Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung v blízkých týdnech představí Exynos s RDNA 2

1,5x - 1,7x vyšší výkon jak GPU v A13 není vyloženě špatné (cca 2 TFlop).
GPU A14 má cca +11% větší výkon než A13.... tedy Exynos bude mít jen 1,35x víc.
GPU v A15 bude mít letos opět cca 10-20% větší výkon.... tedy Exynos bude mít víc jen 1,15x.

A bude extrémně záležet při jaké spotřebě toho bude Exynos dosahovat. Aby nakonec z nich nevypadlo, že tento Exynos je tabletový SoC nebo dokonce APU pro ARM notebooky. Přece jenom 2 Tflop je solidní výkon a je to víc jak má iVega v APU Ryzenech. Minulá generace Xboxu One měla 1,3 Tflops.

Jestli AMD porazí Apple a Qualcomm na jejich mobilním hřišti, tak sežeru k obědu brokolici. IMHO je to jako kdyby AMD chtělo udělat mobilní x86 CPU a konkurovat ARMům v telefonech - téměř nemožné.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

2TFlop je pořád dost málo proti cca 2.6TFlop m1 která bude téměř rok stará až vyjdou tyhle Exynosy. Samozřejmě Samsung, který se snaží budovat ekosystém jako Apple nutně potřebuje efektivní a výkonné čipy nejen do tabletů ale i do notebooků a tam bych hledal primární využití, samozřejmě s Galaxy Tab S8 a S22.

Nebál bych se že to překoná současnou M1, pravděpodobně to srovná starou 7nm A12Z

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

kolik že má ta báječná M1 TDP? 15-25W?

Tohle jablečné náboženství je už fakt k smíchu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To si neumis najit? M1 ma kofigurovatelne tdp mezi 10 a 20W v mba jede na 10W v ipadech ro bude podobne. Aktualni exynos 2100 ma 9W a je pomalejsi než A14 s 6W tdp. Snapdrafon 888 ma 5W a je na tom stejne jako exynos co do vykonu

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A kolik W bude mít ten Exynos, o kterém se bavíme?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To právě nevíme, Samsung TDP toho Exynosu tají.... z nějakého dobrého důvodu (nejspíš protože nemá konkurenceschopné TDP).

Samsungácké Exynosy tradičně papaly nejvíc ze všech Droidích SoC, protože ty jejich custom ARM jádra M1 až M4 (neplést s Applem, Samsung tenkrát přetáhl AMD inženýry co makali na Bobcatu a Jaguaru) žrali ze všech mobilních nejvíc.

A to si vem, že Bobcat/Jaguar byly nejlepší úsporné architektury x86 na světě, přičemž ve světě ARMu ti samí špičkoví lidé dopadli jako čučkaři.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já si to právě našel a reálné výsledky jsou až 25W, takže se ptám, jak to souvisí s čipem do mobilu?

Ten Exynos2100 má Radeon, nebo Mali? Já jen jestli srovnáváme srovnatelné?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady se nic nesrovnává. Dle ASCOCOTIIII je prostě M1, Apple a ARM lepší než vše minulé, současné i budoucí. Nejlépe ho ignorovat do doby, než zase dojde modům trpělivost a dají mu Chiquitu. Pak budou zase diskuze čitelné, teď jsou to opět kontejnery hovadin.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Každý si může najít veřejně dostupné benchmarky, že Apple A9 Twister CPU (2015) má větší IPC (výkon/GHz) než Intel Skylake a od té doby Apple v tichosti navyšoval IPC až na dnešních +90% nad Skylake.

To že Intel 5 let chrápal se Skylakem a že AMD se 6 let trápilo s Dozerem, to tady ví každý. Apple neumí zázraky, jen jim stačilo 5 let nechrápat a proto mají dnes brutální náskok. To samé je v GPU. Zatímco AMD 5 let chrápali s GCN Polarisem, tak Nvidii stačilo nechrápat a byli o parník před AMD.

Zázraky se nedějí, Radeon GPU v Exynosu má brutální problémy s throttlingem:
https://www.techpowerup.com/283603/samsung-exynos-soc-with-amd-rdna2-gra...

Jestli je to pravda a výkon je jen +10% nad licenční GPU Mali, tak tomu dají GPU Applu a Qualcomu neskutečně naprdel :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale hodnotíme grafiku. Ta Radeon based má být o 30% výkonnější než Mali-G78, nová Mali-710 má mít o 20% navrch... Tzn. žádná velká hitparáda to není a hlavně to má problémy s throttlingem při delší zátěži, mluví se i o 30% ztrátě výkonu. - https://www.gsmarena.com/amds_rdna_2powered_exynos_gpu_30_faster_than_cu...

Dalším faktem je že TDP o kterém se bavíme výše je pro celé SoC, nikoli jen grafiku samotnou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Netuším o jakých reálných výsledcích se bavíš. Mám ten čip doma hned 2x na stole, v Airu nejde po zahřátí nad 10W, na MacMini drží hranici 20W. Air je v dlouhodobé zátěži cca o 15% pod MacMini. V iPadu si to taky nebude moct dovolit jet dlouhodobě možná ani těch 10W, je tam výrazně méně prostoru pro chlazení.

A srovnáváme srovnatelné. V dnešních mobilech jsou běžně čipy které mají TDP blízké 10W výkonově ale nestačí ani na A14 které stačí 6W. M1 je fakticky jen A14 na stereoidech a v Airu nebo iPadu si vystačí s 10W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To som netušil, že M1 sa používa v mobiloch ty magor sprostý zasraný. Tento Exynos má byť v mobiloch.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tento exynos nemusi byt jen v mobilech. Zcela jiste se podiva do.galaxy tabu a booku, stejne jako se M1 coz je fakticky jen A14 s dvema jadry navic podivalo do tabletu. Pokud by bylo dost zmetku, coz nebude, dokazu si predstavit M1 v mobilu, treba s 2 aktivnimi vykonnymi jadry a nizsimi takty coz by delalo dost vykonu na potencialniho naslednika A14. Nicmene produkce A14 cipu je mnohonasobne vetsi nez M1 takze pripadne zmetk nepokryjí množství pro telefony ani nahodou. Pokud je vubec mozne to provozovat s mene jadry v clusteru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

M1 je to včetně té přilepené paměti ne?
Není to kvůli tomu velké na mobil?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

- M1 má plochu 118 mm2.
- A14 má plochu 88 mm2.

Není to zásadní rozdíl který by bránil dál M1 do mobilu (přitom 2x větší CPU a GPU výkon).
Jeden paměťový čip navíc by se tam taky vešel kdyby chtěli.
TDP je konfigurovatelné, to taky není problém, běhalo by to na nižších taktech.

Problém je, že MT výkon M1 v mobilu zatím nikdo nepotřebuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně toho výkonu už je i tak dost. M1 v iPadu v podstatě nemá využití, je to future proof. Já objednávku M1 iPadu zrušil a pořídil si Air s A14 za polovic.

