Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma zlepší výstupní kontrolu objektivů, bude je testovat na Foveonu

Sigma Foveon X3 Merrill
I když se za poslední roky hodně změnilo, má řada fotografů stále objektivy Sigma spjaté se špatnou výstupní kontrolou. Nový šéf společnosti se rozhodl ukázat zákazníkům, že to s kvalitou myslí vážně.

Novinky, které s tím souvisejí, jsou hned dvě. Sigma se rozhodla opustit stávající zařízení pro inspekci optické kvality objektivu. To používalo „běžný snímač“, pod čímž rozumíme nějaký CMOS, který mohl - ale nemusel - být překrytý maskou. Jak tomu rozumět: Běžný snímač (bez masky) snímá pouze jas, vidí tedy černobíle. Jako takový nedokáže rozlišit barevnou informaci, takže kupříkladu nerozezná mezi axiální chromatickou aberací a neostrostí. Snímá ale celé viditelné spektrum.

Druhou možností (opět reálně využívanou) je tentýž snímač překrytý zeleným filtrem. Pak vidí jen zelenou část spektra, což má určitý význam, který souvisí s běžnými zrcadlovkami se snímači využívajícími bayerovu masku. Ta totiž obsahuje 2× více „zelených pixelů“ oproti těm červeným nebo modrým. Pro dosažení co nejvyššího rozlišení je proto důležitý výsledek v rámci zeleného spektra. Oproti snímači nepřekrytému zeleným filtrem ignoruje (nevidí) chromatickou aberaci, protože vnímá jen zelený kanál. To je v určitých případech výhodnější (nemůže dojít k záměně neostrosti za projev chromatické aberace), ale v jiných méně (je zcela ignorován červený a modrý kanál, respektive jim odpovídající část světelného spektra).

Sigma DP1 Merrill lens elements
Všechny nově vyrobené objektivy Sigma již budou testované systémem A1 vybaveným „46MPix“ snímačem Foveon X3

Třetí možností je testovat snímačem s bayerovou maskou, který po zpracování dat „vidí“ barevně, ale v důsledku principu jeho fungování je rozlišení zeleného kanálu poloviční a v případě modrého a červeného jen čtvrtinové.

Sigma se proto rozhodla pro testovací účely použít snímač Foveon, který vidí barevně a všechny kanály v plném rozlišení. Nový testovací systém vybavený Foveonem nese název A1. Bude jím vybavena továrna Aizu ve stejnojmenném městě v Japonsku, kde se vyrábí a testuje optika. Sigma si chválí, že díky použití Foveonu je schopna zachytit jemnější detaily, na které starší systém nestačil.

Sigma DP2M a SD1M
Používá Sigma pro testování tentýž snímač, jakým jsou vybavené aparáty SD1 a řad DP Merrill?

I když je zmiňováno použití 46MPix Foveonu, což by odpovídalo stávajícímu APS-C snímači Merrill, není vysvětleno, jak jsou testovány full-frame objektivy, na něž samozřejmě rozměry APS-C snímače nestačí. Můžeme ale jmenovat několik potenciálních možností, jakými může Sigma situaci řešit:

  • systém podporuje posun snímače a testuje v několika fázích
  • Sigma využila vlastní patent na skládání několika snímačů pro vytvoření souvislé plochy
  • Sigma má již k dispozici full-frame Foveon (v době koupi společnosti Foveon byl v dlouhodobém plánu)

Druhá novinka se týká přímo uživatelů. Jde o tzv. Sigma Optimization Pro software a USB Dock, pomocí nichž může zákazník připojit objektiv k počítači, aktualizovat jeho firmware a vyladit si přesnost auto-focusu (AF micro-adjustment). Bližší informace o dostupnosti či ceně zatím výrobce nesdělil.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sigma zlepší výstupní kontrolu objektivů, bude je testovat na Foveonu

Žádné komentáře.