Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Šifrování dat na SSD discích. Je to problém?

PR článek
Myslíte si, že na vašem SSD disku jsou všechna data v bezpečí? Bohužel tomu tak není! Kvůli principu fungování SSD disků můžete prakticky kdykoliv o svá data přijít. Co na to odborníci na záchranu dat a jakou zvolit prevenci?

Asi každý z nás zná následující scénář: jednoho dne počítač normálně funguje a druhým dnem vám zničehonic vypoví svou službu. Jestliže došlo k vážné poruše pevného disku, tak systém pravděpodobně nerozběhnete. Pokud používáte klasický plotnový disk, tak je poměrně velká pravděpodobnost, že záchrana vašich cenných dat bude úspěšná, pokud s ním nebudete dál nevhodně manipulovat. Ale v situaci, kdy se nejedná o klasický harddisk, ale o moderní SSD (více o principu fungování SSD disků), tak začíná jít poměrně rychle do tuhého a pravděpodobnost úspěšného „vylovení“ dat zde klesá. Čím to je způsobené?

Každý, kdo používá SSD, šifruje svá data 

SSD funguje na principu paměťových buněk, do nichž je prováděn zápis. Ty mají (na rozdíl od magnetického principu uchovávání dat na plotnách běžných disků) relativně krátkou životnost. Běžné modely SSD disků, které jsou lehce dostupné na našem českém trhu s elektronikou, vydrží počet zapisovacích cyklů až v řádu tisíců na jednu buňku. A to vůbec není mnoho! Proto výrobci SSD disků přišli se zajímavým a značně inovativním řešením, které zajišťuje rovnoměrnější vytížení všech paměťových buněk. Řeší to speciální algoritmus.  

Tento algoritmus má velmi nápadnou podobu s algoritmy, které se používají pro šifrování datových komunikací,“ říká Štěpán Mikeš, zakladatel společnosti DataHelp, která se již od roku 1998 specializuje na záchranu dat. „V momentě, kdy je na SSD disku poškozen řadič, tak to je ten pravý zatěžkávací test našich schopností, protože veškerá data nacházející se v disku jsou zašifrovaná,“ pokračuje dále Štěpán Mikeš. „Pokud byste chtěli z takového SSD disku „získat“ nějaká použitelná data, tak pracujete v podstatě s „rozsypaným čajem“ a hledáte způsob, jak ho nějak rozumně poskládat.

Vyjmu čip a mám vyhráno? Ani omylem! 

Opatrné odpájení čipů je při důležitém procesu záchrany dat z paměťových karet a flashdisků vůbec prvním krokem, který každý zkušený „záchranář“ ví, že má udělat. Jenže složitější elektronické komponenty v SSD šifrují opravdu velmi spolehlivě. A proto se domácí kutilové nebo méně zkušení technici mohou lehce „zaseknout“ na místě a bezradně tápat. Štěpán Mikeš z DataHelpu to však nevidí tak komplikovaně. „Někdy to s daty na disku vypadá díky šifrování opravdu velmi beznadějně, ale díky našemu speciálnímu vybavení a know-how, které neustále zlepšujeme, si s tím obvykle poradíme.“ 

A co tedy odborníky u záchrany dat z SSD disku trápí nejvíce? To, že každý vyrobený disk má trochu jinak nastavený model samotného šifrování. A dále, že je nutné znát princip fungování algoritmu a řadiče. Jde tu totiž o stejné know-how, na kterém SSD „funguje“ a na kterém je postavena samotná výroba disku. A to jsou informace velice cenné.

Míra úspěšnosti při záchraně dat je u každého modelu trochu jiná

Protože způsob šifrování je u každého modelu trochu jiný, tak zatím neexistuje univerzální a zaručený postup na 100% obnovu dat z SSD. Například u SSD řady Intel 320 Series je již obnova možná a velmi úspěšná. V ČR to byli svého času právě odborníci z DataHelpu, kdo jako první a jediní dokázali data z tohoto disku za pomocí speciálního vybavení obnovit. 

Naopak „trnem v oku“ jsou zkušenosti s levnými disky, které využívají řadiče Sand Force. Tam je zatím možnost záchrany prakticky nulová. „Doufáme, že i u těchto disků se nám brzo podaří vše zdárně rozlousknout a obnovu dat v blízké době zvládneme,“ uzavírá s odhodláním ve tváři Štěpán Mikeš. 

Zaujalo vás téma šifrování SSD disku?

Přečtěte si o něm více ve článku "Pozor na SSD disky. Šifrují a ohrožují vaše data!".

DataHelp

Pár užitečných tipů, pokud používáte SSD disk:

  • Zálohou nikdy nemůžete nic pokazit! A hlavně kontrolujte, zda je v záloze vše podstatné.
  • Experimentovat s nastavením? Pokud 100% nevíte, čeho chcete dosáhnout, tak rozhodně ne.  
  • Pokud nejste profesionál, tak o obnovu se sami nesnažte. Znesnadníte či znemožníte práci opravdovým profesionálům.
  • Kvůli hrozbě kryptovirů čas od času zkontrolujte aktuálnost vašeho antivirového nástroje. 
  • V případě nouze se obraťte na odborníky. U DataHelpu je například svoz disku a úvodní diagnostika problému zdarma! A platíte jen v případě, že se data podaří úspěšně zachránit.

O společnosti Datahelp

DATAHELP je ryze česká společnost, pohybující se na trhu od roku 1998. V oboru záchrany a obnovy dat v ČR představuje technologickou špičku. Díky postupům reverzního inženýrství a sledování technologie výroby pevných disků disponuje vlastními postupy a know-how, které umožňují dosahovat maximální možné úspěšnosti v záchraně a obnově dat. A to jak u pevných disků, flash pamětí, SSD disků, tak u RAID polí. Více na www.datahelp.cz.