Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Snímací fólii můžete omotat kolem sloupu, „vidí“ pak na všechny strany [video]

Sheet Camera 01
Pamatujete na snímací fólii, kterou se před třemi lety pochlubila OSA? Kolumbijská univerzita má alternativní řešení, které navíc integruje optiku…

Pro srovnání si v krátkosti můžeme připomenout řešení od OSA (The Optical Society) z roku 2013: Její fólie obsahuje fluorescenční složku, takže v místě dopadu světla díky fluorescenci emituje vlastní záření, jehož část putuje skrze samotnou fólii až k jejím okrajům. Tam jsou umístěné bodové světelné snímače, které záření zachytí. Systém, který ze zachycených hodnot skládá obraz vychází z předpokladu, že intenzita fluorescenčního záření které prochází fólií, klesá se vzdáleností.

Sheet Camera 03

Schematický průřez fólií Kolumbijské univerzity

Inženýři z výzkumného oddělení Kolumbijské univerzity zvolili jiný princip. Do fólie integrují čočky a pod ně snímače světla. Výhodou je, že toto řešení vidí dál než řešení od OSA (to neobsahuje žádnou optiku, takže ostře zachytí jen objekty v bezprostřední blízkosti). Nevýhodou pak složitější konstrukce. Existuje jednoduchý funkční prototyp, i když termín „fólie“ je v současném stádiu vývoje spíš eufemizmem. Jde o plát průhledné flexibilní hmoty, v níž jsou zalité čočky a snímače. Počítá se samozřejmě s případnou miniaturizací - aktuální stádium má za úkol ověřit spíš funkčnost.

Sheet Camera 04

Verze fólie s optikou z klasických čoček po prohnutí zachycuje nespojitý obraz,
mezi „pixely“ zůstávají slepá místa a tím vzniká aliasing a moire.

Samotný koncept není jako takový nový, novinkou je použití flexibilní optiky, jejíž vlastnosti se mění adekvátně ohnutí. Pokud se totiž varianta s pevnou optikou prohne, není zachycen obraz souvisle, ale vznikají tím slepá místa, takže výsledný obraz není spojitý. Inženýry z Kolumbijské univerzity proto napadlo použít flexibilní čočky navržené tak, aby při prohnutí došlo i ke změně jejich optických vlastností úměrně tomu, jak je fólie prohnutá.

Sheet Camera 05

Flexibilní čočky mění úhel záběru adekvátně míře prohnutí, takže fólie zachycuje spojitý obraz.

Takto koncipovanou fólii by bylo možné využít například k panoramatickému snímání - autoři jako příklad uvádějí bezpečnostní „kameru“ na stožárech pouličního osvětlení, nebo umístění po obvodu automobilů, které se může hodit např. jako zdroj informací pro samořídící systémy.

Zdroje: 

Columbia Engineering @YouTube vida PCMag

Diskuse ke článku Snímací fólii můžete omotat kolem sloupu, „vidí“ pak na všechny strany [video]

Pondělí, 18 Duben 2016 - 10:30 | no-X | To je prezentace konceptu, který vyvinuli dva...
Pondělí, 18 Duben 2016 - 10:22 | neilz bellic | 0:35 no tvle to je udelany snad jeste hur jak...

Zobrazit diskusi