Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate dodává SAS disky

hmm, pokud vim tak SAS je shodny s SATAII (phase2), jen se jmenuje jinak a je drazsi. Resp. zrejme se jedna pouze o marketingovy tah, ono je lehci presvedsit managery firem aby utratily velke peneze za neco co se jmenuje sSCSI nez za neco co jse jmenuje sATA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit. ze SATA 1.0 ma 150MB/s a SATA 2.0 ma 300MB/s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Handa: Mas pravdu, nicméně už několikrát jsem probíral, že zároveň platí, že SATA má signální rychlosti 1,5Gb/s (u 150MB/s) a 3,0Gb/s (u 300MB/s).

ivan: No, taky jsem si začal říkat, proč vůbec SAS zavádět a tohle by bylo docela logické vysvětlení. Zkusím po tom trochu zapátrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veci sa majú tak, že SAS má so SATA spoločnú fyzickú vrstvu (konektory, káble, napätia), ale navyše podporuje až 3 transportné protokoly, jeden pre SCSI príkazy, jeden pre tuneling SATA príkazov na viacnásobné SATA zariadenia a jeden na serial manažment protokol.

Podstatná odlišnosť od obyčajného SATA je to, čo je bežné u SCSI odjakživa, čiže možnosť komunikácie medzi zariadeniami priamo bez réžie hostiteľského systému. Pre príklad - ak sa spustí kopírovanie z disku na disk, tak u SATA putujú dáta najprv z jedného disku cez DMA do RAM a potom späť z RAM na druhý disk, čiže sa spomaľuje komunikácia na pamäťovej zbernici, "kradne" to výkon pamäťovo náročným aplikáciám - u SCSI sa vytvorí spojenie medzi diskami a presýpajú sa dáta v rámci zbernice bez toho, aby to muselo ísť cez RAM alebo CPU.

A v zásadných odlišnostiach možno dlho pokračovať. Prečítajte si o SAS napríklad http://www.t10.org/ftp/t10/drafts/sas1/sas1r04.pdf a potom diskutujme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: A chápu to tedy správně tak, že všechny SATA disky tedy je možné připojit ke všem SAS řadičům a naopak všechny SAS disky na všechny SATA řadiče?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: len to prvé, čiže SATA disky sa budú dať pripojiť k SAS radiču, ktorý bude podporovať SATA protokol (aj keď možno podľa mňa sa môžu objaviť aj cenovo "odľahčené" radiče bez implementácie niektorého protokolu a budú na trhu len čiste SAS radiče, aj keď to nebude celkom podľa všeobecnej SAS špecifikácie, uvidíme...).
Opačne to nepôjde, teda SAS disky nepôjdu pripojiť k SATA radiču (teda fyzicky ku konektoru asi áno), pretože disky pobežia so SCSI protokolom a ten SATA radiče nepodporujú a ani to nemajú v pláne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze tomu xox pekne rozumi a vsem nam to vysvetlil.

Mozxna by jej redakce mohla zkusit zamestnat jako externistu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.