Nehraju graficky náročné hry, takže rozdíl A14 vs M1 nepoznám, dokonce nepoznám rychlostní rozdíl proti Macbooku. Nejnáročnější věc pro ten tablet bude export sestříhaného videa z Luma Fusion, ale ten nebude o tolik pomalejší, navíc jak dlouho se to exportuje je šumák, horší je to sestříhat a tam A14 a dokonce A12 zvládnou 6 4k stop najednou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, souhlas. U Droidů přišli na to, že jim stačí dokonce jedno velké Cortex X1 jádro. Takže M1 se 4-mi velkými jádry co nepěkně zatápí v noteboocích i 8c Ryzenům by byl overkill jako kráva.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

o 37% větší než A14.
A když se podíváte na obrázky logic board tak celý M1 je velký jako polovina celé desky iPhone A13, Samotný A13 je o cca 10% vetší než A14 (což je skoro zanedbatelné).

imho, dát M1 do telefonu moc nepůjde, prostě se tam nevejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej postřeh. Souhlas do identického mobilu se M1 nevejde.
Ale kdyby Apple moc chtělo tak udělá iPhone s větším displayem a tam by se M1 klidně vešla :)
Ale když by to nikdo nekupoval tak nemají důvod se s tím pinožit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A není kvůli tomu velké jakékoli SoC v mobilu? Ty mají také paměť. Nicméně M1 má cca 119mm2, aktuální A14 má 88mm2, ale třeba A12X/A12Z z předchozích iPadů pro má 132mm2 A13 z iPhone 11 má 99mm2. iPhone X měl čip 125mm2

Bohužel rožměry Snapdragonu 888 a Exynosu 2100 se mi na rychlo nepadařilo najít

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

M1 sa ani náhodou nemôže dostať do mobilov. Preto jej výkon porovnávať s mobilným Exynosom je nezmysel. Aby mohol byť ten M1 v mobile, musel by mať hlavne priškrtené TDP a v tom momente by z neho bol slimák oproti Exynosu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? A14 má přiškrcené TDP na 6W a ejhle je výkonnější než současný Exynos 2100 i Snapdragon 888. M1 je o nějakých 70-90% výkonnější, V MBA i iPadech nebude TDP výrazně vyšší než u současného Exynosu...

https://www.anandtech.com/show/16463/snapdragon-888-vs-exynos-2100-galax... koukni na GFXBench Aztec High Offscreen Power Efficiency tabulku.

Uškrcená A14 má identický výkon jako nelimitovaný Exynos či 888. Ty potřebují 8W oproti A14 s 3.8W. Neškrcená A14 má o cca 25% vyšší výkon při necelých 6W. Tady jde i vidět jak roste, resp. padá efektivita Apple siliconu. 25% výkonu za 50% spotřeby (pro rýpaly jsou to zaokrouhlená čísla)

Přiškrtit M1 na 8W jako Exynos a 888... proč ne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

už ž hodín je vonku

Article Number
RN-RAD-WIN-21-6-1
Radeon Software Adrenalin 21.6.1 Highlights
Support For
....
AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) support for select titles.
...
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-21-6-1

Takže je pravdepodobné, že Fidelity FX SR (FSR) bude aj v týchto Exynos-och s RDNA, ča sa ale vedelo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě i mobile! Dobře Lissa! Paráda!

Zároveň podle mě super strategický tah, placeně odladí 5nm výrobu na menších čipech než tam hodí náročnější CPU a GPU.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta ******* ***** zrušila ARM K12, takže na dodávky celých SoC na mobilní trh, jež je 7x větší než celé servery, může AMD zapomenout. To je důsledek hlouposti Lisy Su a je to stejná kravina jako když prodali mobilní GPU divizi Qualcomu jež na tom vyrostl a je dnes násobně větší firma než celé AMD.

Jinak marže za Exynos jdou čistě Samsungu a AMD z toho bude mít prd. Pochybuji že nějak vydělají na licenci, protože tu nejspíš poskytli Samsungu velmi levně aby jim Samsung umožnil dostat se na mobilní trh.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Licencia je daná počtom predaných kusov Exynosov s RDNA..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mají výkonostní doložku, tak bude ještě AMD cálovat Samsungu :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD má skúsenosti robilo Ardeno, ktoré predalo Qualcomm-u

AMD Sells Handset Division to Qualcomm for $65 Million

January 20, 2009

Advanced Micro Devices has agreed to sell its struggling handset division to Qualcomm for $65 million, which should help AMD as the chip maker looks to strengthen its financial position and concentrate on its core business of processors, graphics and chip sets.

AMD and Qualcomm announced the agreement Jan. 20. The two companies did not indicate when they would finalize the deal.

The agreement means that Qualcomm will not only acquire AMD’s handset division, but the company also inherits the graphics, multimedia technology and other intellectual property from the business. With the deal complete, Qualcomm plans to use that technology and intellectual property to develop new types of 2D (two-dimensional) and 3D (three-dimensional) graphics technologies for handset devices and cell phones as well as enhanced audio, video and display capabilities.

https://www.eweek.com/mobile/amd-sells-handset-division-to-qualcomm-for-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti mají inženýři co ty čipy tvořili a ti odešli prodejem do Qualcommu.

Pokud nepřetáhli nějaké lidi tak ty zkušenosti z mobilního nasazení prostě mít nemůžou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kterých zase tolik nebude, Samsung to bude dávat do vlajek, kde je ještě na výběr mezi Exynosem a Snapdragonem, třeba v US jsou jen SG, někde jsou jen Exynosy, někde je oboje a je na výběr. Loni kdo mohl, bral SG, Exynos byl otřesný, letos jsou vyrovnané. V tabletech a noteboocích pak má jen Snapdragony, Exynosy tam nedávají

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do Android tabletu Samsung dává Snapdragony, Exynosy i Mediateky.
https://www.alza.cz/samsung-galaxy-tab-s6-lite?dq=5789921

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty Exynosy měli custom CPU jádra Monsoon M4 co ještě navrhovali ex-AMD inženýři co dělali Bobcat/Jaguar. Žralo to jak Apple, ale IPC nebylo o moc vyšší než licenční Cortexy. Proto ten vývoj zrušili a přešli na licenční jádra.

Dnešní Cortex X2 má IPC cca +20% nad Zen3, což je docela ostuda že telefon dává naprdel nabušenému x86 procáku. Příští rok zbrusu nová architektura Makalu co si dá Zen4 i Golden Cove ke svačině. To bude velká legrace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Za 12 tisic low endovy vykon. Ma to asi 3x nizsi vykon nez 2.5 roku stary A12 v zakladnim ipadu. Ten tablet rychle zastara. Nema ro co je na samsungu nejlepsi - DeX a vystup na monitor kabelem. Bohutel tohle je problem vsech levnejsich androidu. Kabelovy video vystup byl treba klicovy parametr, kdyz jsem loni vybiral tablet. Dalsi byl vykon. Cokoli s cenou kolem 10 tisic nema sanci konkurovat. Nejlepsi v te cene byl snapdragon 662. O nepodpore sw - nových androidu ani nemluve u androida v nejlepsim 2 roky, kdy je to stejne moralne zastarale.

Jediny android tablet, ktery bych byl ochotny koupit by byl jedine Galaxy Tab ale zadne lite verze, jedine vlajky právě kvůli DeXu kde je Samsung mile pred Apple. Ale nema tak siroky ekosystem :(
Bohuzel pak chybi kvalitni sw. Nejvetsi problem androida je roztristenost, spousta hw ruznych vykonu a nutnost optimalizaci pro stovky ci tisice zarizeni. Proto treba spousta sw pracujici s kamerou funguje jako screen capture a nepracuje primo s vystupem kamery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes denně používám Galaxy Tab S2 8" 4:3 AMOLED s Exynos 5420 z roku 2015. I když to má výkonu omezeně (~50k v Antutu) na svůj účel (web/email, YT, NFLX) je to stále postačující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to se bude panečku na hajzlu hrát jedna radost :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a těch hemeroidů :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jinak by tohle gpu mělo být o 30% výkonnější než Mali-G78
ale prej trpí throttlingem s až o 30% menším výkonem
čekal jsem teda větší výkon i bez throttlingu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"prej" -> zdroj?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc. Nicmene ani tak nejsem presvedceny. Zdroje z TPU jsou
- twitter, kde to pise nejaky Macgruber, ktery nepise odkud tu informaci ma
- nejaky web s rozsypanym cajem - https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=https://m.clien.n... - akorat tam se taky nepise, kdo to info vypustil (a nebo neumim cist)

Pockejme si jeste par dni ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten 30% throttling v rámci stejného TDP docela sedí.

