Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony DW-Q78A (8× DVD R/RW DL, slim slot, IDE)

Martin, nejako mi usla cast clanku, lebo neviem pre koho je tato mechanika urcena!!! Ja mam laptop Compaq NX9020, mozem to sem namontovat???  Som skutocne uz nasraty, kupis laptop a moznost upgrade nulova!!! Prihlasis sa na stranku HP, online nakup, a ani tam nie je moznost kupit DVD vypalovacku. Otazka na odbornu verejnost. EXISTUJE tu standard??? Mozem kupit tuto alebo inu akukolvek internu slim napalovacku do laptopu rok stareho??? Uz ma nebavi pouzivat tu internu pomalu a trapnu TOSHIBU R2512 v ktorej ani nejde update novy firmware, aj ked uz je dva roky na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marcel: Ano a ne. Podle konektoru to můžeš poznat. Pak ale může vadit čelo. Někdy se dá vyměnit, jindy ne. Tož tak. Žádné křížové seznamy neexistují (nebo o nich alespoň nevím).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy je vyhodnejsi kupovat neznackove notebooky protoze pokud to neni uplny low-end tak se tam vyrobci snazi pouzivat co nejvice vymenitelnych a kompatibilnich casti na rozdil od velkych firem a jejich znackovych pocitacu jenz se snazi na vsem napakovat a pak vam pasuji jen ty jejich mechaniky jen ty jejich pameti a podobne. Jedno jsem dokonce zazil znackovy desktop kde nepasoval ani IDE kabel do motherboardu ....
Jinak slot-in mechanika .... no neriskoval bych to ani nahodou, z me zkusenosti to vysouvani disku u notebookovych titernych mechanik v case rado selhava a u slot-inu je to pak konec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panasonic dela slot-in uz hodne dlouho. Zkoumal jsem v starickym Gericomu combo a protoze notebook byl v hodne dezolatnim stavu, oteviral jsem ji a cistil. Mechanismus je to hodne zajimavy a jako jeho soucast slouzi i horni viko mechaniky. Mozna proto tahle nejde tak snadno rozebrat, mashita ale sla.
Nejlepsi bylo mit otevrenou mechaniku zapojenou, po zmacknuti ejectu medium neslo sterbinou, ale naslo si cestu horem a par desitek cm vysokym skokem do vysky si odletlo nekam v dal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad výměny mechanik v noteboocích, moje zkušenost je taková, že pokud není notebook černý (příp. stříbrný) a čelo mechaniky standardně obdélníkové, tak téměř není šance sehnat mechaniku, která bude pasovat, tím spíš ještě pomýšlet na výběr konkrétního modelu. Vyměňoval jsem několik mechanik a v postatě vždy tam byla třeba mezera navíc, nebo jiný odstín čela atd... no vzhledem k tomu, že jsem na takovou možnost majitele notebooku vždy připravil předem, tak mi to prošlo.

