Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma vydává DP2 Merrill, kompakt s výstupem středoformátu

snímací chip i fotky dobré, ale co dnes ta absence FullHD videa u kompaktu? vždyť je to skoro marketingová sebevražda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

marketingová ano, ale lidé zmítaní marketingem nekupují kompakty s cenou dražší zrcadlovky. ono těch 640x480 z "3MOS" foveonu bude kvalitou možná výše než "1080P" z běžného kompaktu s 1/2,33" snímačem, kde 1920x1080 je stejně papírových, jako 18mpix - v reálu je to srovnatelné řekněme s kvalitním 720x576, resp. 4Mpix.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už vydání kompaktu s pevným sklem je marketingová sebevražda.
Nebo možná není - je to přesné cílení na velmi specifickou cílovou skupinu. Takže možná ta absence 1080p videa ve skutečnosti je dobrý marketingový tah.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že vlna "Máme bezva jiný snímač, kupte to za 30 tisíc!" asi nebude velká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původní DP1 stála totéž a ve srovnání se soudobou konkurencí si po stránce rozlišení stála hůř než DP2M nyní, přesto se prodávala dobře. DP2M už je sedmým tělem řady DP, takže musí být zájem dostatečný na to, aby Sigmě pokryl náklady na vývoj a ještě vydělal.

Faktem totiž je, že za podobnou cenu se nedá sehnat nic, co by dávalo srovnatelné výstupy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě - u sigmy moc dobře vědí co delaj - u foťáku je nejdůležitější jaký jsou z něj fotky - na trhu je spousta foťáčků co umí od všeho něco - takže cílová skupina jsou lidi co chtěj fotit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost.... primárně jde sice o výstup, ale neméně důležité jsou i jiné věci. Např. ergonomie. Proč je např. hodně lidí dá přednost Canonu 7D před 5D MKII? Má lepší systém ostření, a např. crop může pro někoho být výhodou ("delší" ohisko)... Stejně tak DP2M - super výstup, ale ovládání? Ostření? Optický hledáček?

Na druhou stranu jako cestovní cvakátko bude DP2M určitě super.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako cestovnimu cvakacku by mi tam chybel prave treba pruhledovej hledacek. Tim by se totiz dalo usetrit na spotrebe energie pro ten display.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Průhledový hledáček určitě půjde dokoupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvodem, proč hodně lidí preferuje 7D, je především fakt, že by je 5D MKII vyšel nesrovnatelně dráž. Pokud si daný uživatel s minulým tělem nakoupil APS-C optiku za desítky tisíc, pak by ho 5D-II nevyšel dráž o těch cca 10 %, ale i více než 2× dráž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze ma 15mpx a ne to uchvatne, to je jen a pouze interpolace ;-))
ale tak i 15mpx bohate staci, vystup je skvely, jen se nerika, ze vyssi ISO sumi jako prase.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šumí, ale proč by ho měl někdo používat? Pokud jde o nadšence i profesionály, kteří se ženou za kvalitou výstupu, tak stejně jdou do kombinace základního ISO + stativu. Pak je jedno, jestli ISO 3200 šumí trochu nebo hodně - v obou případech je šum vyšší a dynamický rozsah nižší než na základ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas Vaše odpovědi opravdu nechápu....proč by někdo používal vyšší ISO ?? Takže atmosféru ve sklípku, hospodě, domácí párty,...... budu fotit ze stativu s dloooouhým časem ? super :)..když tam nebudou lidi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na to asi DP2M nebude ideální. Není to univerzální foťák. Už jen absence zoomu to napovídá...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ty odpovědi naprosto chápu :) Sigma nikdy nebyl přístroj na focení ve sklípku, hospodě nebo party. Předností Foveonu je špičkový výstup na základních citlivostech a velký dynamický rozsah. Využití - např. turistika, hory. Člověk vezme kompakt, polarizák, ev. malý stativ - a má fotky které kvalitou překonají APS-C zrcadlovky. Při rozlišení DP2M není problém udělat jakoukoliv zvětšeninu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když se před lety objevily první zrcadlovky Canonu, které zvládaly fotit (nikoli jen šumět) na ISO 1600 a výš, přišla móda klubových fotografií, každý nakupoval co nejméně šumící tělo, k tomu pevné sklo se světelností alespoň kolem f/2 a diskusní fóra a webové galerie byly plné fotek z tmavých klubů. Dnes, když na takovou výbavu není třeba 50 tisíc a víc, ale může si jí dovolit každý, už se podobná "tvorba" prakticky neobjevuje, přestože by kvalita a cenová dostupnost techniky naznačovala opak. Proč tomu tak je, si myslím zvládnete (zvládneš?) domyslet sám :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.