Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung a Qualcomm se přidávají k podpoře AMD FSR

Upletli si na sebe nesmyslný bič v podobě raytracingu, tak to bude nutnost. Na nějakých těch 6" mohou hodit 640x360, přežvejkat to na něco vyššího s RT a doufat, že lidem nedojde, že bez RT a nutného přežvejkání by byl výsledek lepší. Ostatně i když jim to dojde, tak nebudou mít na výběr a budou muset kupovat co je. Pak z toho někteří inteligenti odvodí teorii o neskutečné popularitě RT, protože přeci lidé v drtivé většině kupují HW, který RT umí:). Start-stop je taky v autech tak neskutečně populární (zejména to tlačítko, kterým jde vypnout), že ho chtějí snad úplně všichni kupující nových aut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakých 6"? Víš že mobilní hraní neznamená jen malý mobil ale i tablety, nebo dokonce počítače, které mají možnost pouštět mobilní aplikace přímo (subsystem for andriod, nativní podpora na apple silicon macu)

A řeknu ti že dnešní hry běžně problém, když je pustíš třeba už jen na 2,8k 12.4" displeji. Chybí AA, textury jsou low res... nemusíš to vůbec připojovat na 70" TV, ano malý displej většinu tě ch nedokonalostí schová, neznamená to, že tam nejsou a že je nemůžeš za vhodných podmínek vidět.

A popularita RT? Samozřejmě že je populární a lidi to využívají. Ano lidé křičí v diskuzích že to nepoužívají, neznají nikoho kdo by to používal... Taky slyšíš jak jsou čeští telko operátoři nenažraní a máme strašně drahé tarify. Výzkum ČTU ukázal že 80% lidí je s cenou ok, vyloženě nespokojených je 4.4%, jenže zrovna ty 4,4% mají v diskuzích největší zastoupení... Takhle je to v zásadě se vším, včetně toho RT nebo toho Start stop, což je mimochodem super věc

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ja tvrdim, ze 95percent hracov RT nepouziva

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samej fosil a kryptofašista ... ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tvrdit můžete kdo co chcete a já taky. Podstatné je, čím jsou ta čísla podložená. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počty prodaných a fungujících grafik s výkonem na úrovni RTX 4080 a vyšším. V notebookách je situace jasná, tam by ty nejprodávanější kusy měly při zapnutí RT slide show, takže hned máme jistotu nadpoloviční většiny. O desktopech můžeme diskutovat, ale to je tak asi všechno - počty prodaných RTX 4080/4090 situaci už nemohou zvrátit a jasná většina tudíž hází na RT bobek. Navíc se často nejde opájet vysokými fps na herním monitoru a zároveň zapínat RT, což vyloučí i některé majitele RTX 4080/4090.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na laptopu hraju s RT bezne bez fsr/dlss na rtx3070. Jste tak hrozne moc mimo..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft na 30 fps?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A popularita RT? Samozřejmě že je populární a lidi to využívají. Ano lidé křičí v diskuzích že to nepoužívají, neznají nikoho kdo by to používal... Taky slyšíš jak jsou čeští telko operátoři nenažraní a máme strašně drahé tarify. Výzkum ČTU ukázal že 80% lidí je s cenou ok, vyloženě nespokojených je 4.4%, jenže zrovna ty 4,4% mají v diskuzích největší zastoupení... Takhle je to v zásadě se vším, včetně toho RT nebo toho Start stop, což je mimochodem super věc"

Tohle si musím vytisknout, protože by mně nikdo nevěřil. RT nechám být, protože je to ta nejmenší blbost co jsi napsal.

"Taky slyšíš jak jsou čeští telko operátoři nenažraní a máme strašně drahé tarify. Výzkum ČTU ukázal že 80% lidí je s cenou ok, vyloženě nespokojených je 4.4%, jenže zrovna ty 4,4% mají v diskuzích největší zastoupení."

To bude asi jako ten průzkum české televize, ze kterého vyplynulo, že jasná většina lidí chce platit TV poplatky. Když si jsou tak jistí, tak ať nechají platit jen tu údajnou většinu, která platit chce. Není sebemenší problém udělat z ČT placenou TV a z jejich webu placený web. Proč jinak by to nutili násilím bez možnosti volby. Protože to té skutečné většině nestojí ani za 100 Kč měsíčně, tak to musí vnutit všem rozkazem.

Čeští mobilní operátoři jen zneužívají kartel a pokud někomu nevadí, že máme horší ceny než národy s vyšší kupní silou, tak je prostě nechutná ovce a lidský idiot. Mě taky ty naše mobilní tarify nezruinují, ale rozhodně neklesnu na úroveň, abych s nima souhlasil.

