Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony po 26 letech vydá akcie, aby zafinancovala vývoj next-gen snímačů

Je jedna oblast, která se Sony vyplácí a ve které je světovou špičkou. Vývoj a výroba fotografických snímačů je věcí, na kterou se Sony hodlá soustředit ještě daleko více. Dokonce kvůli ní po více než čtvrt století připravuje novou emisi akcií.

Objem celé finanční záležitosti bude 3,6 miliardy dolarů, což je zhruba třetina tržní hodnoty celé Sony. Firma tak de facto jasně dává najevo, jak je pro ni důležité udržet se na samotné špici vývoje fotografických snímačů.

Aktuální nová generace stacked CMOS snímačů si již našla své působiště v nejnovějších firemních fotoaparátech a postupem let budeme čipy Sony nejspíše vídat v mnoha dalších produktech mnoha dalších značek. Sony má dobré snímače jak pro smartphony, tak kompakty (zejména 20Mpix 1" CMOSy jsou poslední měsíce velmi oblíbené) a po APS-C a full-frame zrcadlovkách se jí podařilo úspěšně vstoupit i na pole středoformátové, s 50Mpix snímačem velikosti 44×33 mm (~1,7násobek full-frame).

Víte, ono mírný pokrok ve snímačích stávajících velikostí je fajn věc, ale myslím, že mnoho profesionálních fotografů bude uctívat jako novodobé foto-technologické božstvo první firmu, která dokáže dát na trh nikoli „APS-C SF“ o „trapně malé“ velikosti 44×33 mm, ale aspoň nejmenší plnohodnotný středoformátový snímač, tedy velikost 60×45mm, tedy přesněji řečeno zhruba 56×42 mm, kolik políčko ve formátu 645 skutečně zabírá. To představuje snímač o velikosti ~1,6× větší než stávající 44×33mm snímač.

Osobně se domnívám, že vyrábět jej je už dnes zcela v možnostech Sony, a to s rozlišením kolem 80 Mpix, ale věci brzdí marketingové strategie a výrobní náklady. Je známou věcí, že ceny středoformátů jsou uměle velmi vysoké (ani ne tak Pentax 645Z s cenou zhruba dvojnásobnou oproti už tak předraženému Canonu 5DS/R (což je největší zástupce full-frame, kategorie běžných zrcadlovek s typicky nadnesenou cenou), jako spíše Hasselblad či Phase One). Třeba jednoho dne tohle vyřeší i nová plánovaná investice Sony…

Tagy: 
Zdroje: 

Sony [pdf]

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony po 26 letech vydá akcie, aby zafinancovala vývoj next-gen snímačů

Středa, 1 Červenec 2015 - 18:08 | ODSakEda | Mě by zase zajímalo, kde jsou ty ideálně!...
Středa, 1 Červenec 2015 - 17:35 | petr22 | To by me zajimalo, co Sony provedlo s tim...

Zobrazit diskusi