Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung v roce 2016 uvede 4TB verze SSD 850 Pro a 850 EVO

tzn ze TLC bude i v PRO rade ??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<i>TLC bude i v PRO rade?</i>

Bohužel... :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější HDD Seagate Barracuda 7200.14 2 TB se dnes na Alza prodává za 2250 Kč s DPH. Před více jak 4 lety před povodní to bylo nějakých 1800 s Kč s DPH. Takže posun v podstatě veškerý žádný, právě naopak.

Jasně, cenu může logicky zachránit jedině 3D a SSD. Ale kdo zachrání pověst důveryhodné uchovatelnosti dat po desetiletí? Budeme i za 20 let nuceni pálit na DVD+R, pokud nebudeme o svá data chtít přijít z důvodů jako náhlé úmrtí, nechtěné zformátování, nešťastné připojení k nekompatibilnímu čínskému SATA-to-USB-super-modern-adaptéru .. našeho HDD???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypaluj pomalou rychlostí bluray nebo si kup dva externí disky (jeden kopií druhého) a nikdy je nepřipojuj k PC oba naráz. Důležitá data vyjímečně vypaluju i na DVD (pomalu), ale za 20 let to asi dělat nebudu. O fleškách pro tenhle účel jsem uvažoval jen když jsem se vrátil z hospody.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze ten mytus ze cim pomalejsi zapis tim kvalitnejsi pretrvava i po 20 letech, kdy to jeste platilo.

Vypalovat je potreba tou rychlosti, pro kterou jsou media urcena, ne tou nejnizsi, to uz to taky nemusi jit precist tyden po vypaleni. Lze snadno overit testem na citelnost media.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Setkal jsem se s tím, že při vypalování maximální rychlostí pro kterou jsou média dělaná byl výsledek nekvalitní pro čtení v horších mechanikách ihned. To s tou nejnižší rychlostí slyším poprvé. Přijde mi logické, že horší kvalita vznikne vyšší rychlostí a naopak nižší rychlost je určitým garantem. Když mám DVD které má na obalu rychlost 16x, tak vypaluju 8x a nemám žádný vadný DVD ani po mnoha letech. Stejně jsem to dělal s CD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"cim pomalejsi tim lepsi" je blbost, na druhou stranu pouzivat 16x a vic je stejna blbost (plati i pro znackove media). Idealni pro 16x media je 6-8x, jestli to clovek chce precist i pozdeji nez zitra... Jo a "overit testem na citelnost media" je megablbost, tim overis akorat jestli je to momentale citelne nebo ne (0/1), o kvalite to nerekne nic. Realne kvalitu uvidis jen PI/PO testem k cemu potrebujes mechaniku ktera to umi reportovat... a vetsina neumi.

Kazdopadne me uz zajima jen DTD, to se napaluje hodne pomalu, nicmene vzhledem k tomu kolikrat rocne to delam, mi to nijak zasadne nevadi :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle grafu vývoje ceny na Heurece kecáte :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Září před záplavami. Opravdu 2TB za kolem 1800kč.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

další možnost je zazálohovat si data někam do cloudu, např. backblaze nabízí za $5 měsíčně neomezenou kapacitu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jiz cca 10 let nepouzivam dvd a podobna media, zalohuju ciste na 1TB 3.5" HDD (tech mam dosud odlozenych 12) interni ktera po roce az dvou vyndavam a ukladam, a pak na externi 1-2TB 2.5" HDD (prozatim 6 kusu od 80GB do 2TB), kazda zaloha minimalne na 3 z tech disku, a neprisel jsem za ty roky o zadnou ze zaloh, dodnes obcas saham po zalohach fotek starych stroju co ma jeste na 80GB 2.5" Maxtoru

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, za čtyřicet tisíc dlouho nebude, časem to spadne na pětatřicet. 850 EVO se taky (skoro) před rokem prodávala za 12 tisíc, a kolik stojí teď? Jen deset! :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"32GB musí stačit každému" :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se SSD používají hlavně jako systémové svazky pak je velký rozdíl mezi uživateli Linuxu a Windows. Téměř každý uživatel Linuxu zná i svět Windows, které typicky zaberou po běžné instalaci holého Windowsu bez aplikací na disku 12GB + velikost swapu + hibernační soubor a jsme na 20GB + nainstalované aplikace a systémová režie je také nezanedbatelná 2GB RAM a starší procesory cvičí tak, že jsem už řadu PC downgradoval na WinXP (i v letos) nebo na Linux. Windows ani Linux se dnes už neinstalují jen na PC (různého stáří) ale i tablety kde flash 32GB nebo i 16GB není výjimkou. Oproti tomu (pro neznalé) typická Linuxová distribuce vč. aplikací zabere 3-4GB (+ velikost swapu=velikost RAM kvůli hibernaci) prostoru na disku a systémová režie vč. např. KDE je 512MB. Zkrátka Linux stejně jako WinXP má asi čtvrtinové nároky na disk i RAM ve srovnání se vším od Windows Vista. 32GB SSD tedy stačí skoro každému kdo nepracuje v dnešních Windows. Asi nikdy nebyly oba světy rozdílnější.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

