Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung: žádný Evolution Kit 2016

2014_samsung_uhd_evolution_kit.jpg
Zatímco v předchozích letech jihokorejský gigant vždy vydával upgradovací krabičku pro své starší TV, letos žádná nepřijde. A jakkoli to tak nevypadá, je to hodně dobrá zpráva.

Samsung letos s žádným hardwarovým kitem, který by nahradil starší pomalé vnitřnosti televizorů nepočítá prostě proto, že to, co bychom označili za „Evolution Kit 2016“, se odehraje na úrovni firmwaru. Současné televizory mají zkrátka dostatečně výkonnou elektroniku, která utáhne všechny inovace pouhou aktualizací firmwaru.

Pro majitele současných televizorů, kde budoucí nový firmware přinese všechny novinky bez omezení, je to skvělá zpráva. Ale nemohu si pomoci, mám takové tušení, že všech televizorů se to jistě týkat nebude. TV z roku 2015 jsou trochu jiná platforma než 2014 či 2013 a ač máme tedy jasnou informaci, že letos Samsung bude aktualizovat na novou funkcionalitu pomocí firmwaru, zatím nikde nezaznělo, jakých modelů TV se to bude týkat, případně do jaké míry.

Sluší se připomenout, že letošek bude vedle 4k hlavně o HDR / Wide-gamut, případně podpoře nových/aktualizovaných formátů. Ostatně když odhlédneme třeba od UltraHD Blu-ray či Netflixu, čerstvou novinkou je i informace, že Youtube letos HDR také nabídne. Do jaké míry si s ním poradí starší TV, to je hodně složitá otázka. Ale myslím, že mnohé narazí pokud ne na limity elektroniky, tak na limity LCD panelu či jeho podsvícení: HDR dekódovat je jedna věc, ale pokud panel/podsvícení nemá dostatečný jasový rozsah, reálně HDR zobrazit nepůjde. Ale zatím je to stejně jedno, obsahu je velmi, velmi málo.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung: žádný Evolution Kit 2016

Neděle, 17 Leden 2016 - 22:36 | r23 | Čistě s odlaďováním sw a fw by jsme s vydrželi...
Pondělí, 11 Leden 2016 - 20:27 | Pe Le | Kupte si náš nejnovější TV Samsung a my vám do...

Zobrazit diskusi