Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony Cyber-shot DSC-H200: jak by se vám líbil 600Mpix fullframe foťák?

Výdrž 240 fotek dle normy CIPA - není to náhodou při použití alkalických baterií? Kolik by to bylo s použitím eneloopů, 1000 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu požádat o vysvětlení, na základě čeho mají mít (předpokládám) 2500mAh 1,2V Eneloopy více než 4× větší výdrž než např. 2400-2600mAh 1,5V alkalické Varty nebo Vellemany?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on to asi myslí tak, že alkalické jsou více nachylné na rychlejší chcípnutí v důsledku nárazových proudových odběrů, což je právě typ zatížení, který dělají digifoťáky. nimh to snáší lépe, lithiové tužkovky pak ještě DALEKO lépe. ale je otázka, jakým způsobem zatěžuje H200 svůj zdroj energie. na to odpoví až nějaká ta recenze, pokud se do ní někdo pustí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší spotřebu u kompaktů má jednoznačně nabíjení blesku, kdy 99% přístrojů při nabíjení blesku (při 2ks AA) na pár sekund (často i 5-7s) i vypne LCD a jen cucá :D 4AA obecně považuji pro provoz fotoaparátu lepší, než běžné 3,7V Li-on paskvily, které jsou pouze lehčí, ale poměr objem/Wh je přes reklamní tvrzení stejný jako u nimh...
Lithiové vydrží déle, o lepším snášení nárazových odběrů v případě fotoaparátu bych to tedy netvrdil (v případě 4ks to zase takový odběr na 1ks není), ale hlavně jsou na tom lépe v nízkých teplotách - tedy brát sebou jako záložní rezervu do hor :) - Záložní kvůli nenabíjení a ceně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to o tom nabíjení blesku je pro mě novina, ale já osobně s bleskem nefotím vůbec, takže proto. jen vycházím ze svých postsřehů s alk, lith i nimh AA v pentaxu K200D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu co se tyka vydrze (a naprosto jednoznacne u blesku a podobne pulsni zateze) tak bezkonkurencne vedou Ansmann maxE NiMH Akku AA Mignon 2100....

Ty velke kapacity jsou vhodne mozna na sviceni jednou ledkou, ale ne na pohaneni neceho co ma skutecnou razovou spotrebu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, to je plusmínus tatáž low-self-discharge záležitost, nebo jak se tomu marketingově říká. když jsem před X lety eneloopy (ty první) kupoval, ansmanny byly tehdy nedostupný, jinak bych asi volil je (ještě jsem zvažoval panasonic). velké kapacity jsou o ničem, když to do 14 dnů samovybíjením chcípne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1000 fotek je řekl bych moc. Vzhledem k tomu že v CIPA normě je dané že při měření je každá druhá fotka focena s plným bleskem a mezi fotkami je vždy objektiv přenastaven z wide na tele a naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak medzi klady ste mohli dat aspon tazitko na papiere :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na cenu mi to nepřijde tak hrozné. Podle ceny a názvu bych řekl, že je to jakási "odlehčená verze" HX200, který stojí asi 2x tolik. H200 bude prostě pro lidi co tomu moc nerozumí, nechtějí do toho dávat zas tak velké částky, ale chtějí udělat dojem na sobě podobné lidi tím, že mají velký foťák, co má hodně megapixelů :)

A myslím, že Sony moc dobře ví, že takových lidí se najde spousta :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš je to opravdu hračka pro lidičky kteří tomu vůbec nerozumí, a za málo peněz chtějí dělat "dojem" na obdobně neznalé a neinformované.
" Hele, jaký mám skvělý nabušený foťák! A kolik to má těch megapixlů, to ty nemáš, heč!"

Bohužel, ti co si takovýto aparát pořídí mohou i na ty neznalé dělat dojem jen foťákem, už zdaleka ne výslednými fotkami. Na těch i naprostý laik pozná, že jsou dost mizerné, a že už od jiných lidí viděl z mnohem starších, levných a o hodně méně megapixelových foťáčků o dost lepší snímky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel. Lidem co tomu nerozumí by stačil 5 Mpx foťák s bezchybnými fotkami (na Fejsbůk, i 10x15 z toho jde udělat) a nepotřebují skladovat gigabajty matlaniny bez detailů. Megapixly však prodávají a oni nedokáží posoudit jaké fotky jsou kresebně hezké (je to divné, ale tato slepota je častá).

