Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma: Na fotoaparátech jsme nevydělali ani ň, přesto je budeme vyrábět dál

"Obchodně vzato to není kdovíjak dobré"

Panove od Sigmy, ale za to si preci muzete sami - par prikladu:

Sigma DP1 - tak mizerna konstrukce, ze se po 2-3 letech pouzivani rozpadl zevnitr objektiv - proste se vysypaly sroubky a objektiv se pri vysunovani zasekl. Kdyby se to stalo u jednoho kusu, reknu nahoda - ale u vetsiny ktere mi nekdo donesl na opravu? To je proste chybna (lacina) konstrukce.

Sigma SD1 - co kus, to original. Aby mel kazdy kus jine barevne podani (!!!) a jinou uroven sumu (!!!!) jsem u jine znacky fotoaparau nikdy nevidel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DP1 byl první kompakt, který Sigma navrhla a krom toho jde o produkt uvedený někdy před 8-10 lety. Pokud vím, tak tenhle problém se týkal kusů z první série a během výroby Sigma konstrukci změnila a podle diskusí na dpreview řadě uživatelů vyměnila původní verzi za novější, která ten problém neměla. Novější DP (M, Q) tenhle problém nikdy neměly a naopak jsou chválené za robustní konstrukci, která bez újmy zvládne i nějaký ten pád nebo náraz.

Docela by mě zajímalo, jestli ty SD1 měly stejný firmware. Sigma po vydání DP-M sjednocovala barevné podání všech řad se snímačem Merill v rámci nových FW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U te SD1 se barevne podani zmenilo pokazde, kdyz servis vymenil snimac. Nekdy k lepsimu, nekdy k horsimu. Nekdy byl treba mensi sum, ale vsechny fotky do ruzova, takze foceni do JPG nepouzitelne (z RAWu to slo jakz takz zkorigovat).

Clovek ktery posila 4x fotak v zaruce do Nemecka do servisu si rozmysli jestli si priste koupi Sigmu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"se barevne podani zmenilo pokazde, kdyz servis vymenil snimac"

To může leccos vysvětlovat. Každé vyrobené tělo Sigmy má vložený vlastní kalibrační profil barev (a některé řady i pro šum - jestli SD1, to z hlavy nevím). Tady je na místě otázka, jestli se servisák po výměně snímače obtěžoval s kalibrací, nebo tam nechal profil pro předchozí(?)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neobtezoval, to je uplne jasny, navic mozno ani nemeli na to vybaveni. Dyt nakej zakaznik z vychodni evropy ...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se u takového rozhovoru určitě zeptal, proč tak prdí na bezzrcadlovky...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď je tam v podstatě zahrnutá: Proč by měli dělat něco, co nabízí Panasonic, Nikon, Canon, Sony, Olympus… přičemž žádný ze jmenovaných na tomto segmentu není schopný vydělávat. Ono když se to vezme kolem a kolem, krom Canonu a Nikonu na tělech obecně v současnosti nevydělává žádný výrobce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me jestli je v minusu i Leica a Hasselblad (a nemyslim ted Lunar, tech 5 prodanych kusu v minusu nebylo urcite).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to ti, co prodavaji Sony fotaky v mirne upravenem plastu za 10x cenu ? Myslim, ze na tom prodelat nelze :-)

Pro Sigmu ale tohle asi nebude cesta, ta si zatim nemuze zadat priplatek za znacku...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Patrně i na tom lze prodělat, Hasselblad totiž studio, které dělalo tuto řadu aparátů, zavřel :-)
http://diit.cz/clanek/konecne-hasselblad-uzavrel-italske-designove-studio