Konektory zatím byly vždy stejné včetně umístění. Zajímavé občas bývá, jak mechaniku z notebooku dostat, ale k tomu nelze říct nic obecného, protože každý výrobce řeší plechy trochu jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ozaj fantazia,ale aku sancu mas? Kde sa to da vyskusat? To mam chodit s laptopom po meste a pytat sa predajcov, ci si ju tam mozem skusit napasovat a pod. Otazka, ci predajca a vyrobca nuti pouzivat iba ich napalovacky, to by bolo este fajn. Volal som do HP, ci je mozne objednat DVD napalovcaku tak bohuzial nie. Neviem ako ostatni vyrobcovia, ale co sa tyka servisu a pozarucneho servisu HP Compaq, tak minus 5 bodov. V online nakupe to nekupite, to nehovorim o rozdielnosti uz aj tak pod uroven mizerneho sortimentu medzi strankami hp.cz, hp.sk a hp.co.uk, rovnako ich stare niekolko mesacne az rocne ovladace priamo z ich stranky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To TOM: Strbinovu by som ani ja nechcel, neviem, ako sa to sprava ked tam vlozis disk o 8cm??? Berie aj male alebo tvarovo rozdielne disky, tzv.vizitky???  Moja starucka TOSHIBA je sice stara,ale napr. ma podporu DVD-RAM, takze malicky kutucik z DVD Camcoderu vlozim priamo do laptopu a cez WinDVD bez akychkolvek uprav prehram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Marcel: Ano, zvláště HP/Compaq jakoby se řídil filozofií - upgrade? na co, kup si raději novou mašinu a starou střel do bazaru :-( Osobně nemám rád "značky" a myslím si, že se v nich vyžívají ponejvíce snobi. Já si raději poskládám svou "značku" a mám jistotu, že mi komponenty "sedí" a pokud něco potřebuju upgradnout, tak no problemo. Tahle mechanika by ponejvíce seděla do nějakého domácího multimediálního centra s mini-itx skříní, v notesu si ji nějak nedovedu představit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Marcel: 8cm ani vizitky tam nedáš. Ohledně nákupu jiné mechaniky do NB - asi jediná šance je vymontovat starou mechaniku a s ní pak při nákupu porovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MIA, kupoval som si tento laptop preto,lebo bol v tom case lacny, mal som moznost ho kupit (NOVY) za velkoobchodnu nakupku a bolo mi to jedno. Nie som snob, desktop doma ma iba poskladany a NIKDY v zivote by som nekupil znackovy pocitac, zvlast potom, ake mam skusenosti z minulej prace, kde sme mali Desktopy DELL a nic a vsetko bolo kompatibilne. Toto bola moznost lacneho a na tie casy dobreho business laptopu. Ja som s nim spokojny aj teraz, plni svoje ucely a nie som hrac, takze nevadi ani zdielana grafika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Marcel:
Nevím, zda to funguje též na Slovensku, ale u nás je možné zboží při objednání komunikačními prostředky na dálu (typicky přes internet) do 14 dnů bez udání důvodu vrátit. V podstatě se to dá využít právě na ozkoušení, zda je to či ono s tím či oním kompatibilní. Není-li, pak se mi to nehodí a zboží putuje zpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K těm výměnám / upgradům mechanik v laptopech - mechaniky jsou standardizované v následujících parametrech:
 
1. Rozměry a tvar (vyjímkou je pouze přední čelní panel) - tedy všechny mechaniky by měly jít "nacpat" do šachty po té předchozí.
2. Umístění a velikost montážních otvorů - tudíž by nová mechanika měla jít vždy uchytit na stejné místo stejnými šroubky.
3. Typ, umístění a zapojení datového (zároveň i napájecího a audio) konektoru (a vlastně i select jumprů) rovněž včetně zadních montážních otvorů.
 
Pokud mechanika "nepasuje" či "vypadá jinak", je to většinou jedním z následujících důvodů:
 
A) Speciální / "na míru" přední panel - tedy nejen jiná barva (to se dá většinou ještě i překousnout), avšak mnohem častěji i jiný rozměr (pokud je menší, tak to pak kolem "fouká", je-li větší, pomůže pilník - poslědně zmíněné však většinou nastane, pouze pokud chcete "nacpat" mechaniku z nějakého jiného laptopa do toho svého (např. ze starších Multibay Compaqů), jinak to bude spíše naopak ...) a nebo dokonce i jiný tvar - např. moje postarší Toshiba má jakýsi polo-parabolický přední panel. Vzhledem k tomu, že úchyty předních panýlků (stejně tak, jako u normálních mechanik) nejsou zrovna právě moc standardizované (a to jak co do umístění vlastních úchytů, tak i tlačítek pro vysunutí, LED a pod.), je většinou dost malá šance, že půjde prostě jen tak přehodit, ale občas se to při troše snahy dá napasovat. Pokud člověl však oželí vzhled a funkčnost / nové vlastnosti jsou mu přednější, tak se to dá i s tím normálním panýlkem přežít.
 
B) Výrobce laptopu používá vlastní konektor pro připojení mechaniky - v tom případě stačí z původní mechaniky sejmout "redukci" z normálního standardního konektoru a použít na nové mechanice. Zářným příkladem starší Compaq, HP či Toshiba laptopy ...
 