WinNT 4.0 SP1 jsem dostal na 100MB velikost zálohy obrazu 4G partitionu :) Aniž bych se nějak moc snažil...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimalo, co maji vsichni za terabajty dat rocne k zalohovani... jakoze si nekdo zalohuje kazdy film, serial a porno co videl, nebo co vam tam lidicky zabira terabajty... ja mam akorat nejake fotky (max 10G rocne) a sem tam nejake video (dalsich 100G) .. jo a zdrojaky, ale ty jsou na githubu a navic to je max par mega rocne..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, já kupříkladu mám bezzrcadlovku co produkuje 24Mpx foky kdy jedna má přes 20MB! o RAW ani nemluvě... a video sice jen FullHD ale progresívně v 50p!!! Tedy cca 30Mbit/s což znamená cca 3MB/s a tedy cca 10GB!!!/1h hrubého záznamu + to samé po sestříhání v řídů desítky GB.

Pak nahrávám ze satu zajímavé dokumenty, nebo muziku a již pouze ve FullHD (u muziky i kvůli kvalitnějšímu zvuku než v SD) a to je taky 6-12Mb/s!

Pak stahuji (a až ak prohlížím, neb webový player neumí synchronizovat fps zroje videa s Hz monitoru... Nebo proto že to chci uchovat než to , co mě fascinovalo, zmizí! z netu) dokumenty ve 4k z netu zajímavých míst Země v max kvalitě a to znamená řádově i desítku GB / krátkou ukázku.

Dále nahrávám místním skupinám vícekanálové audio o koncerty z mojich bezzrcadlovek a to i ze tří z jednoho koncertu a tak data jen rostou , no.

To důležité a neopakovatelné čili vlatní záznamy, je nutné archyvovat!!! a desítky TB jsou na světě! Co je na tom divného?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co pouzivas za mirrorless? Podle Mpx asi nejake sonky ze? A6000? NEX7? A7?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano SONY. A je to přesněji SLT a to A65 a A77 :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"24Mpx foky kdy jedna má přes 20MB"
Takze do 1Tera se vam vleze kolem 50 tisic... Delate >50k rocne fotek ? a kolik stoji za archivaci ?

"Pak nahrávám ze satu"
"Pak stahuji"
"desítky TB jsou na světě! Co je na tom divného?"
Mmmm.. nic. Divne by bylo kdyby jste mel 10T vlastnich dat rocne, ted ste mi akorat potvrdil, ze lidi zalohuji kazdou vec co se mihne v TV nebo kdekoliv, a alespon trochu se jim zalibi...

Jako, *shrug*, fajn delejte si to. Osobne jsem to delal taky, nicmene jsem zjistil ze nemam a ani nebudu mit cas koukat se na vsechny ty data... a na vetsinu serialu/filmu ani duvod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u soukromych akci se smrtelnymi! lidmi, natoz moji rozvetvene rodiny, sstoji za archivaci vsechny!!! i ne zcela poveden fotky jeli tam zachycen nekdo kdo na jinych fotkach nahodou nebyl zachycen.

Zalohova i pak stoji jeenoh tolik mista! Dal jsem psal ze i tocim kratke videoshoty rodini z akci a mistnim v okoli i kulturni vysgoupeni, koncerty a az na 3! fotoaparaty se zaznamem FullHD 50fps progresivne a predlohy archivuji pro pripad dodatecne upravy jak se ki obcas stane ze nekdo chce.

Z TV nahravam jen to co je pozde nebo kdy nemame cas koukat jakozto obyvatele rodineho domu na malem mestecku zejmena v lete, kdy je moc prace venku. A archyvuji spise jen ceskou klasiku kterou jen tak nikde nesezenete!