15 let vývoje ultra low power GPU pro mobily a hromada patentů je prostě tvrdá realita.

Něco jak Samsung přetáhl inženýry z AMD co makali na Bobcatu a Jaguaru a ti se marně snažili konkurovat na ARM trhu. O 30% menší IPC jak Applí jádra a přitom to žralo tolik, že i ty slabé licenční Cortexy tomu dávali naprdel.

Zázrak se nekoná, AMD si trhne ostudu a zase se stáhne do zaostalého x86 rybníku a tam to nějak doklepe do VIA-like stádia. Ono už ta 2,6 TFlop GPU v Apple M1 ukázala, že AMD s Nvidií dostanou nakládačku od Applu, Qualcomu a ARMu pokud tito mobilní výrobci půjdou do desktopu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

sedí do tvého světa vidění? nebo podle čeho soudíš?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

15 let vývoje a hromada patentů tradičních výrobců GPU pro mobily je prostě deficit, který AMD nemůže dohnat v první generaci.

30% nižší výkon není vyloženě tragédie, čekal jsem to daleko horší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych svůj Legion 5 Pro vybavený 5800H, RTX3070, 2x 1TB NVMe a 64GB RAM nevyměnil ani za kolekci MacBook Pro M1+ Mac Mini M1+ iMac M1 + iPad Pro M1, i když by v teoretickém součtu měli také 64GB RAM a cca 80% GPU výkonu. :-p

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ani když Apple M2 bude mít GPU s výkonem 10 TFlop a tvoje RTX3070 má jen 8-9 TFlop?

A to nemluvím, že těch 8 velkých jader M2 bude mít +80% IPC nad 5800H, takže při polovičním TDP to vydrtí všechno v okruku dvou světelných let :D

A nějaké ty drobnosti navíc jako 2048-bit vektory nebo NPU pro akceleraci AI, to je pro x86 lidi úplné sci-fi o kterém si můžou leda nechat zdát :)

Jaké to je utratit prachy za "výkvět x86", který příští rok prodáš sotva za polovinu? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V náročných úlohách je efektivní výkon GPU v M1 cca 1/6 proti RTX3070M, takže ani jejich budoucích 10TFlops nemusí stačit. Svět HPC je silně o Linuxu/x86_64/CUDA, takže ARM/Metal mi není k užitku. Uplatňovaný princip Apple (vše integrováno/nevyměnitelné/neopravitelné) bytostně nesnáším, takže pro mě za mě mohou mít papírový výkon nevydaných produktů jakkoli vysoký.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem jablečňák a kvůli jejich uzavřenosti si nic od nich nekoupím. ALE... objektivně uznávám že Apple má CPU s IPC o 60% větším než tvůj Zen3 (o 90% než můj Zen2).

Já čekám na vydání Phoenixu což je CPU od ex-apple inženýrů, které koupil Qualcomm. Pěkně s Linuxem to bude bomba. 8-jádro s dvojnásobným výkonem toho tvýho Zen3, pěkně 2048-bit vektory SVE2 vydrží morálně dalších 20 let a v bazaru to prodáš furt za dobrej peníz.

Qualcomm rulezzz... leč až příští rok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ono už ta 2,6 TFlop GPU v Apple M1 ukázala, že AMD s Nvidií dostanou nakládačku od Applu, Qualcomu a ARMu pokud tito mobilní výrobci půjdou do desktopu."

A púšťať si na tom budeme tetris? Však nech idú a ukážu, že napríklad v DaVinci mi to výrazne rýchlejšie vypľuje video. Ale v bežnom štandarde, nie nejakom Appleonly bazmeku, ktorý inde zase nespracujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S CPU výkonem M1 to není o nic lepší. V BlackMagicRawSpeed testu má M1(CPU-decoding) v 8K B-RAW 12:1 pouhých 18FPS, můj 5800H(CPU-decoding) 51FPS. I kdyby to běželo přes Rosettu2, tak 1/3 výkonu není něco hodno velkých oslav. Pokud je verze BMRS 2.1 nativní M1 kód, jde o tragédii.
https://www.slashcam.com/news/single/Blackmagic-RAW-Speedtest-on-Apple-s...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvládne to ten tvůj notebook bezhlučně? Pro výkonné notebooky a desktopy počkej chvilku na M2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neoznačil bych L5Pro v zátěži (při násobném výkonu M1) jako hlučný. Bohužel současný M1 a budoucí M1X/M2 mi moc nepomohou při běhu dnešních úloh alokujících si 48GB+ RAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S 48GB+ ti nepomůže ani většina PC notebooků. Je kvůli tomu většina PC notebooků odpad? Každé zařízení má svou cílovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj ntb jsem rozšířil na 64GB, aby tyto úlohy zvládal.

Učinil jsem pokus s omezením frekvence panelu na 48Hz (výchozí 165Hz) což je asi dvojnásobek FPS(výkonu) dosahovaného M1 v SoTR. Při takto omezené zátěži (V-Sync) bych ntb označil za tichý až neslyšný (vše při vypnutém zvuku hry).

Dle MS Afterburner si CPU bralo při 48FPS (úvodní scéna v baru) asi 15W a GPU asi 45W. Pro chlazení NTB s maximem 45(65)W+115(140)W tedy žádná velká výzva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, takže i při omezení na minimum ti to žere skoro 3x tolik co M1. To by byla tragédie x86, kdyby pak PC nebylo aspoň o trochu výkonnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8-jádrová M2X výkonově posvačí i desktopové 12-jádro Ryzen 5900X. 64 GB RAM taky mít bude. Navíc to bude mít LPDDR5 na frekvenci 6400 MHz. K tomu 2048-bit SVE2 vektory. I malé dítě musí poznat že x86 svět je totálně v háji :)

Příští rok vyjde Qualcom Phoenix jako klon Apple M3 a pojede na tom Linux a Win10. Revoluce jako kráva a české weby furt dokola točí nesmysly o prakticky mrtvém x86.

Lazar je typický produkt této propagandy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To "minimum" bylo 2x větší výkon než zvládne M1.

Osobně bych M1-based řešení zvolil při požadavku na nízkou spotřebu, omezený výkon, malou paměť, pomalejší konektivitu, limitovanou kompatibilitu, nulovou rozšiřitelnost, problematickou opravitelnost a neznámou životnost. Naštěstí mé požadavky jsou zcela jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v pořádku. Každý má jiné požadavky a je dobře, že jsou na trhu produkty, které je splňují. Mně třeba vyhovuje tenký lehký tichý notebook a na občasné hraní sdílím s kamarádem raytracing-capable eGPU* s RTX 2070 SUPER. Ano, nemůžeme hrát současně - to řeším streamováním z původně-AI serveru, co si přitáhnu z práce (má více GPU) - v místní síti je lag skoro nula. Nehodláme kupovat za přemrštěný ceny GPU zvlášť do každého počítače - když stejně hrajem tak velký 2 hry za rok.

