Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple požádal Samsung o výrobu čipů pro (i)Watch

Vypadá to, že Apple se přes všechny snahy o omezení závislosti na Samsungu nemůže vazeb na korejského výrobce zbavit. Podle neoficiálních zdrojů jej totiž požádal o výrobu SiP S1.

Hodinky Apple Watch budou uvedeny začátkem příštího roku. Na rozdíl od obdobných situací předcházejících vydání tabletů či smartphonů ale není mnoho známo o procesoru, na kterém budou stavět. Nese název S1 a nejde o SoC, ale o SiP (System in Package), tedy více obvodů v jednom pouzdru. Chipworks se domnívá, že pouzdro obsahuje SiP Wi-Fi a Bluetooth typu BCM4334 od společnosti Broadcom, ale více zatím neprosáklo.

Podle neoficiálních zdrojů o výrobu S1 požádal Apple společnost Samsung. Spekuluje se, že by Apple mohl mít zájem na použití 14nm FinFET procesu, který se minimálně na papíře zatím jeví jako lepší než 16nm proces TSMC. I když je začátek roku 2015 poměrně blízké datum, není tato možnost nereálná. Od vyrobení prvního 14nm čipu v továrnách Samsungu uplynuly již dva roky, podle oficiální roadmapy navíc k zahájení rizikové výroby (14nm LPE) došlo v tomto kvartálu, přičemž v prvním kvartálu roku 2015 má běžet sériová výroba v omezených objemech.

Apple Watch 7

Jak už Apple předvedl s 20 nanometry, nemá problém se svými produkty cílit už na rizikovou výrobu - i v případě vyšších nákladů v důsledku horší výtěžnosti to pro něj při typických maržích není velký problém. Tyto informace samozřejmě nemůžeme považovat za definitivní potvrzení toho, že Apple S1 vznikne na 14nm procesu. Spíš to dokazuje reálnou existenci této možnosti (alternativou by byl 20nm proces).

14nm výrobou v současnosti disponuje Samsung, tutéž variantu umí také GlobalFoundries (lze předpokládat, že ji bude mít připravenou o něco později, původně pracoval na vlastní 14nm XM technologii). Intel již na 14nm nějakou dobu vyrábí a TSMC uvedení svých 16nm zatím chystá.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple požádal Samsung o výrobu čipů pro (i)Watch

Žádné komentáře.