"nebo toho Start stop, což je mimochodem super věc"
Tohle mně neřekl ani ten největší technický analfabet na světě. I moje matka rozumí autům víc než ty a to je v této oblasti úplně blbá - pro to co seš ty už chybí slova. Popiš proč je pro nemasochistického vlastníka vozu start-stop super věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nebo toho Start stop, což je mimochodem super věc"
Tohle mně neřekl ani ten největší technický analfabet na světě. Popiš proč je pro nemasochistického vlastníka vozu start-stop super věc."
Ve velkym městě je to OK! A ostatní ať jdou do pí*i! by JirkaK.
Mě osobně to většinou nijak zásadně nevadí, ale nadšený z toho nejsem. Jsou ale situace, kdy mě to naprosto se*e a hned to vypínám. V podstatě jednou jedinkrát za 5 let jsem si pochvaloval jak je to dobrý. Venkovní teplota byla tak akorát a čekal jsem na šraňkách tak dlouho, že bych to asi stejně típnul. Wooohooooo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když vím, že čekání bude dlouhé, tak motor sám vypnu (pokud chci) a v dlouhé zácpě, kde 15x popojedu o malou vzdálenost, tak nechci huntovat motor a akumulátor - stačí to kurvítkovské "inteligentní dobíjení", které je pro Jirku určitě taky super věc, ale skutečnost je přesně opačná. Nemění se akumulátor po 8 letech, ale třeba i po 2 nebo dřív, když člověk jezdí málo.

Start stop začal až v době, kdy benzíňáky už nesmrděly (rozhodně ne na volnoběh) a diesely stále ano, jenže pro ně je ještě méně vhodný než pro benzíňáky, takže nebyl tak rozšířený. Zažil jsem výměnu katalyzátoru na benzínu splňujícím zoufalou EU2 a chtěl jsem si ověřit jeho přítomnost a funkčnost - klekl jsem si a hlavu dal 10 cm od koncovky výfuku, přičemž na volnoběh jsem vůbec netrpěl. Samotného mě překvapilo, jak málo to smrdí. Samozřejmě, že v zimě při nezahřátém motoru a katalyzátoru stále auta smrdí, ale s tím start-stop nijak nepomůže a většinou se v těchto fázích má sám vypínat.

Smysl start-stopu je jen v přenesení nákladů za CO2 šikanu EU z výrobců auta na zákazníky. Asi jediná vyjímka jsou hybridní toyoty (apod. konstrukce), kde je startstop zakomponován přirozeně na základě konstrukce celého pohonu. Už jenom fakt, že zaostalý zahřátý čtyřválcový motor žere na volnoběh třeba jen 0,6 litru za hodinu...

