Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony končí s klasickými zrcadlovkami, definitivně

Není nad to, dívat se do hledáčku a ne na displej. Kdo nezkusil, nepochopí..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, takto bych to nepsal. Někdo by si mohl vzít nějakou entry-level s pikohledáčkem s malým pokrytím a pak říct něco ve symslu "a toto má být jako ono"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jste se do hledáčku A77 podívat nebyl. Kdo nezkusil, nepochopí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, alfy maji kraasny hledak, kdyz koukam do optiky, je sice a) plynulejší ale také b) tmavší a vyblitější. Navíc pro některá držení fotoaparátu nad hlavou či z podhledu (i když zde záleží na tom co se fotí jestli se to - a navíc legálně - využije) je pak i displej k nezaplacení.
Ale i přes to všechno prostě fakt, že mi 1/3 tolik vzácného světla krade zrdcátko+EVF, když by se mohla elektronika a software soustředit na vylepšení šumu celého 1/1 světelného toku a nejen jeho 2/3 a dosáhnout tak kvality v této třídě nevídané, mi prostě A55/77 kazí. Proč se sony to zrdcátko při foto-expozici prostě nenaučí zvedat? Tím by podle mě vytvořili naprostou dominantu trhu v APS-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

b) vyblitejsi? Vzhledem k tomu, se jedna o system zrcadel, tak nevidim duvod, proc by mel byt vyblitejsi, ted do nej koukam a je to naprosto perfektni, ledaze by bylo poblite treba zrcadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

system zrkadiel (pentamirror) mali (maju?) iba low-end aparaty, drahsie maju patboky hranol (pentaprism)

inak suhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No byl to nějaký levnější Nikon, stará PRACTICA a PENTAX, co utvářelo tento můj názor. Ale k posunu oproti realitě (a hlavně výsledné fotce) tam podle mě dochází, určitě víc než u elektronického hledáčku. Netvrdím že EVF je všespásný, ale u alf si troufám tvrdit, že tomuto přístupu dávám přednost a osobně bych jej i velebiil hluboko nad jiné systémy, nebýt toho nešťastnýho zrdcátka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pravda, Sony nemám, jsem Nikonista :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak se to rozbilo, nenacitaji se mi clanky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak dlouho bude Sony držet řadu velkých přístrojů, dnes SLT (jimž vy nesmyslně říkáte zrcadlovky), až také přejde k integraci čidel pro fázové ostření do snímacího čipu a polopropustné zrcátko zmizí. Pak budou jedinými důvody pro takhle velké přístroje ergonomie a existence zásob objektivů Sony A a Minolta AF mezi uživateli.

Ergonomii je možné snadno dodržet zvětšením řady NEX včetně osazení hledáčkem a standardní Minoltí paticí na blesk.

Objektivy jsou největší rána - ty pro NEX jsou zatím hodně slaboučké, skel řady E by muselo hodně přibýt a v úplně jiné kvalitě.

Takže jsem zvědav, kdy začne Sony chrlit nové typy skel E...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SLT mají zrcadlo. Jestli je zrcadlo sklopné nebo polopropustné nemění nic na tom, že jde stále o zrcadlo, podle kterého se těmto přístrojům říká zrcadlovky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Existují kompakty, které mají vepředu zrcátko, aby si člověk mohl vyfotit autopotrét. To jsou tedy zrcadlovky ještě víc, protože se to zrcátko aspoň používá jako hledáček, zatímco v SLT ne.

Definice zní: "Zrcadlovka je fotoaparát, používající k zobrazení scény v hledáčku zrcadlo."

To SLT v žádném případě není. Je to bezzrcadlovka, kupodivu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není definice, ale věta z wikipedie, která tam visí od roku 2007 a kterou se autor ani neobtěžoval ozdrojovat (tímhle způsobem si na Wikipedii může každý napsat, co chce - nejde tedy o definici, ale anonymní názor). Jinak je to "definice" notně děravá, protože podle ní by v okamžiku zapnutí LiveView přestala být většina zrcadlovek zrcadlovkami :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, v okamžiku zapnutí liveview by přestaly být zrcadlovky - kromě těch od Sony - zrcadlovkami, pokud se tedy definice vztahuje jen na tu dobu, kdy se zrcátko v hledáčku používá. Ovšem SLT se jimi nestaly ani na okamžik.