Jinak když jsem mluvil o výrobcích fotoaparátů, myslel jsem ty mainstreamové, o kterých byla řeč (i v rozhovoru). Hasselblad - vynecháme-li tenhle úlet s přelakovanými bezzrcadlovkami - je jiná liga.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to samozrejmne uplne normalni NEX-7, jen upraveny tak aby byl hnusnejsi a je na nem napis Hasselblad :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obecně (ve spotřební elektronice, ale i v jiných oborech) firmy živý výrobky, které mají na posledních stranách katalogů, tedy láce.
Titulní stránky sdělují, umíme i lepší, ale... a pak jsou zde v minimu zákazníky profíci + nadšenci + ti s obřími příjmy, jimž na penězích nezáleží a chtějí být jen IN - 'a jour'. ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To jsou pak bezzcadlovkáři pěkní břídilové, když na tom nevydělávají. Prakticky všechna skla pro mirroless jsou dražší, než adekvátní pro zrcadlovky, přitom jsou konstrukčně jednodušší. To pak musí být Canon / Nikon na pokraji krachu, když svůj hardware prodává ještě levněji.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jednodužší?? No nevím, bezzrcadlovka je malá jak mejdlo (pro jednu i malou ženskou ručku) a přitom má i větší jak APS-C čip , čili i FullFrame!!! a má ho velmi blízko objektivu - čili má velmi malou absolutní ohniskovou vzdálenost od poslední čočky objektivu a tak dosáhnout velmi širokého záběru (a přitom nedeformovaného a neostrého v rozích), je těžší než u klasiky! I proto SONY pracuje na prohnutých - kulových plochách, snímačích! Docílit pak UZoomu při malých rozměrech objektivu je pak již skoro podobně těžší jak u APS-C. Natož u FullFrame zrcadlovek, kde např 500mm znamená reálnou ohniskovou vzdálenost 500mm čili i objektiv dlouhý fyzicky půl metru!...

A trend již dáno není ani u UZ objektivů začínat jako kdysi od 38mm/35mm, ale mnohem šiší začátek, i hodně pod 24mm/35mm!, při zachování slouhého konce! (většina lidí nechce táhat ven dva objektivy ač jsou výměnné)

To věru nebude snadný úkol navíc na malé světlosti skla oproti větším zrcadlovkovým - trpí ostrost v krajích i světelná citlivost!

Dokonce i kompakty začínaj mít velké čipy - APS-C. Pak (velký čip a malé ohnisko od objektivu) se tak snadno nedosahuje dlouhý konec! a široký bez zkreslení a neostrostí v rozích :-( a přitom stále kompaktním!!! tvarem i rozměry - přes velký rozsah stále s malým krátkým objektivem alespon ve vyp. stavu. (jinak by název kompakt jaksi pozbyl smyslu žeano... a jmenovalo by se to spíše - velký UZ s pevným objektivem a většina by to nekoupila, že je to už velký a těžký jak zrcadlovka...)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jsou menší, je tam míň skla, ale je třeba úplně nový optický návrh, úplně nová konstrukce. Optika pro zrcadlovky existuje a po řadu let (než výrazně vzrostlo rozlišení snímačů) vznikaly nové modely leštěním starých. Tu se přidal HSM motor, tu se přidala stabilizace, tu nový antireflex. Investice do vývoje nízké a prodejní cena vyšší. U bezzrcadlovek museli přijít s komplet novou sadou optiky vyvinuté a vyrobené od nuly, která znamenala velké jednorázové investice. I přesto je výběr často horší než u zrcadlovek, takže se nedá říct, že by profesionálové měli důvod masově přecházet na bezzrcadlové systémy. Pro většinu těchto systémů neexistují ani makroobjektivy...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic, nejaky tip na aps-c objektiv pro nikon d5300 (crop 1,5), aby ekvivalent kinofilmu mel 21az 24 mm a stal v bazaci do 10k a mel slusnou kresbu. Nemusi byt pro ff.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samyang 14mm f/2.8 je dobrá volba, pokud ti nevadí manuální ostření

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Samyang je jedna možnost za slušnou cenu. Každý současný širokoúhlý objektiv bude mít na 24MPix+ mimo střed problém - některý větší, některý menší. Co jeden člověk považuje za dobrou kresbu, jiný považuje za nepoužitelné, je to velmi subjektivní. Pokud bys narazil na bazarové širokoúhlé Sigma zoomy, tak nejlepší pro crop je 8-16, na druhém místě je 10-20/4-5,6, na třetím 10-20/3.5 (ten je asi stejně ostrý, ale má vyšší chromatickou aberaci). Všechny tři by se bazarově za tu cenu objevit mohly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze tokina vylezla s necim novym, takze jeste pockam na recenze, prvni co jsem cetl byla prilis oslavna: http://www.oehling.cz/tokina-at-x-11-20mm-f2-8-pro-dx-pro-nikon#product-...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Smekam... delat veci pro uzkou skupinu a jit za snem sveho otce prestoze balancuji na hranici vydelecnosti je opravdu neco co se nevidi. Osobne vlastnim ART 35mm a je to proste uzasna vec. Dale pak DP1m - neco tak specifickeho a s tak mizernou ergonomii. Ale kdyz si pak clovek hraje v Raw convertoru s temi fotkami a vidi detaily ktere stezi hleda na FF.... :-)

Za mě palec nahoru - jdou tak trošku proti proudu a doufám, že jim to vyjde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.