Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung Z-NAND jako možná konkurence pro 3DXPoint?

Zatímco se pozvolna rodí možná nástupce flash v podobě 3DXPoint od Intel/Micron, jihokorejský obr se pokusí ukázat, že technologie NAND flash zdaleka neřekla poslední slovo a 3DXPoint nebude takové terno.

Už nějakou dobu Samsung hovoří o nové třídě SSD zvaných Z-SSD. Ty mají využívat zatím rouškou tajemství zahalené čipy Z-NAND a dávat daleko lepší provozní charakteristiky ve srovnání s klasickými NAND Flash pamětmi. Hovořil o nich na Flash Memory Summitu, nyní na evropském Cloud Expo dokonce ukázal první 800GB model.

Toto SSD, říkejme mu tedy klidně Z-SSD, při své kapacitě nabízí rychlosti čtení i zápisu až 3200 MB/s a hodnoty IOPS 750k/160k. Latence má být přitom o 70 % nižší oproti jiným současným NVMe SSD, za což vedle celkem běžného rozhraní PCI Express 3.0 má vděčit zejména novému řadiči. První partneři již mají přístup ke vzorkům. Dříve prý Samsung hovořil o 1TB až 4TB kapacitách, 800GB model by tak naznačoval větší rezervu pro vadné bloky.

Nicméně dávat Z-SSD, resp. Z-NAND do souvislosti s 3DXPoint či nějaké jiné nástupnické technologii (postavené třeba na memristorech), je dle mého chybné. Možná Samsung dosáhl ve vývoji NAND flash nějakého velkého skoku vpřed, ale nikde není ani slovíčko o životnosti. Toto může být jen mnohovrstvá výroba NAND flash čipů používajících SLC režim, případně nějakou varianci na MLC s velkou SLC cache.

Zatím jsou karty na trhu rozdány ve prospěch NAND flash, ať už v jakékoli variantě. Tyhle paměti mají za sebou desítky let vývoje v desítkách společností, mezi nimiž hraje Samsung jednu z klíčových rolí. 3DXPoint či MRAM a jiné případné technologie jsou na počátku své pouti, pročež zpočátku budou výrazně dražší. Proto je zde prostor pro Samsung Z-SSD, ale to nic nemění na skutečnosti, že pokud se objeví technologie nevolatilních pamětí s (prakticky) neomezeným počtem cyklů P/E, pak to jistě nebude NAND flash.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Z-NAND jako možná konkurence pro 3DXPoint?

Žádné komentáře.