Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony a LG údajně vyvíjí vlastní ARM SoC

Zdá se, že mít vlastní ARM SoC, nikoli jej kupovat od někoho dalšího, je výhodné. Po Applu, Samsungu, Xiaomi či Huawei se do tohoto prý pouští i Sony Mobile Communications a LG Electronics.

Firmy dle neoficiálních a nepotvrzených informací následují svých konkurentů a hodlají se vlastním vývojem zbavit závislosti na jiných firmách. To jistě může dělat vrásky na čele společnostem formátu Qualcomm, MediaTek či Spreadtrum, ale nejdřív až tak v příštím roce.

Vývojem vlastních procesorů - na 99,9 % ARM SoC - je obvykle míněn vývoj vlastních upravených CPU jader (případně i GPU), neboť samozřejmě nikomu nic nebrání ve využití generických Cortexů přímo od ARMu. Ale zdá se, že vždy lze na dané ARM architektuře (kupříkladu na aktuální 64bitové ARMv8a) nalézt věci, které se dají implementovat lépe, či SoC obohatit třeba o vlastní GPU či LTE modem apod. To je cíl, který Sony a LG nově sledují.

Možná prostě nemají jinou možnost, neboť jejich konkurenti se do tohoto byznysu také pustili. Jestli to kupříkladu u Sony pomůže zachránit nelichotivou finanční situaci, se teprve ukáže. Smutným faktem z hlediska diversity trhu totiž je, že Apple drží naprosto drtivou většinu zisků trhu, zbytek z velké části „paběrkuje“ Samsung a na firmy jako Sony a LG tak zbývají jen nepoměrně menší peníze, což znamená výrazně menší marže, výrazně méně peněz na investice do výzkumu a vývoje a také menší ochotu akcionářů k velkým věcem (velké změny jsou něco jiného).

Tagy: 
ARM, Sony, LG
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony a LG údajně vyvíjí vlastní ARM SoC

Pátek, 20 Listopad 2015 - 13:28 | Martin Hořice | Kolik uživatelů řeší, zda je to otevřené, nebo...
Pátek, 20 Listopad 2015 - 12:42 | aa bb | Parada, a je to v prdeli. To je len krok od toho...
Pátek, 20 Listopad 2015 - 10:29 | RedMaX | Jakou souvislost maji trzby Applu s vyvojem...
Pátek, 20 Listopad 2015 - 10:27 | Sheldoniq | Co si tak pamatuji tak z na licenčních poplatcích...

Zobrazit diskusi