Nebo dokumenty z regionu ci velezajimave ze satelitu zejmena o vesmiru nebo cizokrajnych zemich. Ne filmy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí blbé nahrávání televize ve FullHD z kabelovky. I na té kabelovce s 10mbps/H.264 je kvalita obrazu trochu jinde než u ripů, co se válí po torrentech nebo na ulozto (a speciálně to platí pro seriály, kde je "super fullHD kvalita" s 1,5 GB na díl a běžná 200-500 MB). Co film, to kolem patnácti giga (proloženo reklamou dvacet), seriály se dají počítat na desítky až stovky GB.
I když se oprostím od toho, co "budu moci vždycky někde stáhnout, tak proč to zálohovat", tak FullHD kamera mi v AVCHD na 1080/50p zapráská za hodinu 16 GB. Stříhat to nestíhám, ale chci to mít uchované, a nechci to rekomprimovat "do něčeno úspornějšího", protože tím zase akorát shodím kvalitu. S ohledem na to, že nastupuje 4K, se možná za deset let i na tyhle FullHD domácí videa budeme koukat jako dnes na nahrávky z video8.
No, a nastupuje 4K. A H.265 to nevytrhne (pokud člověk bude chtít obraz bez artefaktů, prostě bude potřebovat i vyšší bitrate). Třeba to, co teď jako 4K kvalitu prezentuje YouTube, je hnus fialovej (ostrý obraz, ale barevné přechody katastrofa).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady v UK je pozemni digitalni vysilani taky velice kvalitni. HD televizni programy (BBC, ITV, Channel 4 atd.) ve Full HD 1080p z levneho digitalniho HD tuneru vypadaji lepe nez treba streamovane HD filmy z netflixu nebo amazonu. Sem tam nahravam x-factor, sice to neskladuji, ale je to vzdycky par giga na episodu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

16G/h to je snad 64 hodin na terabajt.... takze na 4T disk 256 hodin. Nejak neznam moc lidi kteri by delali >100 hodin videa rocne... Jo a u serialu a filmu je to jedno, podivam a smazu, to nejsou data k zalohovani... i kdyz zda se, tady vsichni zalohuji prave todle, jak sem tusil :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

práci...?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si oponovat s tou klesajici cenou SSD, mam jiz pres dva roky 1TB SSD Crucial M500, tenkrat stal neco kolem 10 bez DPH, a ted? Stejna kapacita stoji 10 s DPH, takze rozdil naprosto minimalni, rozhodne uplne mimo Moorovy zákony, takze cekat ze u SSD s vysokou kapacitou najednou prudce spadne cena je zbytecne. Navic s vývojem technologie SSD jde ruku v ruce cim dal nizsi zivotnost cipu, takze i kdyz se vyrobcum na papiru dari urdzet MTFB, je to jen takova hra jak s emisemi, papir snese všechno...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ten disk mam ve 2 exempletich (960GB) a jeho cena klesala celkem dost, puvodne stal v Q2 2013 okolo 14500 s dani (dolar v te dobe stal lehce pod 20 korun) a dnes rekneme jiz skoro Q4 2015 ten disk sice jiz neni v prodeji, ale doprodaval se v Q3 2015 za cca 10800 s dani (dolar v te dobe stal lehce nad 24 korun) takze i bez zmeny kurzu ktery se zmenil o cca 20% takl i tak cena toho SSD klesla od jeho uvedeni do skonceni jeho prodeju o 35%, nejlevneji sel koupit v cervenci lonskeho roku za necelich 9300 s dani kdy kurz dolaru byl lehounce nad 20 korunama, oproti puvodni cene (kdy dolar byl v rozdilu jen par desitek haleru) tak jeho cena klesla o 45%, takze jestli ti to prijde jako zanedbatelne, tak to ti gratuluju :D me teda pokles ceny o 45% prijde jako velice solidni, a to se bavime o dobe 16 mesicu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kouknu jsem na fakturu, není to přes dva roky, jsou to na pár dnů přesně dva roky, stál 11690,- bez DPH, pokud kouknu teď do Alzy za tuto cenu neseženu jediné SSD s větší kapacitou... a nejlevnější SSD stejné kapacity(960GB/1TB) stojí přesně 69,9% původní ceny. Dolarový kurz mě nezajímá, jako většina koncáků si asi nepojedu koupit jeden disk do USA nebo na Taiwan. A především proto že stejným problémem kurzu jsou zatíženy jak ostatní substantní technologie, tak i predikce cen do budoucna. Jestli je to dostatečný pokles ceny, nebo spíše rozvoj této technologie si musí každý zodpovědět sám. Pro mě ne, nic nepovídá tak, jako když jsem po té době obměnil celý NB, ale SSD jsem nechal, protože prostě nic lepšího v podstatě za ty dva roky nebylo, aby to mělo smysl měnit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud srovnavas rozdil ceny v case, tak samozrejme musis brat v potaz i kurz dolaru ze ktereho se vychazi ;) to ze nezajima tebe osobne je sice pekne, ale pri porovnani ti to pak hapruje a tvoje slova pak nemaj zadnej vyznam ;) cena SSD se proste hnula a to dost vyrazne, a to ze v nejake zaprcene CR ktera je svetovemu trhu u zadnice se diky kurzu dolaru hnula o cca polovinu, tak s tim take nic nenadelas a je to proste v rozporu s tim co jsi tvrdil v puvodnim postu, ono ostatne i v tom postu si protirecis

pokud neberes fakta vazne, snazis se je ignirovat a plodis na tech zakladech nejake sve hodnoceni soucasnosti a predikce, tak tim jen mystifikujes ostatni

1TB SSD jsou dnes od cca 8100 s dani (Samsung 840 evo)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.