*) Ano, vím, že M1 neumí eGPU (protože vychází ze SoC z iPadu). Jeho nástupci ale tohle řeší (ze stejných příčin i limit RAM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že za nepodporou eGPU stojí technická překážka. Spíš půjde o obchodně-strategické rozhodnutí. Jak Apple miluje závislost svých zákazníků na jeho ekosystému, tak nesnáší svou závislost na dodavatelích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by pak Apple nabízel eGPU na všech ostatních modelech. Ne každému stačí integrovaná grafika a Apple to ví. Technický důvod byl asi ten, že SoC původně pro iPad nepotřeboval tolik PCI Express linek. M1 je ještě napůl SoC pro mobily a tablety, ale nástupci už budou zcela oddělené. Podobně AMD taky sdílí I/O svého APU s předchozí generací a podporu Thunderbolt přidají až teď s jeho předěláním v rámci podpory USB 4. Prostě žádný výrobce nepřekopává všechny části procesoru najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mac Mini na bázi M1 disponuje 2x TB 40Gbps. Nevidím důvod proč by to pro eGPU nestačilo.
https://support.apple.com/kb/SP823?locale=cs_CZ

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná je potřeba vedle PCIe linek ještě nějaký speciální obvod, který v I/O pro iPad nebyl (podobně jako se zatím marně snaží rozchodit eGPU na RPi, které papírově to má taky umět). Jinak pro eGPU stačí i 2 linky PCIe: http://notebookblog.cz/technika/postrehy/vanoce-egpu-streamovani-her-a-n...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neslyšel jsem, že by rPI deklarovalo podporu TB (všechna M1-based device snad ano). Prostě tomu chybí SW podpora (čti .. vůle Apple). https://machow2.com/m1-mac-egpus/

Myslím si, že jestli někdy Apple eGPU na M1 platformě vzkřísí, tak až na bázi svých vlastních dGPU ("jedny drivery").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neslyšel jsem, že by M1 deklarovalo podporu eGPU. TB != eGPU. TB je jen externí vyvedení PCIe sběrnice. PCIe je i na Raspberry Pi, tady článek, jak někdo na něj zkoušel připojit GPU (co jsem četl u jeho videa, tak v tom SoC asi chybí implementace nějakého protokolu PCIe sběrnice potřebného pro připojení GPU):
https://www.tomshardware.com/news/modding-raspberry-pi-4-external-pcie-s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O deklaraci podpory eGPU ze strany M1 jsem snad nic nepsal.

TB by měla být právě mj. i vrstva protokolů pro dopravu PCIe a DP (v rámci jednoho kabelu může být současně dopravováno obé), takže nepůjde o prosté "elektrické vyvedení PCIe linek" přes USB-C kabel. Předpokládal bych, že pokud někdo označuje svůj port za TB4, že tento těmito schopnosti (tj. implementaci protokolu TB) disponuje (zařízení připojená v režimu TB se bez jeho podpory na své straně také neobejdou). Zda těchto schopností Apple využije (pro podporu eGPU) je již věcí druhou,
samozřejmě je tu i vysvětlení, že tato část TB standardu v M1 zcela chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, část standardu TB pro podporu eGPU tam chybí, stejně jako na RPi. (DP samozřejmé v TB na M1 je, lze připojit nativně monitor - bez věcí jako DisplayLink.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady už není kam plivnout, aby to nedopadlo zrovna na ASClIIIl s jeho následným nevyhnutelným "no ale já mám M1 a to je prostě lepší". Taky furt nechodíme na applí weby, abychom tam šířili slávu Intel/AMD/x86/standardů/opensourcu/víc než dvou portů/3.5mm jacku/hranatých věcí/poměru cena-výkon/atd.

Nemám chvilku v každé jedné diskuzi o křemíku číst o našem spasiteli Apple M1 10W TDP 6xALU, jak dává nakládačku zaostalé téměř nemožné architektuře. O primitivních komentářích o "prdelaté pindě" ani nemluvě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, já jsem jediný pravověrný AMD fanoušek tady. Apple mi nesmí do baráku. To že jsem AMD fanoušek ještě neznamená že nemůžu mít kritický názor na AMD a ostatní CPU.

Lisa Su vyhodila Kellera a zrušila ARM K12, takže tím AMD ztratilo možnost expandovat na trh mobilních telefonů (7x větší než servery což je nejlukrativnější část x86). Nebýt Lisy Su tak AMD dnes mohlo mít K14 s 2048-bit SVE2 vektory a tebe by nemuselo vytáčet si číst jak je x86 zaostalé. Protože x86 objektivně JE zaostalé.

Mám chválit Lisu Su když objektivně dělá jedno stupidní rozhodnutí za druhým a AMD táhne ke dnu? To že si ta koza přivlastňuje úspěch Zen1, 2 a 3 jenom ukazuje jaká je to morální kreatůra. Za Zen 1-3 můžou děkovat Kellerovi který je navrhoval (mimochodem v nejnovějším rozhovoru nepopřel že Zen3 je ještě jeho dítě).

https://www.youtube.com/watch?v=AFVDZeg4RVY

https://www.anandtech.com/show/16762/an-anandtech-interview-with-jim-kel...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemám problém souhlasit, že x86 je stará architektura, ale je víc starých věcí, které pořád fungují dobře (například kalendář nebo písmo nebo Pepsi). Tady je pár protiargumentů na tvá tvrzení, protože s nimi nemůžu souhlasit se všemi:

* Serverový trh je nejlukrativnější ne protože by byl největší, ale protože jsou tam nejlepší marže pro výrobce; 7x větší mobilní trh nerovná se 7x větší peníze, ty marže jsou tam úplně jinak (viz už jenom fenomén taktéž ARMového RPi za $35 a podobně).
* Pokud je x86 "objektivně" zaostalé, kde je třeba takové MIPS, kde je DEC Alpha, kde je Itanium, kde je Crusoe, kde je SPARC, kde jsou ostatní jistě lepší architektury, které vznikly později než x86, tím pádem logicky musí být modernější a měly ho už dávno překonat a nahradit v mnoha odvětvích? Z mnoha instrukčních architektur se proti x86 dnes v některých oblastech dobře prosazuje ARM, který vítězí licenčním modelem, a jinak je to takřka všechno. Je tady RISC-V, určité zastoupení má (Open)POWER a na mainframech ještě roste z/Arch, v novinách se občas objeví zmínka o Elbrus, o SPARCu jsem zaznamenal zmínky o jednotkách superpočítačů. Zapomněl jsem ještě na něco?
* Lisa Su je nejdéle sloužící CEO v AMD, pokud teda nepočítám zakladatele, který vládl přes 30 let. Asi představenstvo a akcionáři nesdílí tvůj "objektivní" názor o jejích kvalitách, když tam vydržela tak dlouho. Navíc si vypůjčím citaci od předchozího AMD CEO tady z jednoho staršího DIIT článku: "pro architektury Zen a K12 jsme získali Jima Kellera, Raju Koduriho, Marka Papermastera, Lisu Su.". Cenili si jí ještě dřív, než se vůbec dostala k pozici CEO.
* V tom od tebe linkovaném rozhovoru Keller píše, že se nepovažuje za jediného otce Zenu, ale "Perhaps one of the uncles.". To si myslím, že je přehnaně skromné, ale i tak to zní, že je jeden z více otců.
* Jen o kousek dál v tom rozhovoru zároveň nepopřel tvrzení redaktora, že Zen 3 je už dítě někoho jiného po Kellerově odchodu. "So when they say they did a big rewrite, they probably took some pieces and re-architected them at the top, but when they built the code, it wouldn't surprise me if somewhere between 20% and 80% of the code was the same stuff, or mildly modified, but that's pretty normal." Ano, říká to nejednoznačně, ale celkem dobře v tom vidím, že Zen3 už dělali nějací "they", takže se na něm zřejmě osobně nepodílel.
* Jim Keller není člověk, kterého kdy nějaký CEO vyhodí. Ten odchází sám, protože už ho to nebaví a hledá zase něco dalšího zajímavého, zatímco se o něj firmy rvou. Kdybych neměl rád Lisu Su a během jejího CEOování Jim Keller odešel, možná to taky budu interpretovat jako že za to může, abych si mohl u ní udělat další černý puntík, ale takhle s mírně až středně kladným subjektivním pohledem na aktuální CEO to tak nevidím, navíc mi tak nevyznívá ani jeden ze článků o jeho odchodu.

