Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Skylake nebude odemčený, „K“ modely zůstanou na Broadwellu

Generace Broadwell zřejmě nikdy nebude na trhu sama, letos bude doplňovat Haswell refresh, v příštím roce generaci Skylake. Každou ale na jiném (de facto opačném) konci výkonnostního spektra.

14nm proces, kterého bude využívat generace Broadwell, má určité zpoždění, a tak Intel letos sáhl po plánu „B“ nazvaném Haswell refresh. Skylake, nástupce Broadwellu, by ale měl dorazit bez výraznějšího zpoždění, takže pro Broadwell na trhu nezbývá příliš mnoho místa (Q2/2014 - Q1/2015 » Haswell refresh, Q2/2015+ » Skylake).

Nedávno jsme se dozvěděli, že v letošním roce to Intel vyřeší tím způsobem, že segment procesorů Y ponechá 14nm Broadwellu (tzn. nejúspornější modely pro výkonné tablety a úsporné ultrathiny), zatímco desktop a klasické notebooky zůstanou prozatím generaci Haswell refresh.

Intel Desktop Roadmap Q 2 2015 Broadwell Skylake

Nová roadmapa pro desktop nastiňuje, jak to bude vypadat v příštím roce, kdy vedle sebe začnou koexistovat Broadwell a Skylake. Zatímco základní desktopové modely z generace Haswell refresh nahradí Skylake (druhá 14nm generace), OC modely s odemčeným násobičem „K“, které má nyní na starost Devil's Canyon z generace Haswell refresh, postaví Intel na Broadwellu, který zatím vnímáme spíš jako energeticky nenáročné řešení pro výkonnostně nenáročné segmenty. Nebude tomu vždycky tak.

Intel Skylake S Platform

Platforma Broadwell-K zůstane postavená kolem čipsetů devítkové řady, které společnost představila s nástupem generace Haswell refresh. Naproti tomu Skylake-S přinese novou platformu - jak jsme avizovali, bude s desktopovým Skylakem možné používat paměti DDR4 nebo úsporné DDR3L.

Diskuse ke článku Skylake nebude odemčený, „K“ modely zůstanou na Broadwellu

Středa, 2 Červenec 2014 - 17:00 | danieel | DMI bezi na 2.5 / 5 / 8 gbps a je temer to same...
Středa, 2 Červenec 2014 - 15:21 | Logik KarelVomáčka | 1) DMI není úplně to samý jako PCIe. 2) PCIe není...
Středa, 2 Červenec 2014 - 10:39 | danieel | To uzke hrdlo v podobe x4 DMI je hnus... vzdyt je...

Zobrazit diskusi