C) Výrobce laptopu používá vlastní "šuplík" (většinou výsuvný a hotswap) - např. známý Compaq Multibay - umožňující výměnu optické mechaniky za disketovou mechaniku, další hard disk či druhou baterii a pod. Zde platí to samé, co v bodě B) - tedy po "vykuchání" šuplíku dostanete opět holou standardní mechaniku a šuplík je možné osadit novou mechanikou. Samozřejmě s obdobnými problémy jako v bodě A)
 
Až dosud to vše bylo pouze o tom "jak to tam nacpat" - a musím říct, že jsem již povyměňoval a zupgradeoval dobrých 80 laptopopových mechanik a dosud jsem nenarazil na žádný, do kterého bych tu novou mechaniku (dříve či později) nakonec nenapasoval. Ale to, že ta mechanika je konečně vevnitř a po zapnutí laptopa jde i otevřík stisknutím vysunovacího tlačítka, zdaleka ještě neznamená, že bude i s daným laptop hned fungovat!
 
Důvod je velice prostý - různí výrobci laptopů totiž používají různé nastavení Master / Slave / Cable Select a i když mechanika zdánlivě na první pohled tyto jumpíky nemá, jsou vlastně přímo integrované v datovém konektoru (spolu s napájením a audio výstupem). Tudíž se může snadno stát, že se budete pokoušet rozchodit CS mechaniku v "MA/SL" notebooku či naopak ...
 
Řešení daného problému je hned několik (seřazeno od nejvhodnějšího / nejjednoduššího k těm složitějším):
 
I. Nejlepší je samozřejmě a) zjistit jakou variantu váš notebook potřebuje a pak b) objednat tu správnou u dodavatele. V zahraničních web shopech je dost běžné uvádět, zda je mechanika CS či MA/SL provedení a většinou jsou pak i v nabídce obě varianty od stejného modelu.
 
Pokud však již mechaniku máte (a nebo ta správná varianta není k sehnání), je stále ještě dost dalších možností:
 
II. Změnit firmware mechaniky - ano to opravdu jde - problémem většinou však bývá dostupnost takového firmware. Nejlépe je obrátit se přímo na dodavatele, autorizovaný servis či online support.
 
III. Změnit firmware laptopa - postup obdobný jako v bodě II.
 
IV. "Přeštelovat" mechaniku (od)uzeměním správného pinu na datovém konektoru (a nebo v laptopu - podle toho, co je vám milejší a hlavně také podle toho, na co máte ještě záruku ...). Tato varianta je idální pro laptopy s vlatním šuplíkem (viz bod C) či alespoň redukcí konektoru (bod B), protože pak je možné provést vlastní úpravu pouze na redukci, čímž se minimalizuje možnost poškození jak laptopu tak i mechaniky na minimum.
 