Nakonec ještě chci dodat, že vím poměrně dobře, co mne na těch komentářích vytáčí (a doufám, že minimálně tady uznáš, že toto holt budu vědět líp já než někdo jiný). A není to tvůj kritický názor na AMD, zájem o technické předností M1, ani pochyby o velmi dlouhodobé udržitelnosti architektury x86.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem byl naivní a věřil jsem že Lisa Su je super. Jenže fakta ukazují na něco jiného:

1) ad Zen3 - Když budeš hledat co byl zrušený Kellerův K12, tak někde v hloubi internetu najdeš na RWTechu zmínku od lidí kterým AMD prezentovali pre-release info, že to byl 4xALU + 1xBranch + 3xAGU. Tedy přesně to co je dnešní Zen3. Někdo si dal hodně záležet že po K12 nezůstala jediná prezentace. Proč asi? Protože by vyšlo najevo že výkon Zen3 mohla mít AMD už v roce 2017 a to by asi dost nasralo akcionáře. A dvojnásob když se začíná ukazovat že ARMv9 s těma 2048-bit SVE2 vektory je mnohem perspektivnější než zaostalé x86. To by totiž akcionáři mohli podat žalobu na vedení AMD.

2) Všimni si, že se Keller vyhnul tématu K12 jako čert kříži (protože kvůli tomu odešel z AMD). Přitom Kellerovi po ofiko vydání Zen3 muselo být jasné že Zen3 má téměř identickou architekturu jako měl jeho zrušený K12. Takže mlžil ohledně Zenu3 jak se dalo, ale zároveň nikdy neřekl že se Zen3 nemá nic společného. Ten kdyby mohl mluvit to bysme se divili.

3) Keller je skromný inženýr, ale v jednu chvíli tam natvrdo říká: "věděl jsem dobře jakou architekturu chci realizovat". Nezapomínej že Keller přišel z Applu kde navrhl A7 Cyclone což je 4xALU jádro jako Zen1 a 2. Dokonce ROB buffer je stejně velký. Příliš mnoho náhod.

4) Lisa Su nebyla v AMD od začátku s Kellerem. Ta přišla do AMD až v 2014 z IBM a o rok později byl Keller odejit a zároveň zrušen K12. Mimochodem vývoj K12 byl hotový a proběhl tape out, tedy byl odeslán do výroby. Je prostě divný 3 roky makat na CPU, vyhodit několik stovek milionů USD za platy lidí a pak to ani nevydat. Zrušit vývoj začínající K13 proč ne, to by se dalo pochopit. Kromě toho Lisa Su zrušila i Opterony A1100 co byly postaveny na licenčních Cortexech A72. Proboha proč? Proč nenechali žít alespoň pro stávající zákazníky licenční levné ARMy? Hned to další licenční jádro Neoverse N1 na bázi telefoního Cortexu A76 je dnes mega úspěšné v serverovém Gravitonu2 a Ampere Altra. Plus Seamicro kterou AMD koupila za několik set mega taky přišla na zmar. To je jak řádění Viktora Čističe z Nikity.

5) Navíc 2048-bit vektory SVE byly ofiko ohlášeny 2016, takže nějaký rok dva musel probíhat jejich vývoj a ARM na tom spolupracuje se všemi partnery. AMD a Kellerův tým z K12 o SVE musel vědět a dost možná plánoval SVE pro nový K13.

IMHO se tam v AMD dohádali jak koně, ale to ti nikdo ofiko nepřizná. Já bych řekl, že existovala rivalita mezi x86 a ARM týmy, no a když lidi od x86 zjistili, že K12 má větší IPC a lepší architekturu než Zen tak zafungovala špinavá korporátní politika a zbavili se vnitřní konkurence.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1) + 2) + 3) = OK, ale je to spekulace na tvojí straně. Třeba máš pravdu, ale z těch dostupných drobků někdo další může uvařit jinou spekulativní polívku a taky mu budu moct říct jen to, že třeba má pravdu. Možná nikdo nechce říct pravdu a drží se v pozadí velké tajemství, možná nikdo nic neříká, protože už tam nic dalšího velkého k řečení není. AMD je možná v tomhle oboru relativně menší firma, protože má "jen" 12 000 zaměstnanců, ale chaos tam určitě mít může taky. Už i ve výrazně menších firmách se běžně stává, že levá ruka neví, co dělá pravá. Ohledně lehce zastaralých firemních procesů se třeba vyjádřil Neil Henning na svojem blogu, když přecházel z AMD do Unity, jinak jsem takhle nečetl další info od běžných smrtelníků, kteří v AMD pracovali.

4) Tady těch pár úvodních údajů není žádná spekulace, dokonce jsou jednoduše dostupné na wiki, a stejně je nemáš správně. Lisa Su nastoupila do AMD o dva roky dřív už v roce 2012 a mezi IBM a AMD stihla ještě nějakou dobu pracovat ve Freescale. Ale i jinak je zajímavé srovnání, že první Kellerův pobyt v AMD trval rok, zatímco tenhle druhý tři. Zase se dá spekulovat úplně se srovnatelnou jistotou, že byl vyhozen, anebo že ho to tam teď prostě bavilo 3x víc než poprvé a pak si to chtěl zkusit v Tesle. Nadále ale tvrdím, že Jim Keller je z těch lidí, kteří si vybírají své působiště a ne naopak. Nerozumím otázce, jak serverové procesory postavené na úplně nové ISA nenechali žít pro "stávající zákazníky" - jací byli stávající zákazníci u zbrusu nového všeho (akorát jméno Opteron už bylo předtím)? První odpověď od stolu mne napadá, že nad licenčními jádry Cortex dělá procesory klidně deset dvacet dalších firem, zatímco nad x86 jsou výrobci reálně dva, takže z ekonomického hlediska je to jasné. Další odpověď po minutě mne napadá, že mít firmu finančně nad hrobem, budu se taky snažit soustředit na to, co mi jde a v čem jsem dobrý, takže zaříznu věci, kde ten úspěch není jistý. A samozřejmě, je to jen spekulace, tentokrát z mojí strany. Ještě bych rád podotkl zase jednu faktickou věc, a to je že i přes mnohé výhody EPYCu stejně k jeho prosazení dochází dost pomalu, pravděpodobně protože je pro zákazníky náročné přejít od jednoho výrobce ke druhému (třeba pokud bych si měl vymyslet něco zajímavějšího, tak protože Intel všude rozhazuje balíky peněz, aby od něj nikdo nepřecházel). A co teprve kdyby ten druhý výrobce neměl ani to x86, ale něco jiného, to by se AMD možná nedočkalo už vůbec.

5) OK, mně se SVE samozřejmě po technické stránce líbí. Je nějaký technický problém mít takhle scalable vectory i na x86, krom toho že právě teď tam nejsou? Přijde mi to jak BIG.little, taky to nebylo něco, co může mít jenom ARM, akorát se Intelu+AMD až doteď nezdálo, že by to pro ně bylo nějak přínosné. Pokud SVE povede k radikálnímu nárůstu výkonu ARMů, můžeš se vsadit, že se límečky u AMD a Intelu zamyslí a budou chtít honem dodat něco podobného, co zase pomůže udržet status quo.

