Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co Google zafinancuje v rámci Summer of Code 2014?

Více než tisíc projektů bylo schváleno v rámci GSoC 2014. My se společně podíváme na několik zajímavých, které se dotýkají řady open-source programů.

Již 10 let běžící iniciativa, kdy Google financuje letní práci studentů-programátorů na open-source projektech, letos opět vyrostla. Není se čemu divit, open-source je stále komplikovanější a košatější a je stále co dělat. Jak ostatně ukázala i nedávná heartbleed bug anabáze kolem OpenSSL, je open-source obecně podfinancován a tak každý dolar, který Google, či kdokoli jiný, do jeho vývoje nalije, kvitujme s povděkem.

Celkem 7 projektů se bude věnovat dílčím vylepšením X.Org, Mesa a Waylandu. Je připraven projekt na vylepšení podpory Direct3D 9 API ve Wine, který přidá do této implementace API této verze Direct3D, která zatím nejsou obsažena. Hrám by pak měla být k dispozici komplexnější podpora a ubyde problémů s provozem Windows titulů na Linuxu.

Další věci se týkají programátorských a administrátorských nástrojů, jde například o port SWT widget toolkitu Eclipse na Wayland (další krok na cestě ke kompletní portaci Eclipse IDE pro zobrazovací server Wayland). vylepšení Mono Runtime (mj. robustnější podpora JavaScriptu), samoladící optimalizátor pro MariaDB, implementace zvýrazňování syntaxe Clangu v rámci LLVM knihovny, port Plasmy z KDE do libplasma2 a QML2, integrace s Plasma-Next a KDE Frameworks 5 + Qt5, „cvoky“ logoutova formátu potěší spousta věcí týkajících se Haiku (portace Google Go, podpora UEFI bootloaderu, port pro (nej)novější ARMy). OpenBSD možná díky SoC 2014 dostane podporu UEFI / GPT a novějšího dhcp démona.

Všem běžným smrtelníkům se bude, v případě úspěšného dokončení, hodit multi-CPU podpora v přehrávači VLC, integrace Facebooku a Foursquare do Google Map, hráčům zase přijde vhod budoucí verze hry Batlle of Wesnoth převedená na SDL2 knihovny, tedy na novou verzi s hardwarovou akcelerací. Také se bude „pucovat“ a vylepšovat Blender Game Engine. V rámci Mozilly bude veden projekt implementace SVG do PDF.js, JavaScriptového prohlížeče PDF souborů, který známe z Firefoxu, dále pak Mozilla Intellego, terminologií řízený automatický překladač webových stránek.

Toto je samozřejmě jen hrstka zajímavých projektů otevřených v rámci Google Summer of Code 2014. Jako každý rok, i nyní platí, že konkrétní student(i) musí svůj projekt dotáhnout do úspěšného konce, což se ne vždy podaří. Mnohdy si prostě vezmou příliš velké sousto, a tak daný projekt není dokončen hned na podzim. Držme palce.

Tagy: 
Zdroje: 

Google

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co Google zafinancuje v rámci Summer of Code 2014?

Žádné komentáře.