Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Slax hledá svoji budoucnost pomocí ankety

Slax 7
Linuxová distribuce Slax stále mizí a znovu se objevuje. Její tvůrce Tomáš Matějíček se nyní táže komunity, kam by měl projekt do budoucna směřovat, pokud tedy nějaká budoucnost bude.

Připomeňme, že Slax je od počátku taková one-man show Tomáše Matějíčka, který ale už řadu let nemůže projektu věnovat svůj čas. Před nějakou dobou vyslyšely volání o pomoc dvě firmy, které další financování poskytly, ale poté projekt opět tak trochu usnul. Aktuální Slax 7.0.8 je už více než tři roky starý. Ale jsou i jiné problémy jako třeba KDE5, které zesložiťuje případnou budoucí možnost vytvoření nového Slaxu nadále s tímto desktopem. Tomáš Matějíček tak připravil anketu, kde se ptá, co vlastně uživatelé Slaxu chtějí.

Z ní vyplývá (z odpovědí na root.cz), že je většině lidí vlastně jedno, jestli Slax zakládá na Slackware či čemkoli jiném (u čehož se vždy, v rámci zjednodušení prací na distribuci, vkrádá slovo Debian). Zachovat by ale chtěli možnost přidávání modulů do systému. Jak autor dodává, hlavní problém jsou ale právě ty balíčky. Dá se to parafrázovat tak, že ve Slaxu v porovnání s Debianem jich je jak šafránu. Takže třeba přechod na Debian by tento problém (lidská síla jednoho člověka) řešil. Z hlediska modulů se to týká nutnosti vlastní rekompilace jádra, což je další práce navíc.

Vlastně to celé vypadá tak, že pokud bude možnost upravit Slax tak, aby jeho další údržba a inovování bylo snadnější (tj. zabralo daleko méně času než dnes), bude Tomáš Matějíček pokračovat. Pokud by ale většina lidí vyjádřila zájem o ty z hlediska potřebného času nejnáročnější věci, pak se Slax nikam neposune. Vyjádřit se v anketě můžete i vy, vedle toho, jestli Slax má stavět na Slackwaru, nebo ne, také třeba k volbě desktopu. Mě osobně KDE nedává v malém Slaxu smysl už dávno, doby, kdy bylo nutné se jej držet, jsou pryč. A pokud by byla potřeba držet se Qt desktopu, pak by možná mohl autor sáhnout po LXQt (až bude hotové).

Tagy: 
Zdroje: 

Tomáš Matějíček

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Slax hledá svoji budoucnost pomocí ankety

Pondělí, 16 Květen 2016 - 20:17 | John Doe | Nesouhlasím s Q3 a Q6. V rovníkové Africe když...
Čtvrtek, 12 Květen 2016 - 08:07 | Max Devaine | Myslím, že dobře shrnuto ... Zdar Max
Čtvrtek, 12 Květen 2016 - 06:59 | Anonym | Q1) Této otázce v době, kdy jsou takřka všechny...

Zobrazit diskusi