Technici v Sony musí brečet, do čeho je marketing tlačí... Vlastně ne, to je Sony, Japonsko... Hai! Hai, wakarimašta. Gambarimasu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám jen takový dotaz, fotografoval vůbec někdy pan autor kvalitnější fotografie než jenom svoji rodinku? Podle vyznění článku asi ne. K fotoaparátu by se měl vyjadřovat jen profesionální fotograf. A to vy rozhodně nejste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže "obyčejní" lidé se nemohou k fotoaparátům vůbec vyjadřovat? Díky pane diktátore, radši se vrať do Matrixu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A neni to jedno ,kdyz s tomle snimacem bude ta i ta rodinna fotka jeden velky hnus? Mozna by bylo ve fotaku rozumne nastavit ukladani do rozliseni 2-3x (stranove) mensiho, cimz by se aspon usetrilo misto na karte a ulozena informace by pritom zustala stejna :)

Popravde nejsem zrovna z tech megapixelu nadsenej ani u levnejsich zrcadlovek, treba canon 550-650D se svymi 18MP uz taky prestreluje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, máš samozřejmě pravdu, hluboce se omlouvám, dopustil jsem se obrovské chyby. až mi někdo za nějakou fotografii zaplatí a stane se tím ze mě profesionální fotograf, pak mohu fotoaparáty komentovat? prosím, řekni že ano, protože jinak budu plakat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kamaráde, ty jsi "so wrong" na tolika úrovních, že nemám sil :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obavam sa, ze ku tomuto konkretnemu fotoaparatu sa ziadny profesionalny fotograf nikdy vyjadrovat nebude. Je dost vysoka pravdepodobnost ze tento aparat nikdy nebude ziadny profesionalny fotograf drzat v rukach... fakt ma nenapada co by s nim mohol robit :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak! Podle vašeho příspěvku soudím, že jste dozajista uznávaný fotograf a profesionál každým coulem (nejpíše již od narození), a silně se vás dotýká, jak se k takové fotokrabičce může vůbec veřejně vyjadřovat někdo mnohem méně profesionální, nebo snad nedejbože jen prostý amatér!

Za prvé, k tomuto přístroji se těžko bude vyjadřovat profesionál, když krám s podobně nekvalitním výstupem vezme do ruky leda omylem či z recese. Takovýto aparát alespoň trochu fotograficky znalý člověk nekoupí nejen sobě ale ani nikomu z rodiny, byť by dotyčný příbuzný byl i velmi nenáročný laik bez sebemenších zkušeností.

Za druhé, i amatér, je-li šikovný a aspoň trochu znalý, může celkem dobře recenzovat a hodnotit fotoaparáty určené amatérům, nebo jako v tomto případě spíše naprostým fotgrafickým laikům.

Bídnou kvalitu těch surrealistických omalovánek lezoucích z malinkého snímacího čipu s nepřiměřeně vysokým počtem snímacích buněk, navíc podpořenou levným širokorozsahovým "superzúúmovým" objektivem navíc myslím zvládne dobře posoudit, a po právu sepsout i naprostý laik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, co vás pudí k tomu, abyste si honili triko na tak nízkém cíli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuto otázku si pokládám pod každým místním článkem o novém ultrazoomu.

Pracovní hypotéza: autor si v tomto naprosto nezajímavém tržním segmentu (v jedné debatě na dpreview IMHO trefně označeném jako "a cheap superzoom camera for selected markets") vybírá vlastní nový DF

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o honění trika. Ultrazoomy bývaly velice solidní stroje, které využívali i mnozí profi fotografové jako doplněk k zrcadlovkám. Kdo měl někdy v ruce staré Panasonicy, Fujiny nebo stroje od Sony, ví, o čem je řeč a uvědomuje si, jaká škoda je, že jde tento segment do kytek. Druhá (a pro mě překvapivější) věc pak je, když zákazník de facto žádá redaktora, aby ho neinformoval o tom, že se z něj výrobce snaží dělat debila :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby DIIT pokrývalo fotonovinky prošně, nebylo by co řešit.