Neumím si představit, pokud říkáš, že AMDčku už teď dýchá Apple na záda, že by zahodili přínosy, které vznikly v K12 větvi vývoje. Pokud by byl Apple lepší, nenechají si ujít příležitost mu zase utéct. Podle mne se z vývoje K12 leccos převzalo do Zenu, jen ne ta ARM ISA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja len dodám, ako už bolo spomenuté, že Lisa musela robiť rozhodnutia a ukončiť veci, ktoré mohli ohroziť prežitie AMD. Grafik sa asi vzdať nemohli a budget im vyšiel akurát na ZEN. A ten sa im podaril, lebo predbehli Intel. A celé to nie je o tom, či má M1, M2 IPC vyššie o xx%, ale o tom, ako sa úspešne predáva a koľko zarobia. A keď budú dostatočne predávať, budú mať peniaze na nové veci. AMD musí premýšľať ekonomicky a preto aj čiplety bol dobrý ťah, ktorý teraz Intel doháňa. Pokiaľ budú mať dostatočný podiel predaja na trhu a nahromadia finančný kapitál, môžu v budúcnosti navrhnúť niečo, čo nás zase vystrelí hore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby šlo o ekonomiku tak nezařízneš hotový CPU K12, který už šel do výroby, ale vydáš jej na trh a monetizuješ ty obrovský náklady co tě to stálo. Ikdyby polovinu a ještě máš výborné PR proti Intelu jak podporuješ vývoj technologií mimo monopolní x86. Mohly zaříznou vývoj následníka K13, to by bylo logické jak ušetřit.

Ekonomika rovněž neobstojí proč zařízli levné licenční serverové ARMy, měli to rozjetý a mohli to nějak nechat dožít a ještě na tom něco vydělat. A opět nevydat následníka ARM N1. Ikdyž N1 dnes vydělává Amazonu miliardy jako serverový 64-jádro Graviton2.

A že neměli prachy jsou lži, protože investoři když viděli že se Kellerovi podařilo nastartovat vývoj, tak by jim půjčili klidně 3x víc peněz. AMD byla permanentně v dluzích asi 20 let. Když by se investorům ukázal CPU K13 s novýma 2048-bit vektorama jak bude drtit Intel úplně ve všem, tak by jim půjčili miliardy jen aby to realizovali.

Ekonomicky to naopak nedává vůbec žádný smysl. Naopak to smrdí stejně, jako když Intel koupil konkurenční Alphu a zařízl revoluční EV8, která uměla SMT4 a měla 8xALU a 4xFPU. Stejně jako Nvidia koupila 3DFx a zařízla hotový Rampage těsně před uvedením. Prostě eliminace lepší konkurence.

Hloupá Lisa Su si neuvědomila, že ARM s 2048-bit vektorama zválcuje x86 stejně ať chtějí nebo ne. Teď čumí jak puk a proti 2048-bit SVE2 vektorům nemají vůbec nic. Kdyby alespoň udělali alternativu něco jako AVX2048. To jenom ukazuje jak je Lisa Su a vedení AMD ignorantské.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vydat produktovou řadu, kterou víš, že hned na několik let zařízneš, je dost drahý. A náklady na vývoj rozmělníš v obecném výzkumu a vývoji, spoustu nápadů se pak dá dát i do x86 (koneckonců za dekodérem je obojí RISC).

A až přechod největších hráčů jako Amazon a Apple validoval ARM mimo mobily a malá zařízení. Do té doby se reálně o nic nepokoušeli ani ARMový výrobci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže AMD už ARM Opterony A1100 dávno mělo na trhu a stačilo jen pokračovat ve vydávání levných licenčních ARMů. Oni to komlet nelogicky zařízli. Dnes by z toho měli miliardovej byznis i bez K12-K13. Navíc Amazon je dnes s tímto levným licenčním Gravitonem naprosto drtí, 73% pro ARM a na AMD zbylo cca 13%.

Vrátilo se jim to jako bumerang. Už jim to začíná ujídat z jejich vlastního x86 byznisu.

Navíc z těchto serverových ARMů byl jenom krůček do APU pro mobily. Prostě Lisa Su je blbá až na půdu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"73% pro ARM [Graviton] a na AMD zbylo cca 13%." -- To by ale platilo, i kdyby AMD vyrábělo procesory ARM. ARM je právě hodně výhodný, když si děláš procesory pro sebe a neplatíš marži middlemenům. O serverové ARM se v minulostí pokoušel myslím i Qualcomm a taky musel nakonec vycouvat - trh nebyl tehdy ještě připravený (až teď spolu s ostatními to může zkusit znovu). A v SoC pro mobily jsou malý marže a velká konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Kdyby AMD dodávalo Amazonu levné ARM CPU za zlomek ceny x86 Intelu, tak by Amazon neměl důvod rozjíždět výrobu vlastního ARM CPU.

2) Výroba CPU stojí cca 200-300 USD (stejně jako velké GPU), nicméně x86 svět za server CPU chce 7000 USD. Tahle nenažranost je právě zničí. A dobře jim tak.

3) Teď už je pozdě, velcí hráči jako Amazon, MS a Google už pracují na ARM CPU. Víš co to je v byznisu být ve správný čas na správném místě? Tak právě tohle AMD totálně prosralo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) Největší problém ne-x86 v serverech bylo přesvědčit zákazníky, aby ho chtěli. To mohl Amazon z pozice největšího poskytovatele cloudu na světě, ale AMD jako subdodavatel procesorů moc ne (a nepodařilo se to tehdy ani jiným). Navíc by na tom AMD nic netrhlo. A vlastní procesory nejsou jen o ceně, však zpočátku je musel Amazon dotovat - podobně Apple každý přechod architektury dost bolí a splácí se pak mnoho let.

2) Možná tě pobaví, že na výpočetních serverech vydělává víc NVidia než Intel (natož AMD). Jestli ti přijdou ceny za serverový CPU drahý, tak nekoukej do ceníků GPU ;-)

3) Všem jde ale o in-house CPU, nezávisle na ISA. Změnit marži middlemenům prodávajících svoje procesory za marži pro sebe z výsledného produktu/služby. Pokud ještě nějaká 3rd-party firma zkouší CPU pro servery (je jedno na jaké ISA), tak reálně je byznys plán být koupen poskytovatelem cloudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Amazon nabídnul 2x levnější cenu a zákazníci mu teď trhají ruce, že nestačí dodávat ARM servery. Ty staré ARM servery ztroskotaly na IPC: A57 má jen 40% IPC Skylake/Zen1. Kdežto N1 jádro má IPC jako Zen2 a nemá SMT takže 2x větší výkon na vlákno při 1/3 plochy - to už dává smysl.

2) Však NV jenom využívá neschopnosti x86 dodat pořádný CPU za levný peníz. Superpočítač Fugaku je CPU-only ARM a drtí GPU od Nvidie. Pátral jsem jak je možné že CPU vydrtí obří GPU Volta s teoreticky vyšším výkonem a tajemství je jednak v těch 2048-bit SVE vektorech a druhak minimální latence CPU-CPU komunikace.

GPU potřebuje neustále kopírovat data z RAM do VRAM po PCIe sběrnici a tam máš latenci 1500 ns, programovat dvě různé ISA a na GPU obyč C++ běží jak šnek. CPU má latence 40 ns a umí pochroustat všechno. A s pořádnými vektory je CPU ve výsledku rychlejší než GPU.

3) Souhlas, jde o marže. Vlastní křemík stojí 300 USD a nemusím platit AMD 7000 USD za to samé. Teda ne, za horší produkt, protože ARM má 2048-bit SVE2, větší IPC, menší spotřebu, jádro zabírá menší plochu..... By museli být ekonomičtí analfabeti aby zůstali na x86. Proto se divím rozhodnutím Lisy Su vedoucí AMD do pekel.

Stejně kdo by to řekl, že ARM vyroste z 32-bit mobilních trpaslíků až na superpočítačové 2048-bit monstrum? Keller a lidi v Applu to věděli. No věděli. Nejlepší způsob jak předpovědět budoucnost je ji vytvořit. Fujitsu vytvořilo SVE a Apple GEMM pro násobení matic na CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, inženýři to věděli, ale markeťáci zas věděli, že to nebude komu prodávat ješte několik let. A AMD by mezitím zkrachovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nad licenčními jádry Cortex dělá procesory klidně deset dvacet dalších firem, zatímco nad x86 jsou výrobci reálně dva, takže z ekonomického hlediska je to jasné."

