Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Simplicity Linux 16.07 nabízí vedle Puppy též Debian variantu

Tato linuxová distribuce měla až dosud pověst projektu vycházejícího z Puppy Linuxu. To se ale s novým vydáním mění, kromě standardního přichází též tzv. verze X, která zakládá na Debianu.

Simplicity Linux 16.07, tak jako předchozí vydání, přichází ve dvou variantách: Mini a Desktop. Zatímco desktopová je relativně běžným projektem navazujícím na LXPup (což je zase speciální Puppy Linux + LXDE), verze Mini je výrazně očesanější, aby dobře běžela na strojích typu netbook (dříve jí také autoři označovali Netbook Edition) - což na první pohled paradoxně znamená, že je v systému předinstalován Flash (a dodejme také, že i poslední verze Firefoxu).

„Vyšší“ desktopová verze vedle Flashe a Firefoxu nabídne též třeba Thunderbird, LibreOffice, GIMP či Mplayer a samozřejmě je v principu možné doinstalovat cokoli co linuxový svět nabízí. Tolik tedy standardní na Puppy / LXPup založené verze.

Ta nestandardní, která je momentálně v experimentálním stádiu, je verze Simplicity Linux X 16.07. Ta staví na distribuci AntiX, což je upravený Debian. A tvůrci dodávají, že ač stále mají slabé srdce pro Puppy a všechny jeho deriváty, je těžké pro něj připravovat balíčky, zejména ty nové. Takže X-ko je první pokus o zjištění, zdali se distribuce jednoho dne přesune také na Debian. Aktuálně je možné si tuto verzi vyzkoušet v provedení Mini, pro vydání Simplicity 16.10 se počítá též s přípravou verze Desktop. Nic není v tuto chvíli rozhodnuto, tvůrci uvítají jakékoli postřehy a názory uživatelů.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Simplicity Linux 16.07 nabízí vedle Puppy též Debian variantu

Žádné komentáře.