Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony: 41MPix technologie Nokie není nic světoborného

Mě tedy zaráží bod dva. S focením mobilem tedy moc praxe nemám, ale na zrcadle můžu tvrdit, že čím více detailů, tím je fotka větší (bajtově). Čím lepší sklo, zaostření a klid (ve smyslu není hnuto), tím je soubor bajtově větší. Naopak soubory zmenšuje, pokud mají málo detailů, jsou vyhlazené, odšuměné a tak...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No jenomže na fotkách z mobilů dominuje hlavně šum, ten zakrývá detaily, pokud se šum odstraní, stejně bude dat míň :)
Jinak podle toho, co jsme zatím viděli, si na takové výsledky od Sony nevzpomínám :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak opět je vidět, že do sporu se pouští manažeři SONY a NOKIE a ne lidi co znají problematiku :o) Pixel Binning, s ohledem na rychlost vývoje technologii, je dnes již poměrně archaická samozřejmá záležitost. V průmyslových kamerách je binning nejméně 5 let. Croop Zoom, jak bych mluvil o změně velikosti aktivního pole na snímači, je přinejmenším stejně stará záležitost jako pixel binning. Obě funkce měla u svých digitálních kamer třeba firma Allied v roce 2007 možná i dříve... Oversampling nemůže být lepší nežli binning už jen z principu. Bining je RAW ze sloučených pixelů do pixelového pole. Oversamplink je založen na určitých algoritmech, které jakýmsi způsobem ovlivňují kvalitu výstupu jak z hlediska výstupního rozlišení obrazu, zpoždění, tak i z hlediska jiných úprav, kontrast, zvýraznění hran atp... což není tak čisté řešení jako binning :o) RAW je, byl a bude nejcennější formát... :o) Další věc je optika, MTF propustnost skla... Pokud objektiv není schopný "kreslit" na nativní velikost pixelu je samozřejmě nesmysl za něj dávat snímač s menšími pixely než na jaké je schopen přenést obraz - resp. se pak budou na nativním rozlišení pixely slévat - klasika u kompaktů, mobilů a nebo většiny starších objektivů... :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Petr Svetr - takovou snůšku nesmyslů jsem teda nečekal. MTF není propustonost skla a starší objektivy, třeba takové super takumar, pořád patří k tomu nejlepšímu.

Nameless - souhlas, Sony ještě neudělal mobil, který by fotil aspoň tak dobře jako předloňská Nokia N8, výběhový model. Ujíždí jim vlak, už proto že nastoupili k bezprizornímu Androidu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.