Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

4k Blu-ray přehrávač od Sony hned tak nebude, můžeme čekat déle než rok

Sony Vcr
Má být dříve přehrávač, nebo obsah? Sony má na tuto otázku diametrálně odlišnou odpověď než Samsung a další výrobci: Přehrávač může být klidně i o rok později a nebude to na škodu.

Samsung před několika dny představil svůj přehrávač pro tzv. UltraHD Blu-ray, tedy médium se standardizovaným 4k obsahem. Naopak Sony se s vlastním systémem nehlásila a teprve nyní představil Sunil Nayyar, ředitel televizní divize Sony’s pro USA, plány.

Společnost rozhodně nebude s fyzickými přehrávači chvátat, prioritu vidí v online distribuci. Trochu nejasné zůstává, zdá má vůbec nějakou konkrétní vizi ohledně způsobu přehrávání online obsahu na straně zákazníků, tedy zda předpokládá spíše podporu v rámci elektroniky na straně televizorů, nebo spíše cílí na PC uživatele s kompatibilním hardwarem, případně na HTPC(?) - to už je ale spíš řečnická otázka. Sony nicméně předpokládá, že model „přehrávač -> obsah“, který funguje od doby Edisonova válečku (přes různé gramofonové standardy, magnetické pásky, DVD a Blu-ray), už je překonaný a úspěšné prosazení technologie jej nevyžaduje.

Samsung Ubdk 8500 Blu Ray Uhd Player

Samsung už má zkompletovaný celý ekosystém pro přehrávání Ultra HD Blu-ray s HDR

Na přehrávač dojde také, ale ne dříve, než bude na trhu takové množství obsahu dostupného na médiích, aby to pro Sony mělo smysl (patrně ekonomický smysl). V tomto ohledu může napovědět vyjádření Mikea Dunna, prezidenta 20th Century Fox Home Entertainment, který očekává přinejmenším 100 titulů dostupných na fyzickém médiu koncem roku 2016 (hovořil o americkém trhu, takže u nás se to může - a pravděpodobně také bude - lišit). Nayyar konstatoval, že přehrávač od Sony bude na trhu do konce následujícího fiskálního roku, což znamená březen 2017 jako nejzazší termín.

Uživatelé desktopových PC se širší nabídky hardwaru, který plně podporuje nový videostandard, dočkají v létě. Z nadcházejících produktů budou 4k UHD video včetně HDR podporovat Radeony z generace Polaris (potvrzeno výrobcem) a pravděpodobně také GeForce z řady Pascal a integrovaná GPU Intelu Kaby Lake.

Zdroje: 

KitGuru, Twice, ilustrace: Gamespot

Diskuse ke článku 4k Blu-ray přehrávač od Sony hned tak nebude, můžeme čekat déle než rok

Pondělí, 15 Únor 2016 - 21:00 | xrodney | Pokud se Sony chce zamerovat na HTPC tak by melo...

Zobrazit diskusi