V. Koupit si nový laptop (no ja vím - ne zrovna optimální řešení ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom uz jsem psal v recenze notebookoveho NECu. Ten jsem chtel dat prave do notebooku, kterej ho nevidel z duvodu nastaveni Master/slave. Ja nic neobjednaval, objednaval to kolega a jen odsral "spinavou praci" s instalaci. Bios vyrobce nb nepomohl, ale nastesti atcomp okamzite poslali novy firmware pro NEC. U nej je to prave rozdil mezi radou fw 1.x a 3.x. Nastesti jsem mel davno po ruce u recenze pouzivanou redukci na velky IDE konektor. Jenze to nebylo vsechno. V nekolika (uz nevim, snad trech)stolnich PC s klasickym Intel chipsetem flash nesel udelat a nastesti se to chytlo az na desce s VIA.
A ten cross flash je taky zajimavej, protoze se provadi nadvakrat a napred se fw z mechaniky smaze a po restartu tam teprve nacpe ta jina verze. Jinak tenhle specialni servisni fw jsem na netu nikde nenasel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekolik let jsem mel v pocitaci tu zminenou DVD-ROM Pioneer 106S z prvni serie (druha se bohuzel uz tak nepovedla a media sly do ni zasouvat ponekud tezko) nicmene az na nevyhodu ze necte mensi a netypicka media, tak ten system je uplne super. Je to rychle, pohodlne, zadne otravovani s plotnou, proste super system, a kdyby se dnes objevila podobna mechanika tak asi nevaham...
Jednu chvilku neco takoveho mel nabizet Plextor ale jak jsem se dival tak se snad nedala sehnat ani nikde kolem v zahranici...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni model DVD-ROM od Pioneeru byl asi 121S, ale byl to jen OEM. Predposledni 16x 120S se prodaval i u nas a kdyby mel nekdo zajem, nabizim dva a jeden 303S na SCSI   :-)
Slot in mechanismus v klasickejch mechanikach ale pouzivali i jini vyrobci. Mam tu nefunkcni Hitachi CD-ROM asi neco kolem 24x jako oem pro myslim Compaq a stejne rychlou jsem jednou videl v nejaky stary PII IBM nebo Compaq a to byla dokonce Sony. Takze ani u Sony to neni zadna novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To HEC: Dobry prispevok, mas to asi dennodenny chlebik. Moja je TOSHIBA 2512, a ked ti urobim fotky detail mojej mechaniky, budes mi vediet poradit???  Ked sa na to pozries a povies, to je trebars najbeznejsi typ, netreba nic upravovat apod. Vies,ked mam robit velke mnozstvo uprav, radsej kupit externe fireware alebo USB2 a kaslem na internu. Lebo aj to je riesenie nad ktorym uvazujem. Je to sice posledna moznost,lebo ja laptom pouzivam namiesto desktopu s pripojenou mysou na stole, pridavne PCMCIA karty a uz to vypada ten moj laptom ako usaty slonik, nechcel by som aby dalsia vec na stole zavadzala. Dik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To HEC: Bohuzel konektor u ntb mechanik neni vzdy standardizovany a zadna redukce se nekona. Napriklad u notebooku IBM TP R51 rozhodne zadna redukce na mechanice nasroubovana neni. V tomto ntb je pouzita mechanika Panasonic UJ-811B a docela me mrzi, ze se neda pouzit nejaka jina OEM vypalovacka, jelikoz tato je na soucasnou dobu ponekud zabrzdena. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu mít dotázek, kdy alespoň orientačně půjde tahle kráska na trh? V notebooku mám QSI SBW 242C a moc spokojený s tím nejsem.... A štěrbinovka je cool. :-) Díky za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Rampouch: Nechci ti kazit "radost", ale pokud se nepletu, tak R50 (a tedy i R51) používá Ultrabay 2000 (a těch jsem taky už pár upgradnul), pro který se dá normálně koupit od Lenovo adapter - stačí si dát vyhledat ThinkPad Enhanced Drive Adapter for Ultrabay 2000 - např. zde: http://www.costcentral.com/proddetail/Lenovo_ThinkPad_Enhanced_Drive_Ada...
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rumo> ja toho sterbinoveho Pioneera 106S stale jeste v kompu mam a jsem s nim naprosto spokojenej. Presne jak pises- je to rychle a snadne. A navic tahle mechanika me dokaze precist i media, na kterych si mnohem novejsi mechaniky (at uz cd, nebo dvd) vylamaly zuby. A navic se inicializuje mnohem rychleji, nez vsechny plotnovky, co jsem mel a mam. Klidne bych novou mechaniku s timhle systemem znovu koupil. Nestandatni media nepouzivam. Zvlastni, ze u autoradii ten slot nikomu nevadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 HEC: Mam IBM R31, ktery ma v sobe jestli se nepletu Ultrabay Plus. Lze tomuto typu taky vnutit soucasne vypalky pres tebou doporucovany Driver Adapter for Ultrabay nebo mam mam hledat jiny typ adapteru, pripadne to nejde? Diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Walker: Do R30/R31 by měla jít tato redukce také - před nějakou dobou jsem tuším dělal i jednu R30. Viz i zde: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-5301...... Jinak ono to jde povětšinou i z těch "origoš" IBM mechanik sundat a znovu použít - přinejmenším v případě, kdy je původní mechanika již totálně odepsaná a stejně není co ztratit (ona totiž ta redukce vyjde na půl ceny mechaniky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Marcel: Stačí, pokud si porovnáš svoji mechaniku s fotkami zde v recenzi - ta první (z vrchu šikmo na stole) ukazuje přesný tvar "generic" mechaniky - jediné, co tam není dostatečně zřejmé, že ta pravá (při pohledu z předu) polo-lichoběžníková část má pouze poloviční tloušťku (6,25 mm) zbytku mechaniky (ta má 12,5 mm).
 
