Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate již dodává partnerům vzorky 8TB HDD

Umím si představit 8 těchto disků v RAID-60.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Raid 6 OK, ale tu nulu bych uz doma neriskoval:) Osobne mam zalozni pocitac v "raidu 1" na jinem miste. Preci jen, zadny raid te neochrani, kdyz ti do toho bouchne blesk, vykradou te nebo tak .... ale jo, kdyby byly ty 8TB za hubicku, tak bych tam asi 5 dal, ale softwarovou, HW raidu uz bych nikdy neveril - ano, mozna radic za pul sta bude spolehlivy, ale to je daleko vyhodnejsi SW reseni.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

RAID 1 neochrání před ničím. Teď tu mám dva Constellation ES.2 z NASu který oba lehly na několik tisíc vadných sektorů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky ty disky člověk nesmí kupovat přímo s tím RAIDem. Výrobce tam strčí dva totožné disky ze stejné série, čímž je na takovýto problém zaděláno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je teoreticky hrozně snadný, ale kup to v obchodě. Sem se prostě dodá kontejner, až se vyprodaj tak se dodá jinej, si není z čeho vybírat. A kombinovat výrobce taky moc dobře nejde.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nešlo kombinovat výrobce u RAID1? Tam to ničemu nevadí. A když se oželí nějaké nevelké procento výkonu, tak ani u jiných vícediskovostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdílné přenosové rychlosti i odezva? To bude sakra víc než pár procent.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No tak se počká na ten pomalejší z nich. Výsledek nemůže být zásadně horší než kdyby bylo pole složené z těch pomalejších, jinak je to známka mizerné implementace.
Ostatně co dělat, když disk chcípne po delším čase, že už se stejný typ nesežene. Nebo sežene, ale v té piksle je pod stejným označením nová revize s odlišnými vlastnostmi :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, seagate uz nikdy nekoupim .... ted jsem nakoupil tusim nejake WDcka. Kupoval jsem 4 zaraz .... jeden odesel bez vysvetleni z niceho nic. Druhy jsem teda zacal kopirovat a jeste ze jsem si vsiml, nez jsem sel spat, ze rychlost klesla na nejakych parset kB ... tak jsem ten film preskocil ....... dalsi to same, tak jsem preskocil 3, co takhle pomalu cetly a jel dal .... rano jsem se vzbudil a nastesti vse zkopirovano .... tak jsem dal kopirovat ty 3 filmy, at si to jede pomalu jak chce ..... no kdyz jsem prisel z prace, tak uz to jelo jenom 1kb/s nebo tak nejak .... kazdopadne disk totalne mrtvy, neslo uz cist nic, teda slo, ale silene pomalu a ve smartu asi 50k chyb sektoru ..... cili 3TB disk totalne nepouzitelny! Cetl by se veky .... asi se to ve FW nekde dojebalo a ikdyz byl disk celkove v poradku (az na nejakou cast, co nesla precist), tak realokoval 50 tisic sektoru a to ho natolik zpomalilo, ze byl na vyhozeni (nastesti v zaruce) ..... rok provozu 24/7 raid disk pro 24/7 .... seagate shit!
Ten disk o ktery jsem kompletne prisel, tak jsem mel mirror na dalsich dvou seagatech 1.5TB ... a jeden uz mel asi 200 realokovanych ..... no jak mi lepilo pri kopirovani ..... dokonce jsem si napsal kopirovaci program, ze kdyby cteni kleslo na delsi dobu pod 20MB/s nebo kdyby se objevila dalsi smart chyba, tak ze se to okamzite vypne. Nikdy bych uz nic takoveho vetsiho beznym zpusobem nekopiroval, jenom s kontrolou rychlosti a smartu, clovek nikdy nevi ....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já mám zas blbý zkušenosti s bývalým IBM a ze začátku co to převzalo Hitachi - ty jejich starý disky do dneška lehly asi VŠECHNY. Samsung zelenáče úplně na hovno. Jiní lidi maj docela hardcore problémy s WD, počínaje zelenáčema a konče RE4. Si prostě nevybereš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, proto zalohovat, zalohovat, zalohovat:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pred týždňom som po 2,7 rokoch vypol JBOD s 30 diskami seagate constellation ES.2. Po zapnutí sa 11!!! už neroztočilo. Ešte že to bol mirror.

WD RE2/3/4 mi odchádzajú ako hodinky po cca 26000 alebo 31000 hodinách.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mám (na více discích v krabici, strkám je do bezšuplíkové mechaniky, výborná věc) sbírku cca 8,5 TB. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz bych na takovej disk dal vsechny svoje data, takze bych jich musel koupit vic a udelat nejakej RAID. Byla by to pomerne velka investice, takze vlastne ne, nemam pro ne vuyziti, zustanu s NASem tak jak ho mam ted (6x2TB - z dvou disku RAID1 na fotky, zbytek bez raidu na ostatni data- instalacky, filmy, mp3, atd...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hihihi, já se ještě držím na 320 GB, ale taky od Seagatu :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si před pár lety pořídil NAS s 2x3T v mirroru a stále mám obsazeno tak kolem půlky :) Když dnešní filmy nestojí ani za to je stáhnout. Zapínám to jen čas od času, když fakt nevím, do čeho bych píchnul, jinak mi stačí 128G ve stroji...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Heh, ja uz mam nejakych 16TB filmu a serialu. Neni nad to se kdykoliv a zkamakoliv pripojit a shlednout nejakou klasiku s Willisem nebo serialek a nemuset resit nejake zdlouhave hledani, tahani atd ..... navic drtivou vetsinu clovek nikdy nikde uz nenajde .... a kdyz nahodou jo, tak je to nejaka socka verze z DVD v avi na jedno CD, jak kdyby jsme byli v roce 1995 ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kolik ploten to má? Obávám se že 8. Evoluce by byla, vejít se do 2-3 ploten.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cloud? smesne ... temer vsichni uz prechazeji na 2.5" disky ... napr NetApp uz ani 3.5" disky nepodporuje, HP taktez uz jen 2.5" ... malo zabiraji, zerou mene ...

