Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Seagate uvedl hybridní HDD pro notebooky i desktop

Seagate SSHD
Spolu s ukončením prodeje 2,5palcových 7200otáčkových HDD přijde Seagate s hybridními HDD i pro desktopy a Ultrabooky. V podstatě tak nabídne pevné disky s 8GB MLC flash pro všechny segmenty...
Seagate SSHD

Tabulka shrnuje vše potřebné. Faktem je, že flashová část nebude nijak velká, chápejme ji opravdu jako „rychlou čtecí cache“ pro nejčastěji používaná data, koncept SSHD (jak Seagate hybridní disky nazývá), neznamená SSD+HDD v jednom těle. Seagate je opatrný z hlediska intenzívního zapisování do této flashové části, přeci jen, ono „odvařit“ 8GB MLC čip lze nepoměrně rychleji než třeba 120GB SSD. Využití flashové části je v režii firmwaru disku, který rozhoduje o tom, jaká data v ní bude cachovat (což je algoritmus, který Seagate ladí již léta, u této třetí generace SSHD prý benefit flashové cache bude znatelný již po první minutě provozu disku).

Sledujte náš unikátní dlouhodobý test životnosti SSD:

Zajímavé je, že desktopová řada bude končit na kapacitě 2 TB s pouze dvěma diskovými plotnami. Ale ono je to vlastně logické, pro systémový disk je tato kapacita více než štědrá, přičemž jakákoli vyšší v desktopu prakticky znamená filmové úložiště a tak stačí disk bez flash části, resp. i pomaleji točící pltonami (5400 či 5900 ot/min).

Pokud by se vám ale přeci jen zdála 8GB flashová část malá (což skutečně tak jest), pak vězte, že Seagate slibuje do budoucna i výkonnější modely HDD, a ty již ponesou patrně 32GB flashovou části. Anandtech dodává, že podle jeho šetření nad Apple Fusion Drive se jeví jako vhodná velikost flashové části něco mezi 128 a 256 GB - no, to už jsme na kapacitách běžných SSD, že :-).

SSHD varianty disků budou podle všeho o 15 až 20 dolarů dražší než jejich standardní 7200ot/min HDD ekvivalenty. Škoda, doufali jsme v cenu přibližně shodnou, oněch zhruba 300 Kč navíc za 8 GB flash paměti naznačuje, že budoucí modely s 32GB na tom budou podstatně hůř.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Seagate uvedl hybridní HDD pro notebooky i desktop

Pátek, 8 Březen 2013 - 19:49 | x x | Datasheet hovori: MLC
Pátek, 8 Březen 2013 - 19:09 | Izak | Mhh hodne naivni, kdyby radeji dali 8GB DDR, tak...
Pátek, 8 Březen 2013 - 12:12 | mixal 11 | "Tabulka shrnuje vše potřebné. Faktem je, že...
Pátek, 8 Březen 2013 - 12:11 | mixal 11 | Nepouziva Seagate nahodou SLC cache ?
Pátek, 8 Březen 2013 - 11:13 | mikeczcom | k třetímu odstavci od konce a zmínce nižších...

Zobrazit diskusi