- to je přesně ono. Strategie byla předběhnout Intel a vatovat monopolně prachy jako to dělal desítky let. Využít toho že x86 je uzavřená ISA a nikoho jiného k lizu nepustit. Otevřený ARM tuto vyjebávací strategii neumožňuje tak vyjebali s Kellerem a celou ARM divizí.

- Jenže si neuvědomili, že velká konkurence tlačí vývoj a výkon dopředu a tedy ARM je dříve nebo později předežene. x86 totiž taky začínalo jako otevřená platforma s CPU výrobci jako Cyrix, IDT WInchip, VIA, Nexgen.

- Já jenom nechápu proč nepřipravili nějaké AVX-2048 aby alespoň dorovnali ARM. Intel sice monopolně vatoval prachy, ale vždycky dbal na to, aby byl nejvýkonější a od 128-bit SSE, přes 256-bit AVX2, se dopracoval k 512-bit AVX512. AMD má dnes prd, přitom měli zlaté vejce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"IMHO se tam v AMD dohádali jak koně, ale to ti nikdo ofiko nepřizná."
Nikto nič neprizná, ale ty to vieš. Asi si sa tam s nimi sám hádal. Ty si taký demagóg, až je z toho na grc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezabúdaj, že Keller-a nikto nikdy nevyhodil...Keller vždy odchádza z vlastnej vôľe, nakoľko splní zadanie a odchádza za ďalšími výzvami. Ja ho mám taktiež vo veľkej úcte, ale nieje nenahraditeľný aj keď patrí medzi pár desiatok najlepších inžinierov CPU na svete.

A nakoľko odišiel z AMD v roku 2015, tak do Zen-u 3 už nemal šancu architektonicky zasiahnuť (5ročný cyklus)...možno do Zen2 by to ako tak v rannej fáze stihol.

Robíš si srandu....práveže Lisa robí jedno dobré rozhodnutie za druhým...už v rannej fáze vybojovala výrobu čipov pre PS4 a Xbox One, čo AMD defakto zachránilo a dožilo sa Zen architektúry....vyhodila (bol odídený) Koduri-ho, a rozdelila GPU vývoj na hernú (RDNA) a výpočtovú (CDNA) vetvu. V CPU segmente prešli na čiplety, čo bolo a stále je vynikájúce riešenie čo do výťažnosti, tak aj do kombinovateľnosti s rôznymi výrobnými postupmi. Vytvorila Synergiu medzi CPU a GPU divíziami (viď Smart Access Memory, Infinity Fabric v RDNA2 a zároveň takty približujúce sa 3Ghz). Osobne očakávam, že so Zen4 príde zjednotenie AVX512 inštrukcii (AVX3-512) a so Zen5/Zen6 príde rozšírenie či evolúcia x86 na spôsob x86-64...nazvime to x86-64-neo, možno zbavenie sa 32bit, a prečistenie legacy vecí + nejaké novinky...AMD už na to raz "gule" malo, tak prečo nie znovu, navyše, keď bude v takej sile v akej ešte nebolo. To hovorím o čase, kedy bude AMD v takej forme, že jej produkty budú v konzoliach, v PC, v Serveroch, v Notebookoch, v tabletoch a mobiloch a možno aj TV (SAMSUNG/AMD) a vo všetkých týchto segmetoch budú etalónom najvyššieho výkonu, budú najväčším odberateľom TSMC a zrejme Samsung bude tiež veľmi rád, že AMD má záujem o ich továrne pre mobilný segment.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zapátrej na RWTechu jak vypadala architektura K12 a zjistíš že je identická se Zen3. To je ta tragédie. Apple M1 s jeho brutálním IPC a ultra-širokou architekturou dokazuje, že Keller mířil na mnohem vyšší cíle než jen překonat Intel Skylake.

Ostuda pro AMD je, že dnes obyčejné licenční Cortex X2 v mobilu mají cca o 20% vyšší IPC než Zen3. O Applu a Nuvii se vůbec nebavím, ti jsou někde kolem +60% nad Zen3. x86 poráží Cortexy jen díky vysokým frekvencím, které ale nemůže použít ani v serverech ani v noteboocích - tedy naprosto klíčových trzích.

Neo-X86-64..... jo proč ne. Ale pořád bude mít to debilní kódování s variabilní délkou instrukce. Vysvětli mi jak chceš udělat dekodér který umí paralelně dekodovat 8 instrukcí najednou jako Apple M1 když nevíš kde ty instrukce začínají? Apple M2 bude umět cca 10 inst/cycle, RISC kde má instrukce vždycky 4 bajty není problém dekodovat 100 instrukcí naráz když je třeba.

AVX3-512..... jo proč ne. Jenže ARM má SVE2 které podporuje 128-bit až 2048-bit, přičemž SW nezajímá jakou délku vektoru daný CPU má a dokáže rozsekat vektory dynamicky za běhu podle toho co daný CPU podporuje. AVX512 je pořád statická sračka ve stylu 90-tých let.

Ale hlavně, kdo touží vylepšovat monopolní uzavřenou x86? Co tím získáme? Aby jedině Intel s AMD mohli vyrábět CPU? Svět potřebuje 4-5 výrobců CPU kteří se budou mydlit mezi sebou a to bude tlačit ceny dolů. A to nikdy na uzavřené x86 nebude. Takže čím dřív x86 chcípne, tím líp pro lidstvo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Svět potřebuje 4-5 výrobců CPU kteří se budou mydlit mezi sebou a to bude tlačit ceny dolů. A to nikdy na uzavřené x86 nebude. Takže čím dřív x86 chcípne, tím líp pro lidstvo.

Kdyby x86 chcíplo, tak počet výrobců CPU s rozdílnou vnitřní architekturou klesne na polovinu, počítám-li zaměnitelnost ARM a x86 (v mobilech jsme měli x86 a utilita Intelu na serverech Google Play automaticky konvertovala binárky, takže vývojáři to nemuseli řešit - samozřejmě kompatibilita nebyla 100 %, ale kdo chtěl, zaškrtl v Android Studiu buildování i pro x86 a MIPS; brácha má starý Android tablet s ním, v té době měl Atom větší single výkon než non-Apple ARM, takže používání bylo velmi svižné proti ostatním Android zařízením - neřeším výkon GPU na hry; v desktopu si ARMová zařízení - Mac/Windows/Linux - umí zkonvertovat/emulovat x86 binárku, takže pro uživatele je přechod transparentní; na serverech jsou taky architektury zaměnitelné, např. UEFI bootovací kód všech karet - síťovky apod. - umí x86 i ARM, stejně tak všechen serverový software, Docker apod. jsou pro obojí):
- ARM: jádra Apple a licenční jádra Cortex
- x86: Intel a AMD (VIA nepočítám, protože to jde jen do státních PC v Číně a nejde parametry srovnávat s aktuálními procesory)

Já jako uživatel chci to nejlepší v mým zvoleným budgetu. A je mi jedno, jestli to je x86, ARM, RISC-V, MIPS, ... Jako webový programátor stejně dělám v technologiích, které fungují na všem (.NET je pro x86/ARM a Windows/Mac/Linux/iOS/Android).

Shrnutí: Pro mnoho použití jsou architektury x86 a ARM zaměnitelné, proto je pro konkurenční prostředí dobré, když bude vedle ARM existovat i x86 od Intelu a AMD (ledaže by AMD přišlo s vlastní architekturou ARM - ne licenční Cortex - a Intel měl třeba plán-B projekt s RISC-V - už měli např. RISCový https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_i960 ).