Pokud jsem ale postřehl správně, SONY teď uvedlo 5 nových Cyber-shot kompaktů, a DIIT z nich komentuje jediný - ten "s největšími čísly"

http://www.dpreview.com/news/2013/01/08/Sony-launches-DSC-WX80-BSI-CMOS-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, protože právě v tomto případě je třeba upozornit, že se výrobce jaksi pokouší vy*ebat se zákazníkem. Jestli výrobce krom tohoto UZ uvedl pět průměrných kompaktů nebo ne, na tom přece nic nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My nejsme fotografický web, takže z foto novinek si vybíráme zajímavosti. Ať již v kladném, nebo záporném slova smyslu. vzpomeň si na loňskou photokinu, tehdy těch zajímavostí bylo víc a i tak jsme zaznamenali řadu ohlasů typu "ať už jdeme s těma foťákama do .....". psát všechno fakt nebudeme, nikdy. až sony uvede další v kladném slova smyslu zajímavý fotoaparát, tak se o něm u nás dozvíš. ostatně to tak bylo s RX1 i RX100.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád existují použitelné ultrazoomy, od Panasonicu namátkou FZ150 a FZ200. Je jasné, že na profi focení to není a taky je jasné, že většinu toho, co dříve zvládaly tebou vzpomínané UZ, dnes umějí ty kapesní. Takže třída velkých UZ marně hledá skupinu lidí, kteří by je houfně kupovali. Asi proto se v ní vyskytuje tolik pokusů nějak vybočit z průměru, viz tento přístroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Honit si triko na takto nízkém cíli" má myslím také svůj význam.

I řada čtenářů podobných převážně počítačových stránek je v oblasti fotografie a především fotografické techniky naprostými laiky s minimem znalostí a informací. I tito laici si pořizují digitální fotoaparáty. Převážně je chtějí na pořizování fotografických momentek z dovolených, výletů, rodinných událostí a podobně. Někoho z nich pak focení zaujme a začne se o něj zajímat více.

Když tenhle článek pomůže alespoň několika málo čtenářům nepodlehnout líbivým leč mnohdy nesmyslným reklamním krasožvástům, a obloukem se vyhnout podobně nekvalitním přístrojům, a navíc pochopit že ne vždy je více také lépe, pak má tento článek svůj význam, a i správné místo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Amen

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budiž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen těch 20 MPx a mizerný objektiv, nejen napájení celého toho nesmyslu tužkáči, ale především tělo velikosti a hmotnosti zrcadlovky - bez hledáčku.

Celý ten foťák je jasným kandidátem na šmejd roku - a to je teprve první půlka ledna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napájení tužkovými články řada lidí za mínus nepovažuje.
S ostatním ale nezbývá než souhlasit. Tohle není kvalitní foťák ani náhodou, i když se tak z dálky může zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem teda z téhle recenze nějak rozpačitá. DSC-H200 mám doma (dáreček :-)) a spokojenost, i fotky jsou z toho pěkný, tak vám nevim teda. Nejsem žádnej fotofajnšmekr, to ani omylem, proto koneckoncu fotim furt kompaktama :-)
No a proste mi nejak sedi jak tu nekdo psal "velkej fotak" :-D (takže Sony asi vi, ze nejaka podobna cilovka na trhu proste existuje :-))
Se zrcadlovkou treba ja nevim co bych si pocala. Prostě "fotim", nefotim nějak extra často a jsem teda celkem laik. Napájení tužkovama taky nevidím jako mínus, ty fotky z toho fakt nejsou zly...rozhodne nejsou ohavny :-)
Ale chapu, ze pro profika nebo amatera, kterej se v tom lepe vyzna a je na ceste k profikovi, to asi nemusi byt ta nejlepsi volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hoď nějakou fotku v highres Tino. No, jak se říká, darovanému koni na zuby nekoukej. Jestli jsi spokojená tak OK, jde o to, že s foťákem s menším rozlišením, co by méně šuměl a žehlil bys byla ještě spokojenější, zálohovala bys méně mega a stačily by ti karty na mnohem víc fotek. Mohla bys fotit bez besku večer při svíčkách a nebyl by tam šum a tak podobně. To je proč se to tu řeší. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A aby bylo jasné, o čem se tu pod pojmem "šum" bavíme, 2 příklady (rovněž od SONY, ale z úplně jiných cenových hladin):

http://digineff.cz/obrdg2012/fotaky/sony_rx1/sony_rx1_nex6/sony_rx1_nex6...

http://digineff.cz/obrdg2012/fotaky/sony_rx1/sony_rx1_nex6/sony_rx1_nex6...

pramen: http://www.digineff.cz/clanek/sony/na-proch-zce-se-sony-rx1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bylo pro mne, tak jako dlouholetý fotograf vím jak vypadá šum. Bohužel. I když s 5DmkII si už nestěžuji. :-)

Mě šlo o konkrétní výstup ze zmiňovaného kompaktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jista ze to co mate, neni model HX200?
Nevim o tom, ze by se H200 uz prodavala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis článku je silně bulvární...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.