Mimochodem, ta definice ve Wikipedii ještě v březnu zněla trochu jinak. Byla skoro dvakrát tak dlouhá, vím, že jsem ji někde citoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím. Podle historie je úvod článku stejný, dokonce i ta chyba v interpunkci přežila už 4,5 roku :-) Přesto to neznamená, že SLT nejsou zrcadlovky. SLT se maximálně neřadí mezi SLR. Ale SLR a zrcadlovka není synonymum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to opravdu není. Taky nechápu, proč na západě říkají jednookým zrcadlovkám tak blbě - single lens reflex. Vždyť to nic neznamená. A to jsem ani nepátral, jak tam říkají dvouokým zrcadlovkám. Snad double lens reflex? Jo, bezzrcadlovkám aspoň říkají mirroless... :-)

Takže vy navrhujete říkat zrcadlovka všemu, co má uvnitř jakékoliv zrcátko? Totiž i podle mých dlouholetých znalostí je zrcadlovka charaterizována zrcadlovým hledáčkem a ničím jiným. Případná jiná zrcátka nikde jinde v těle ani na těle na to nemají vliv. První zrcadlovku jsem měl v ruce Flexaret 4a.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi to nedalo: twin-lens reflex camera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by na to neměli mít vliv? Že to někdo chápe jako zrcadlo na koukání hledáčkem? Pořád používají optickou soustavu jejíž součástí je zrcadlo, ikdyž "jen" pro ostření a hlavně díky tomuto zrcadlu mají charakteristickou velkou vzdálenost mezi snímačem a objektivem, aby se tam to zrcadlo vešlo. A tím i velká těžká skla, která u měcháčů nebo dálkoměrů nejsou potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a vlastně nejsou potřeba ani u dvouokých zrcadlovek s výměnými (dvou)objektivy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, podle mě má Petyy pravdu. Zrcadlo je v dnešní "plné" zrcadlovce zaprvé kvůli hledáčku a zadruhé kvůli senzorům pro AF. Tady u těch Sony jsou už jenom kvůli AF, protože hledáček je řešený jinak, takže by to svádělo říct "zrcadlo plní jednu z funkcí, takže je to zrcadlovka".

Nicméně.

První zrcadlovky AF vůbec neměly, tady tato funkce se tam dostala až mnohem později, takže původní důvod pro zrcadlo (vytvoření hledáčku) už neplatí. Tím pádem bych je skutečně vyřadil. Mnohem víc zrcadlovkou jsou v tomto směru totiž třeba odolné kompakty, které tam to zrcátko skutečně mají a dokonce se využívá i pro vytvoření obrazu a hledáčku. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vsak SONY dela shity ;-)
Tenhle koncept je mrtvy ;-)

S0NY nedela dobre chipy, dela nejhorsi chipy na trhu, dokonce i NIK0N si u nich vyviji svoje, nebo spise vylepsuje sonacke.

A kdo ze dela lepsi chipy ? Fuji, Canon, RedOne ... mozna i samsung a panasonic ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak to, ze leektronicky hledacek je shit tvrdim porad, na oko nema a v dohledne dobe nekolika malo let ani mit nebude. Pro me je to k nicemu, pro ty co neumi fotit je to ale skvela vec, nebot neumi nastavit a zmerit expozici, takze tovnou vidi +/- jak to bude vypadat ... ano SONY neni pro fotografy, je to nahrada kompaktu, jen jeho uzivatele si mysli, co nemaji za poklad ... asi jako kdyz ja jeste vedel prod a zil jsem v bludu, ze bauhauzove halogeny mi nahradi studio zablesky ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.