No ale na backupy by se nam 8TB v SATA hodily ;-)) ... na data v SAS/FC.

Domam mam v RAIDu vse, R1 na OS, R5 na data, R5 na NASu, kapacity disku 500GB, 1TB a 3TB disky ... mista neni nikdy dost ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No parada, uz aby to bylo:) Bych nahradil sve 4x4TB+3TB jenom trema a jeste bych 5TB ziskal, to by byl mazec:) Ale mohli to uz pushnout na tech kulatych 10TB:) Bych si koupil nejaky (temer) pasivne chlazeny i7-broadwell s iris pro na miniitx desce, hodil tam dva takove disky + dve SSD (ikdyz v te dobe bych uz asi rovnou koupil jednu 512ku) a veslo by se mi to krasne do malickeho kejsu. Ted tam mam 7 disku a vazi to 25kg, v backup pocitaci uz 10 a musim shanet pcie radic:o)
Nejvetsi opruz bude nejspis kopirovani takoveho disku .... preci jen 4TB jsem kopiroval kolem 12ti hodin .... pak verifikace, dalsich 12, coz je cely den ..... ten 8TB, to je prace na cely vikend:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

12 hodin :) kdyz si vzpomenu ze za dvanact hodin se driv zkopirovaly tri 240minutovy VHSky a bylo to 6 filmu v silene kvalite :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spočítejte si, jak dlouho bude trvat rebuild, této 8 TB potvory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pohled do CZC:

2TB disk - zhruba 2 litry.
3TB disk - zhruba 3 litry
4TB disk - zhruba 4 litry
5TB disk - jeden čerstvý SATA omyl za 5,5 litru, další SAS za 11+ litrů
6TB disk - od 14 litrů vejš i v SATA verzi
Kolik bude stát osmiterárko, nechci ani domýšlet. 20 klacků? Za to bude sedm 3terárek ;)

Prostě když mě 4×4TB vyjdou jen o ždibec dráž než 1×6TB, tak je asi jasný, co bych si koupil. Pomíjím fakt, že to 6terárko bude možná zhruba tak spolehlivý jako ty čtyři 4terárka dohromady. Navíc není problém ze čtyř 4terárek postavit něco, co aspoň trošku koketuje se spolehlivostí a pořád budu na lepší kapacitě než s 6terárkem.

Za mě: místa v úložišti není nikdy dost, ale že bych se musel za každou cenu hnát za nejvyšší kapacitou, to fakt ne :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je ale problém CZC, že nenabízí WD60EZRX, jinde stojí mírně nad 6000 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to by ještě šlo, dík za tip :) (no, ale teď HDD kupovat nehodlám, mé finanční prostředky jdou teď spíš do aut ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som si myslel ze disky nad 4TB nemaju zmysel ale ak sa chystate postavit 40TB pole zistite ze je rozdiel tam napchat 16x3TB diskov alebo 8x6TB (viem ten rebuild by to zabil) ale cisto z toho ze naklady na radice sa celkom znizuju. Raid ma desi od doby odkedy som po nom zacal tuzit, obcas rozmyslam ze by bolo jednoduchsie to natvrdo mirrorovat (kde 8TB disky ak by boli za rozumnu cenu, by bola dobra volba).
Nastastie som sa do stavby pola nepustil. Tu je hlavnym brzdnym parametrom neznalost daneho segmentu (plus samozrejme peniaze).
Preto ma napadlo ze sa po dlhej dobe tu opytam ci by sa tu nenasla nejaka dobra dusa ktora by bola ochotna prediskutovat (naviest spravnym smerom) veci tykajuce sa tejto problematiky (OS,SW raid, ZFS, HW - radice (IBM M1015), expandery, etc.)? Vopred dakujem za iniciativu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se rad pridam a zajima me vas nazor. Padla tu myslenka ze do hardware raidu nejit a radeji software cestou - zeptam se proc?

Ja jsem zacal na pseudo hw raidu v nvidia chipsetu (nf4x - 3x500GB raid0), potom v intelu (intel matrix raid v P67 myslim, 6x 1,5TB v kombinaci 240GB raid 0+1 a zbytek raid 5) a nakonec presel na soft raid 5 pod windows server. Raid 0 a 0+1 byl v pseudo hw raidech super a bezel rychle. Raid 5 byl ale vzdy utrpeni a jeho maximalni rychlost se pohybovala v sekvencnim cteni / zapisu kolem 25MB/s. Az cisty sw raid pod windows je schopen z toho vyrazit i nejakych 130MB/s, takze obrovske zlepseni. Nicmene ted jsem delal pokus s LSI radicem s baterkou za cca 15kkc a raid 5 ze 4 3TB disku a rychlost s prstem v nose pres 320MB/s - jen jsem se oprel do zidle a spadla mi brada. Rebuild pseudo hw raidu byl na 3 dny, tady to bylo za par hodin... no proste super. Takze ted zvazuju ze se vykaslu na sw raid a koupim nejaky starsi hw raid a prejdu ze 6x1,5TB (disky uz maji skoro 4 roky nonstop - jsou to samsungy) na 4 az 8 disku po 3TB opet v raidu5/6.

Ty starsi radice nejsou zas az tak drahe...
http://www.hwraidshop.cz/kategorie/radice-sas-sata/sas-sata-ii-3gb-s/ada...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.