Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony Handycam FDR-AX1 - videokamera s 4k UltraHD dosažitelná i amatérům

4K, dalsia atrakcia zo zabavneho priemyslu ala 3D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

4K je v pohode... ale 4K na 1/2.3" je LOL :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mensi cip uz tam dat vazne nemohli...idkyz, ohli pouzit ten z mobilu :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kamera za skoro 90tis. dosazitelna amaterum? Asi mame odlisne predstavy o cenovych hladinach AV techniky pro amatery. :-D Ja bych jako amater do kamery rozhodne nedal vic jak 10tis. Teda pokud nemyslite "amaterska" filmova studia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem pred cca 12 lety dal za domaci kameru (SONY D8) 43000,- Kc pri tretinovem platu.
Za 10k nemate kameru, ale tocitko. Slusna kamera se stale pohybuje v relacich kolem 20-30k a vic. A tohle je cena pro early users...
Pro inspiraci: http://www.videokamery.cz/clanky/amaterska-kralovna-canon-xm-1

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neni nahodou xm-1 stara vic jak 12let?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a o cem pisu?
Je to proste o tom, ze 4K kamera za 100k (u nas) neni zas tak draha, kdyz XM-1 pred 12 lety stala totez.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. Svého času S-VHS kamera Panasonic NV-DS99 za 35000,-. S-VHS videorekordér na střih 30000,- a další a další... 90kkč i se střihovým software je pro nadšeného amatéra akceptovatelná částka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To zcela urcite.

10 tisic je nejvetsi srot pro deticky na hrani, o ktery kazdy kdo se tim zabyva trochu serioenze ani nezavadi pohledem.

Amater nema nejmensi problem dat do kamery 50-200 tisic, v zavislosti na pozadavcich.

Pokud do toho nechces dat vic nez 10 tisic tak nejsi amatersky filmar, ale lajcka verejnost ktere staci telefon tocici video.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme se prave dostali k tomu, kde je zakopany pes. Zjevne amater neni amater ale pokrocily uzivatel a amater je oznacovany za lajka. Btw srovnavat fotak v mobilu s videokamerou, ikdyz za cca 10tis. .... byt vyrobce kamer, tak se urazim. :-D

Kazdopadne pokud povazujete amatera za osobu ochotnou vrazit do kamery 50-200tis. tak se zjevne bavime o amaterskych filmovych skupinach tocicich amaterske filmy a tam bych tomu i veril, ze se sem tam najde nejaka takova skupina lidi, ktera da dohromady 200tis. na kameru. Ale predstava, ze si budu tocit deti, narozeniny, dovoleny a podobny veci na stroj za 50-200tis. je jak ze scifi filmu. :-D

Ale napada me jeste jedno vysvetleni, proc kazdy mame jiny nazor na to, kolik je ochotny amater dat do kamery. A to je financni situace kazdeho z nas. Jakoze byl jsem ochotny dat cca 25tis. do pocitace, protoze vim, ze ten mi bude slouzit pravidelne a dlouho. Ale davat 100tis. za neco co pouziju nekolikrat do roka? To bych byl idiot. A ne profik. No a nebo clovek ktery nevi roupama co s penezma. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamera za 25-30tis ma spoustu vyhod i na ty vanoce a narozeniny:

- kvalitnejsi optika a cipy, takze mensi sum ve tme ("svicka" na dortu)
- na objektiv obvykle lze pridelat predsadky - mam sedy ND a polarizacni filtr (kdo nevidel, co to udela s oblohou nebo hladinou more, nepochopi), mam napr. 0,8/1,5 predsadku
- manualni ostreni
- manualni nastaveni
- lepsi elektronika = lepsi encoding = kvalitnejsi zaznam
- moznost RAW (nebo jiny lossless format) znamena, ze pri strihu (a otitulkovani apod) muzete video preenkodovat a nedojde na dalsi pokazeni kvality (z "tocitka" uz tak mizerne)

atd.

To ze jsem amater neznamena, ze to delam na kseft. Je to proste konicek, jako kazdy jiny (a proto stoji penize). To, ze mam zaznamy z rodiny, na ktere se dodnes rad opakovane koukam, je vlastne bonus.

K te kamere za 43tis jsem si "musel" dokoupit PC na strih za dalsich 42tis, DVD prehravac (5tis), mel jsem nahradni baterku za asi 1,5k a kazeta (1h SP nebo 90 minut LP) stala asi 300,- atd.