Kdyby stát/EU místo výdajů za start-stop založila fond na odkup starých dieselů (a některých starých benzíňáků), tak efektivita takového programu bude mít na emise v přeplněných městech násobně větší pozitivní vliv. Místo toho ta debilní EU dovolila i prodej dvoutaktů v koloběžkách a bicyklech, kdy jeden takový motor smrdí víc než 10 benzínových Fábií splňujících EU4. Naštěstí jich tolik nejezdí, ale to, že se mohou prodávat, je typická EU zhovadilost a pokrytectví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám na první technickou, kdy když mi měřili u V6 2,5L benzinu emise (EURO5 to tuším mělo), dvakrát kontrolovali, zda nemám děravý výfuk a zkoušeli zda jim správně funguje sonda. Celkem jsem se bavil. Tak jsem jim řekl že je to ohřátý, tak ať tomu naloží. Něco naměřili a poslali mě dál.
Edit: Ta V6 žrala asi 0,8L za hodinu volnoběhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Člověk nemusí znát o autech vůbec nic, stačí si všímat skutečnosti, proto nejsem schopen pochopit, co se Jirkovi stalo. Oslavovat start-stop jako super věc je jako žrát shnilý chleba. Ano, např. stará dodávka v zimě a bezvětří spolehlivě zasmradí okolí 30 m od sebe a vyvolává touhu jí něco narvat do výfuku, ale to se musí řešit jinak, třeba močovinou u novější generace, která funguje, když tedy nepodvádí a opravdu vstřikuje jak má.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A přesto jsou pro tvoje zdraví lepší staré diesely než ty nové. Velikost karcinogenních prachových částic. U nových motorů jsou velmi malé a díky tomu pronikají hlouběji do těla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě to, taky mi to chcípnul na světlech, kde jsem normálně vypínal starý auto ručně (střídavý průjezd opravou), jenže pak si to zase zapnul, protože usoudil, že musí běžet klimatizace, zaklimatizoval, a zase vypnul ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že ti po zastavení systém vypne motor není to nejhorší. Mnohem horší je managment dobíjení baterie a ten vypnutím start stop systému nezměníš. Baterie se totiž běžnou jízdou nedobíjí. Dobíjí se jen rekuperací při jízdě z kopce dojíždění do křižovatek či zpomalováním. Normální dobíjení se aktivuje až když kapacita baterie klesne pod 70%. Tak že se ti může stát, že po ujetí 800 km budeš mít baterii na 70% a když nebudeš auto třeba týden potřebovat, samovybíjením kapacita půjde pod těch 70%, započne ti v baterii proces sulface. Stop start baterie jsou díky konstrukci vůči sulfaci odolnější ( lépe odolávají prohnutí desek ), ale imunní vůči ní nejsou. Tak že kdo chce aby mu baterie vydržela co nejdéle, tak jí jednou za měsíc dá na nabíječku. Pokud máte moderní nabíječku, tak ty umí započínající sulfaci částečně zvrátit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam aspoň bylo tlačítko, díky kterému bych tomu intelo-dementnímu dobíjení třeba 10 km před cílem řekl, že teď chci normálně dobíjet, protože se blížím do cíle a vím, že dalších x dnů nevyjedu. Naprostá debilita a ještě horší kravina než start-stop. Na druhou stranu když vidím, čeho je schopný JirkaK, tak výrobci asi nemohou požadovat inteligenci po všech majitelích, a tak to možná sami vzdali (a ušetřili pár korun).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mozna delaj auta novejsiho data vyroby. Ty poradny co tu budou jezdit jeste za 20 let nabijej baterku hnez jak se roztoci alternator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mají to pokud vím všechny co používají Start Stop systém a plní EURO 6.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 2.8k dnesni SOC nerozbehnou ani nejakou slozitejsi 3D geometrii natoz na to placnout hi-res textury (kolik maj VRA ty SOC, kdyz 8GB je pro 1080 dneska minimum?). Samo tam FSR ma smysl, ale otazka je proc cpat na 12" 2.8k kdyz to GPU bude pocitat stejne na nejakejch 520 pak intepolovat treba 1440 a to zobrazovat 2:1 na tom 2.8k? Nebylo by jednodussi mit na tech 12" treba 1440x900, tomu odpovidajici GPU a neresit nejaky ojebavky, ktere z podstaty veco nikdy nebudou vypadat jako native?
Start stop je uplne vyborne kurvitko ktere nici motory a zpomaluje provoz. Dostat to do legislativy byl husarsky kousek. (Moje auto zere na volnobeh 1.6l/hod. Cestou do prace je moje auto v rezimu volnobehu cca 5 min. Tedy usetreno by se start-stopem by bylo usetreno 1dcl. paliva a zivotnost motoru by se zmensila cca 4-5x (po vypnuti motoru stece olej a nez se pri startu parkrat protoci motor tak nemaze, snizi se zivotnost baterie, protoze starter ma odber klidne 50A+ a samo se snizi zivotnost starteru, proste veci ktere chce servis/vyrobce, ale urcite ne uzivatel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Start-Stop se da pevne vypnout u FIAT-u v jeho auto-menu, pak mas pokoj a klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nastesti nevlastim auto se start-stop systemem a zrejme nikdy vlastnit nebudu, protoze ty jebky co se vyrabi od roku cca 2010 mi nesmi pres prah (samozrejme existuji vyjimky ve forme ruznych garazovek, ktere delaj doted normalni auta)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu ten start- stop v ovladačích najít, zapíná se to někde jinde? AMD má takové fičůrky, až jsem z toho někdy i překvapen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U sebe to nehledej, ty máš přeci NVidii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je na to kombinace klávesových zkratek
[Win] + D
[Alt] + F4
[Enter]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě dobrý. Ale chápu lidi, kteří raytracing nepoužívají, protože nehrají žádné moderní hry, kde by byl implementován, že nějak raytracing neřeší.
Já kdybych nehrál hry, kde je raytracing, tak to taky nepoužívám!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a preco je napr DLSS a FSR v Baldurs Gate III, alebo Vermintide 2?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože z celé sady používají jenom ten (pseudo)inteligentní Upscaler.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by se zapojil Qualcomm velmi pochybuji když nedávno vydali vlastní upscaler a přímo v prezentaci tvrdili že FSR se pro telefony nehodí.

U Samsungu to je pochopitelné když využívá RDNA pro svoje čipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marna slava Nvidia DLSS sice zacinala jako supersampling technologie, nicmene roste a vyviji se. Za 10 let bude umet dopocitavat chybejici snimky a karta bude pocitat kazdy 5-10 frame, pokud je pravda to co tvrdi nvidia a neni to nerealne. Tohle vam sebelepsi graficky algoritmus neudela. technologicky je na tom nvidia podstatne lepe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.