No - a nejhlavnější je ta fotka zadního panelu! Pro lepší kontrolu:
- rozměry zadního panelu: cca 102,5 x 12,5 mm (nenašel jsem šupleru, takže je to od oka ocelovým měřítkem).
- vzdálenosti zadních montážních otvorů od levé kraje - 10 mm / 37,5 mm / 50 mm a poslední 4 mm od pravého kraje.
- otvory jsou cca půl mm pod osou zadního panelu.
 
Oba obrázky doporučuji zvětšit kliknutím na ně ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem vyřešil upgrade vypalovaček DVD k NTB jednoduše. Ve svém NTB jsem ponechal stávající DVD vypalovačku QSI, která nestojí za moc, a koupil zde recenzovanou externí vypalovačku LG GSA nevímkolik. Jsem spokojen, na cestách můžu používat i nadále stávající interní vypalovačku a nevadí mi, že je pomalejší. Doma si píchnu do USB externí palírnu a jedu rychle a kvalitně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj všem.
Nevíte někdo jak pod 7kovou verzi rozjet LightScribe.... Pod 6tkou v pohode a tady v 7ce ani tuk, není videt ani v Coverdesigneru mechanika.
THX
PS: mam LG GSA-2166D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dva dotazy:
1. Ví někdo, kdy se bude tahle mechanika prodávat?
2. Ta použitá redukce "Slim/IDE" se dá běžně sehnat?
díky
H.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mechanika bude dostupná podle informací Sony od poloviny ledna 2006. Půjde o verzi včetně podpory čtení a zápisu DVD-R DL. Koncová cena s DPH by neměla překročit 2.900,- kč.
 
Redukce Slim/IDE prodáváme (pouze dealerům, seznam najdete na webu ATC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nedelak:  měl bych zájem o ty mechaniky, jsou-li ještě k mání  :-)  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Honza
redukce je v Cybexu za cca 260 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 HEC: Ahoj, potřeboval bych poradit, nemáš nějaký mail? Koupil jsem si novou mechnu (Sony DW Q58A) a za boha jí nemůžu dostat do notebooka ProStar 2200 C. Resp. dostal jsem jí tam v pohodě, elektricky je všechno v poho, ale datově bohužel nefunguje, notebook jí prostě "nevidí". Chtěl jsem jí zkusit prejumperovat, jak jsi radil, ale žádný jumpery jsem bohužel nenašel ani na mechanice, ani na notebooku:( Jsem z toho trochu zoufalej...:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Jarda: Díky moc. Tak tam to teda asi koupím. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravíčko, chtěl sem se zeptat kde bych takovou redukci sehnal, z 50pin na 40, Děkuji zta odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DjZeik: My ji koupili v ATC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TAK TO STE SI SNAD VYCUCALI Z PRSTU TO CO PISETE. ZE SUPER CITANIE POSKODENYCH MEDII. KUPIL SOM SI JU NA ZAKLADE TOHTO HODNOTENIA A JE TO NAJHORSIA MECHANIKA CO SOM DOTERAZ MAL. MALICKA SPINKA KTORU ZIADNA INA MECHANIKA ANILEN NEZAREGISTRUJE A TENTO SMEJD SA IDE ZBLAZNIT A NAKONIEC VYHODI CHYBU: NO TAK DAKUJEM ZA TAKE RECENZIE VELMI PEKNE!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.