Ja mel "vyhodu", ze po cca roce se na kamere objevila zavada, kameru se 3x nepodarilo opravit a dostal jsem zpatky penize. No a koupil nastupce "jen" za 23k (+ nahradni baterku na 6 hodin za 4500,- ;-). Bohuzel, prestoze to podle specifikaci byl nastupce, hodne jsem si pohorsil, napr. dynamicky ostrici krouzek na objektivu - fuj

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A posledni historka ;-)

Kdyz jsme jeli k mori do Buharska, mel jsem na kameru samostatne, na letisti potvrzene, celni prohlaseni, aby mi na ni pri navratu nechteli Bulhari nebo Cesi nauctovat clo a DPH...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 25-30tis. bych jeste snesl, pokud jsou ty kolem 10tis. tak moc velky sunty a jsou ty rozdily opravdu markantni. Ale uznejte, ze je fakt rozdil jestli koupim kameru za 30tis. nebo 90tis. To uz je trochu vetsi skok a hlavne objektivne fakt velka castka. No kdo vi. Treba az mi nebude 24 a nebudu teprv startovat karieru s typicky nizkym platem, tak mi mozna 100tis. taky prijde jako nic. Ale ted je to pro me cca 1,5 roku odrikani a setreni kde se da. :-D A 1,5 rocni uspory za kameru fakt nedam. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kamera za 90 tisic a nejsou tam schopni dat vic nez 32GB pameti?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co vám brání si dokoupit další za 5k a ev. větší za 10k ? Anebo pokud nepotřebujete 4k rozlišení i pomalejší než 168MBps.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím všechny diskutéry!
Ta diskuse zde mě zaujala. Je totiž fakt, že za 10 tisíc dostanete leda tak "točítko" na dovču a to ještě možná a stejně tak "možná" lze zakoupit kamerku čínské provenience např. na dx.com za cca 1 000,- až 2 000,-Kč a bude točit (říkali mi v obchodě Aaron, že tam takovou ukazoval chlapík a byl s ní spokojen). Je to věc pohledu a samozřejmě nároků. Na "to nejskvělejší v roce", tedy letní prázdniny a dovolené, a na "to nejnádhernější v roce", to jest Vánoce apod. to asi stačí.
Slušné kamery stojí opravdu cca 20, spíš 25 až 35 tisíc. Jsou to už kamery, i když výrobci se je v této cenové hladině snaží o něco ukrátit. Býval to tradičně mizerný hledáček (Canon, např. modely řady HF a G, Sony např. CX700, 730, 740 s jinak vynikající stabilizací obrazu).
Sám jsem jako amatér koupil kameru za 79 tisíc (na splátky!!! Neměl bych na ni) od Sony, bo jsem si od ní sliboval, že bude prostá všech much a "ošizení" modelů v cenové hladině 25 až 30 tisíc. Naběhl jsem si pěkně: parádní design, ale střeva "co dům dal", tedy co se válelo zaprášené v koutě. Model z r. 2011 má čip z r. 2007, stabilizaci z řady Sony HDR-XR500VE (rok 2008), atd., objektiv má slušnou chroma vadu na dlouhém ohnisku atd. To je docela prů---, co ty velké firmy dělají a zároveň nebezpečí pro normálního uživatele.
Vím o případu, kdy si malá vesnice (cca 3 000 obyv.) zřídila místní kabelovku a koupila kameru JVC GY-HM100 za 100 (tisíc samozřejmě), aby se to rýmovalo, a "zdědil" ji chlapík, který neví, opravdu neví co je clonba a expoziční čas. Tedy "zdědil" - ujal se natáčení pro tu místní kabelovku. Ke kameře přikoupily ekvipment v těch nejdražších obchodech a v několika případech zbytečný (ruční stabilizátor za 10 tisíc a pod.). Fajn, obec na to má.
V případě rodin, kde má samozřejmě přednost nová pračka, nový počítač je bleskově odsunut potřebou koupi myčky nádobí, nové žehličky a ted se rozbilo auto, tak musíme počkat..., vždyť to mnozí znáte, je koupě kamery "dostupné pro amatéry" za 90 tisíc těžká sci-fi! I zbohatlíci, kteří se rádi chlubí tím nejnovějším "aj aj founem" či jakým debilomobilem či blbopodem za 15, takovou kameru prostě nekoupí. S novým i-podem nebo i-phonem se mnohem lépe vyjímají ve společnosti, mezi níž patří.
A je zde konečná otázka, jestli nebude lepší pro náročného amatéra koupit DSLR zrdcadlovku v cenové hladině od 14 tisíc, opt. za 20 až 30. Bude mít ad a/ velmi slušný foták s možností výměnných objektivů, což zde uváděná / recenzovaná kamerka za 90 nemá, ad b/ velice slušnou kameru, ke které stačí dokoupit mikrofon, bo ten vestavěný bere hluky od motorků v objektivu (nepoužíváme-li objektivy s ultrazvukovými motory HSM a pod.). Cenově mnohem přijatelnější varianta, kde mám navíc možnost perfektních fotek! Za devadesát litrů mám k zdrdcadlovce dva, tři, ale i pět parádních objektivů pio cca 10 až 15 tisdících, tedy už slušnou optiku.
Jsem naprosto přesvědčený točič kamerou, ale když jsem zakoupil foták Sony Alfa, shledal jsem, že se sice na natáčení blbě drží, ale video udělá velmi, velmi slušný v HD 50sn. progresivně. Možnosti nastavení jsou řádově větší, to podtrhuji, než u poloprofi Sony NX70E, kt. používá ČT jako reportážní kameru a kterou jsem zakoupil.
Jsou to opravdu DRAHÉ ZKUŠENOSTI.
Mimo to videokamera Ultra HD 4k s dat. tokem 70 Mb/s bude vyžadovat pro zpracování počítač třídy dělo s 4GB grafárnou, pořádně výkonnou, diskové pole pro uchování záběrů (32GB karta stačí na hodinu záběrů, jak píše recenzent) a samozřejmě monitor 4K čili 3840×2160 bodů (já ted ani nevím, zda vůbec a za kolik je takový monitor v současnosti k dostání). O tv s rozlišením 3840×2160 ani nemluvě.
Takže si to spočítejte.
A výsledný efekt?
To-dea (tak říkám rozklepaným rádobyvideíčkům natočeným čímkoliv) s mobilem natočeným uklouznutím po slupce od banánu budou mít na YT sledovanost stovky tisíc a možná přes milion. Video z dovolené? Budiž, ale kolikrát si ho pustíte???
Takže kamera 4k za 90tisíc "dosažitelná amatérům"... ? Nevím, nevím, ale výsledně asi ANI NÁHODOU.
Je to samozřejmě můj názor a nechci nic tvrdit. Jen mě docela zaujala zde vedená diskuse. Díky za přečtení a przeklepi prosím omlufte!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak spoustu takovychhle komentaru jsem cetl, kdyz jsem si kupoval tu svou D8:
- pro DV (nebo D8 - stejna data, jina kazeta) bylo potreba 13GB mista na 1H zaznamu. 160GB disk byl tehdy nadstandard
- standardni PC nezvladalo nacist DV v realnem case kvuli soubehu OS. Musel jsem si koupit druhy disk, dedikovany na video
- Encodovani hodinoveho videa do MPEG2 (DVD) trvalo celou noc (Athlon XP1800) atd.
- Pocitani 3D prechodu trvalo minuty (dnes realtime)