EDIT 1:
Kolega nad tebou:
> x86-64...nazvime to x86-64-neo, možno zbavenie sa 32bit, a prečistenie legacy vecí + nejaké novinky...AMD už na to raz "gule" malo, tak prečo nie znovu, navyše, keď bude v takej sile v akej ešte nebolo.

Když nad tím přemýšlím, kdo by mohl zachránit x86 je AMD. Protože to by se nemuselo bát - teď když je na koni - i "trochu" experimentovat (v rámci možností x86). Jak Apple konvertuje x86 na ARM před spuštěním a výsledná aplikace tedy víceméně je nativní ARM (proto je "emulace" tak rychlá), tak mě napadlo, že by AMD udělal "RISCovou" ořezanou verzi x86 ISA a před prvním spuštěním by OS nebo utilita od AMD zkonvertovala x86-full na x86-RISC (časem by přibyl build target ve vývojových IDE). A protože by ten CPU měl vedle RISCových dekodérů (8+ instrukcí za cykl) i původní plné (4 instrukce za cykl, maximum x86 CISC), tak by CPU dokázal běžet i ve 100% kompatibilitě s x86 (ale ne maximálním možným výkonem). Podobně AMD vyhrálo s amd64 (x86-64), kde nabídlo 64 bitů, ale možnost pouštět plnou rychlostí i dosud neupdatovaný SW (32bit x86). Pro info: Dekodéry na instrukce pevné délky jsou malé, i když je jich hodně - zatímco spekulativní dekodéry na x86-full jsou obrovské, tak přidání těch druhých by nepřidalo moc tranzistorů - a vnitřek CPU je stejný, jen už konečně půjde krmit i v singlethread a ne jen přes více vláken na jedno jádro CPU.

EDIT 2:
Na druhou stranu, ten kdo může reálně zabít x86 je překvapivě Intel. Pokud v nějakém delším horizontu nepřekoná AMD, tak pro něj má smysl přijít s novou ISA (spíš tedy přechod na nějakou existující, pro kterou už je infrastruktura - ať už zajetý ARM nebo rozvíjející RISC-V - nebude chtít opakovat problém Itania, který většina SW nepodporovala). Dlouhodobě nemá smysl technologicky krvácet na procesorech, které nebudou lepší než konkurence z vlastního tábora (x86) a táborů konkurence (ARM a RISC-V). Intel má chytrý lidi a vedle Apple a NVidie má i obrovské množství softwarových inženýrů, které se postarají o hladký přechod ve všech důležitých softwarových stackech, knihovnách apod. A jako bonus potrollí AMD, pokud to nebude mít připravený taky nějaký plán-B.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patentová ochrana platí cca 20 let, takže si myslím že pokud by někdo za pár let chtěl vytvořit x86_64 CPU (na úrovni vyexpirovaného featuresetu), těžko mu v tom někdo legálně zabrání. Pro emulátory x86_64 (hw akcelerované či nikoli) to asi bude platit též.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Emulaci x86 Intel naposledy zabránil ve Windows RT, a způsobil tím ztrátu miliardu dolarů Microsoftu a miliardu výrobcům HW (zákazníci neměli zájem o zařízení s Windows, kde nejde spouštět Windows aplikace). Takže pak (Windows 10 on ARM) se na něj už vykašlali. Předtím byla emulace bez problému v CPU Transmeta (code morphing). A v Číně si do svýho MIPS zkusili přidat akcelerační instrukce pro emulaci x86 v QEMU a dosáhli 70 % nativního výkonu. Takže v běhu x86 není problém. Hardwarově nikdo pro mobil/desktop/server vlastní x86 CPU dělat nebude. Na výběr má mnohem zajímavější architektury a v x86 by byl ze začátku hodně pozadu za AMD a Intel (nikdo si nekoupí procesor, ktery má výkon/cena poloviční).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu chceme zachraňovat x86 což je monopolní majetek Intelu? Proč? Aby monopol pokračoval a brzdil vývoj lidstva?

1) x86 chcípne do 2 let........... rozuměj podíl v noteboocích a serverech klesne pod 50%.
2) Intel a AMD musí přejít na ARM nebo RISC-V aby nezkrachovali

ARM má dnes:
- licenční Cortex a Neoverse jádra
- Apple
- Qualcomm koupil start up Nuvii (ex-Apple inženýři)
- serverový Ampere začíná dělat vlatní jádra (ex-Intel inženýři)
- SiFive dělá RISC-V

To je 5 nezávislých CPU na otevřených platformách. S Intelem a AMD to bude celkem 7. To bude super konkurence. Ne jak ta dřívější dvojka monopolní předražený Intel a živořící AMD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

x86 není monopol, ale duopol - AMD má na něj stejný práva jako Intel. A jak jsem uvedl z historie, sám Intel chtěl x86 zabít, ale AMD jej zachránilo (pro AMD je výhodnější být druhým výrobcem x86 než desátým výrobcem ARM apod). Pro mě čím více výrobců CPU, tím lépe. ISA nehraje roli.

Ad 1) Nechci hádat timeframe, ale víceméně souhlasím. Buď PC zůstane na x86 a podíl Apple a další konkurence se bude zvyšovat, nebo aspoň částečně přejde na ARM, takže podíl PC zůstane, ale podíl ARM poroste. Přidejte k tomu, že dlouhodobě klesá podíl Windows (např. když tu byl článek, jak z 5 nejprodávanějších notebooků na Amazonu byly jen 2 s Windows). Tento pokles je už pod hranicí, že státní a komerční služby fungují i na jiných OS.

Ad 2) Byznys x86 je tak velký a v odvětvích s takovou setrvačnostní, že se dá žít nadále i jen z něj. Samozřejmě s menšími zisky, což bude dlouhodobě problém spíš pro Intel zvyklý na vysoké marže než pro AMD, které roky přežívalo díky konzolím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě tahle jablečná mantra, že jak to nemá aspoň 4xALU, tak je to na houby, je jasná. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, že Koduriho vyhodila. Kam prídu Indovia, tam to doserú.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já už sem bez filtru do Tampermonkey ani nechodím, protože prohrabávat se těma sračkama se nedá. Sice pak ty diskuze vypadají takhle, ale furt je to lepší, než číst ty jejich výblitky https://ctrlv.cz/aHj0
Kdyžtak skript je zde: https://pastebin.com/ZiP0kWqw
Nejsem autor, jen jsem si jej upravil, aby to ten příspěvek nesmazalo úplně, ale jen jej nahradilo tím textem [Trollovina odfiltrována], protože při úplném smazání to bylo děsně matoucí.
Blbý je akorát, že zdejší systém umožňuje libovolně měnit přezdívky, čehož zrovna ASCIIIllII hojně zneužívá. Když to někdo upraví, aby to místo textu přezdívky hledalo odkaz na profil (který se tuším nemění ani po změně přezdívky), tak budu jen rád. Já javascriptu neholduju, abych to uměl udělat sám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky, uložím si to. Zatím se snažím přeskakovat z mého pohledu zcestná komentářová vlákna spíš než autora umlčovat kompletně. Ale pokud bych si měl vybrat mezi "přestat číst komentáře a trávit čas na DIIT, protože se to nedá" a "zablokovat pár otravných uživatelských jmen", v tom mám zas jasno. Naštěstí moje trpělivost je celkem velká :-)

Taky super by byla možnost moct sbalit nějaké komentářové vlákno se vším pod ním (tak jako třeba na redditu), to by ubylo práce i kolečku na myši. Ale jsem rád za tu možnost TamperMonkey skriptu, i když ji třeba hned teď nevyužiju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

díky moc za skript, chtěl jsem si podobnej udělat.
Fascinuje mě, že někdo věnuje tolik úsilí psát takové sračky a hádat se sáhodlouze o kravinách. To já mám teda mnohem lepší věci na práci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Haleluja.... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.