozhodl věnovat $41,4 miliardy na expanzi a modernizaci, z čehož zhruba sedm miliard putovalo do města Xi'an v Číně na výstavbu nových továren. Letošní třetí kvartál byl co do finančních výsledků opět velice úspěšný (zisk přes $8,5 miliardy), takže vedení společnosti schválilo další investici ve výši $500 milionů: K novému komplexu v Xi'an bude přistavěno i centrum pro testování a balení (respektive pouzdření) čipů.

Zatím není jasné, zda tuto továrnu (či službu, dá-li se to tak říct) bude Samsung využívat pouze pro vlastní potřebu, nebo ji nabídne i dalším značkám. Výrobci čipů (resp. křemíkových kostiček - dice) jako TSMC a GlobalFoundries zpravidla služby kolem testování a pouzdření neposkytují a zákazník si je musí objednat jinde.

Výstavba začne v lednu 2014 (tzn. zhruba za 3-4 měsíce), centrum bude hotové a otevřené ještě v tomtéž roce.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung pokračuje v expanzi, postaví v Číně továrnu za půl miliardy dolarů

Čtvrtek, 19 Září 2013 - 12:24 | j j | Tak na tu televizi zapomeň (pokud to neni Plazma...
Úterý, 17 Září 2013 - 21:32 | De | Předpokládám, že tohle víte z agentury JPP.
Úterý, 17 Září 2013 - 16:57 | Shal | Já, brácha i máti máme doma půlku elektroniky od...
Pondělí, 16 Září 2013 - 23:08 | Archvile | V živote nekúpim od Samsungu TV. Nielenže klamú a...

Zobrazit diskusi