Vsechno je to jen otazka casu a tohle je opravdu cena pro early users, a vlastne neni ani moc vysoka.

Ja fotak jako kameru neuznavam - jinak se to drzi, pokud si chcete lehnout kvuli podhledu apod, tak je to opruz (drzeni 2 rukama) atd. Ale proti gustovi...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Odp. panu "mph1":
Ale jo,jo, máte určitě pravdu! Sám jsem zapřísáhlým točičem pořádnou kamčou a nepředělatelným koukačem do pořádného hledánku (což mají prakticky jen tyhle dražší kamerky, ale ted se po dobrém hledáčku u Panasonicu 920 utrhla fa Canon a dala takový pořádný ke kameře G30 v cenové hladině do 40tisíc... a už se na mě zase někdo vrhne zkrzeva cenu, že?). S tím "železem", jak se říká hdw, máte recht. Jenom ceny těchto kamer moc dolů nejdou, speciálně Sony neradi zlevňují. Vždyť se podívejte na cenu HXR-NX70E, kterou jsem před rokem a čtvrt koupil za 79 tisíc (brrrr!). Moc se po víc jak roce neliší.
Ale to nebrání jiným firmám, aby neudělali "jedlou" 4k kamču za poloviční cenu, než je tato recenzovaná. Vsadím boty, že do roka a do dne bude na trhu!
Spor mezi točiči kamerou a točiči foťákem je asi věčný, viz příspěvek níže pod tím Vaším, a asi ho nikdo nevyřešíme. Oboje má své + a rovněžtak -.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

4k kameru mame skoro hotovou - ale pripravte se na 1TB na hodinu zaznamu (12bit bayer RAW, 25 fps UHD) :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vychází mi to o dost víc než 1TB na hodinu (pokud tím 12 bit RAW míníte 12 bitů na barvu). Datový tok by měl být kolem 900MB/s. Do čeho to chcete nahrávat? Nějaké SSD pole nebo klasické disky? Nahráváme standardní nekomprimované 8bit HD 4:2:2 (160MB/s) na pole 4x1TB z běžných WD Black disků, ale pro následnou práci v Premiere by bylo lepší SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2.5Gbps pri 25fps. Je to RAW, 12bit na barvu, 3840x2160. Vy pocitate zrejme RGB, my bayer pattern. Z te ztratove masky nevykouzlite RGB ve stejnem rozliseni a ukladat 4:2:2 nam prijde blby.

Zakladni uloziste je 3x2.5" 2TB ~ 5-6 hodin zaznamu. Pri osazeni SSD to pak umi time shift, ale kapacita je podstatne mensi a cena vetsi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mhh hracka, Nikon D800 nejlepsi video kamera ;-)) s ninja2 pres HDMI
Canon 5Dm3 nejlepsi videokamera, kdyz chce clovek snimat do RAW, mnamka pro lidi, co maji doma cluster na linuxu a min premiere pro, nebo nejaky poradny SW

... tahle hracka za tuhle cenu ee ... ale VN TV v CR ma ty starsi fullHD Sony video kamery a nestezuje si, na TV staci

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.