Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung přispěl do linuxového kernelu F2FS, souborovým systémem pro flashové paměti

Uz v tejto chvili sa v uverejnenom kode hrabu povereni ludia spomedi vyvojarov Microsoftu, Applu, SCO a podobne, a pravnici maju stav najvyssej pohotovosti ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nějak, jablko už se nějak postará o žaloby a budou z něj chtít vytřískat nějaký ten peníz..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na SDXC neni nutne pouzivat exFAT... kamera kterou mam si tam nacpe FAT32 a XP me to bez problemu precte... (jedna se o PMW-F3 a 64G SDXC skrze MxR adapter)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když FAT32 má to nepříjemný omezení souboru na 4 GiB. Sám s tím zápasím ve svým mobilu. Ten by mohl klidně natočit video přes celou 16GB kartu, ale FAT32 ho omezuje a po dosažení 4 GiB na soubor to prostě utne (udělá to zhruba 40 minut videa v maximální kvalitě, který ta hračka dovede). A exFAT to bohužel neumí (dumbphone, prostě no ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono mobil neni zadna kamera.. a pritom by stacilo pouzit jiny format, pripadne rozdeleni pres vice souboru. U zaznamu nemusi byt max velikost souboru kriticka... ve vasem pripade, pokud se jedna o Android bych zkusil ext2/3/4 na te karte, zda to pak nahraje neco delsiho.

Bohuzel tyto neprijemnosti jsou i v profesionalne se tvaricich zarizenich (Zoom H4), kde neni mozne nahrat ve vysoke kvalite dlouhy zaznam, protoze 2GB WAV v 96/24 je zhruba hodina a po teto hodine dojde k 30-60s vypadku zaznamu nez se uzavre soubor a pokracuje v dalsim :/

Pritom jsou veskere tyto problemy resitelne, ale vyrobce firmwaru to proste odflakl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nezabudajste na dovozne clo 14% do eu pre kamery (tj. schopne HD zaznam nad 1/2 hodiny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že u Samsung Wave tohle celníkům nějak uniklo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to Bada ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som volil možnosť úpravy androidu v mobile tak aby poznala NTFS čo okrem prekročenia 4GB hranice mi prinieslo aj možnosť čítať a zapisovať na USB kľúče a externý disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ještě doplnil jeden aspekt, který se projevuje na rychlých kartách a USB flash... a to rychlost zápisu a čtení v závislosti na použitém FS :-)
Zkuste vzít 16GB kartu/disk a zkusit FAT32, NTFS, exFAT, ext2/3/4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze nejsem sam kdo ma problem se souborovym systemem. Ja zase nosim v Blackberry 32GB microSDHC kartu, abych mel flashku vzdy po ruce. Bohuzel BB umi jen FAT32. Snad jedine ne-PC zarizeni co znam a umi NTFS jsou televize. Dokonce i externi HDD jsou z naformatovane na FAT32, rad bych vedel, ktereho diletanta to napadlo. Dost lidi na to prijde az ve chvili, kdy maji cast disku zaplnenou a chteji nahrat neco vetsiho.
Docela by me zajimalo, kolik soicasnych veci dnes umi alespon ten exFAT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je to zvláštní, proč to nejde. V době 1999 jsem běžně graboval ve VirtualDubu a nic jiného, než FAT32 nepřipadalo v úvahu (ovladače WfW pouze pro W98). a přesto ona 2GB hranice AVI vůbec nebyla problém. Jen jestli to není chyba v líném vývojáři. A pak že Linux reaguje pružně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o 2GB hranici AVI ale o 4GB hranici FAT32 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chvályhodný počin. Ale dokud to nebude mít podporu ve windows, tak to zůstane jen jako kuriozita pro několik geeků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co ma spolocny MS Windows so systemovymi particiami android telefonov. V sucasnosti bezia na ext2/3/4 a nemam pocit ze by windows mal nativnu podporu tychto formatov. Preco by to malo byt v pripade F2FS ine?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na interní storage je to jedno, ale pokud bude chtít člověk používat SD karty nebo flash disky s F2FS, je určitě lepší mít něco, co má ve Windows nativní podporu - aneb kdo někdy zkoušel exFAT, ví své. Ne že by to nešlo, ale když přijde k Vistě nebo XP, tak musí instalovat driver. No a pak jsou počítače bez připojení k internetu, nebo různé firewally, které tu instalaci dost ztíží. Dá se udělat malá FAT partition na zařízení, kde bude mít člověk ovladač pro exFAT, ale vysvětli mojí sestře, jak to správně udělat a mému foťáku, na kterou partition má ukládat fotky, když sice exFAT umí, ale s partition tabulkou si neporadí. To je skoro lepší tahat s sebou flashky dvě - jednu s driverem a druhou naformátovanou tím správným FS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

exFAT... jo to jsem vlastně na novou flashku zkusil, zjistil že to je dobré akorát tak na ztrátu a hodil tam NTFS... nevim, jestli mi to mělo udělat radost ale docela jsem pochopil proč exFAT tak moc lidí nepoužívá....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, akorát na ztrátu?... asi problém někde mezi klávesnicí a židlí... bezproblémově používám mezi 2xW7 a 3xWXP, tak nevím...

Nicméně vím, že není nic pomalejšího než NTFS na flash-ce.... takže asi tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ExFAT nie je žurnálovací FS čiže riziko straty dát je tam o dosť vyššie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že nemá žurnál narozdíl od NTFS, ext3 apod. Nicméně chceš tvrdit, že např. FAT32 (také nemá žurnál) je tak akorát na ztrátu dat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odvtedy ako som "stratil" 6GB fotiek ktoré som úspešne odzálohoval zo zachraňovaného disku na F32 formátovanej flashke využívam vfat alebo exFAT len na dáta na ktorých mi vôbec nezáleží

Dokonca keby som vlastnil firmu ktorá sa zaoberá obnovou dát tak by som exFAT atp. propagoval kade chodím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravdepodobne, ze tento FS bude samsung pouzivat ve svych novych mobilech, nebo novych firmware pro stavajici. S III se prodalo desitky milionu kusu, me to neprijde jako kuriozita pro par geeku :) Samsung se jiz u prvniho galaxy silene trapil s filesystemem, ktery hrozne lagoval. Reseni prinesly az komunity a hodne pozdni oficialni firmware. Je jasne, ze s prichodem flashek, ktere je mozne zapsat jen nekolikrat, chteji problem vyresit ochcanim sikovnym algoritmem minimalizujicim wear.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu, jestli je to pro MTD zařízení, nebo pro mass storage. Každé má totiž dost jiné požadavky, udělat jeden FS pro obojí mi nepřijde reálné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"F2FS podle měření vykazuje oproti systémům jako Ext4 výrazně vyšší výkon"

A na to máte nějaké odkazy? Protože, na LKML autoři jasně delkarovali, že bencharky nechtějí zatím publikovat až do jakési prezentace na fóru či co. A zatím tam nikdo nic neposlal, kromě triviálního testu který nic neukázal. Rozhodně ne "výrazně vyšší výkon", spíše nižší v případě zápisu.

Jinak trošku bych poopravil "Samsung přispěl", spíše inicioval diskusi na toto téma. Jestli se patche začlení do jádra ještě není jisté. Nicméně dá se to očekávat. Takže nadpis raději "Samsung přispěje", protože je třeba to dotáhnout do konce. Otevření nějakého kódu je obvykle jen začátek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.