Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uvede Sony PS3 SuperSlim s 22nm Cell + 28nm RSX GPU již v červnu?

Za aktuální nedostupností PS3 Super Slim s 12GB flash pamětí má být již brzké uvedení nové verze na výstavě E3 2014...

Letošní E3 se koná 10. až 16. června tohoto roku, opět v Los Angeles. A jelikož je Super Slim verze herní konzole Playstation 3 aktuálně „out of stock“ u prodejců jako GameStop, Amazon, Walmart a Target, je jediným možným vysvětlením, dle mnohých, že Sony uvede novou verzi.

Ta by měla nést 22nm die-shrink procesoru Cell a přinést také více interní flash paměti než ubohých 12 GB. Vysněná minimální kapacita 32 GB jistě s ohledem na klesající ceny kupříkladu eMMC čipů není nereálná, ale je otázkou, nakolik je reálná spekulace o novém modelu zastaralé konzole.

Faktem ale je, že pokud je na cestě 22nm die-shrink Cellu, klesnou s ním chladící i energetické nároky celé konzole. Rozměry budou moci být ještě menší (případně levnější výroba ve stávajícím Super Slim šasi), zdroj bude moci mít nižší wattáž, chlazení bude jednodušší (přeci jen hliník či měď nejsou nejlevnější záležitost) a přitom tato stará generace má před sebou ještě několik let života a tisíce vydaných her připravených pro každého zájemce.

playstation3_superslim

V těchto dnech lze koupit Playstation 3 Super Slim 12 GB v českých e-shopech kolem 3 990 Kč. To je řekněme zhruba 2 500 Kč nad nejlevnějšími Blu-ray přehrávači. Pokud by se Sony podařilo tuto cenu ještě snížit (třeba pod 3 500 Kč), případně při stejné ceně nabídnout 32GB kapacitu, pak je tento produkt jistě dostatečně zajímavý. Vždyť si připomeňme, že přímo dle vyjádření Sony má PS3 před sebou ještě 3 až 4 roky života a i poté bude nadále použitelná na hraní všech vydaných her a přehrávání Blu-ray filmů. Opět zopakuji svoji myšlenku z února: Nedivil bych se, kdyby se do Vánoc dostala i někam kolem 1 999 až 2 999 Kč v hypermarketech.

Jinak čistě teoreticky by dnes bylo možné vyrábět jak Cell 22nm technologií, tak GPU Nvidia RSX nejen 28nm výrobou v TSMC, ale možná už i 20nm. Přeci jen jde o GPU na dnešní dobu již značně zastaralé, tedy výrobně jednoduché a malé v srovnání s dobou před 7 lety. O té realistické variantě, tedy kombinaci 22nm Cell CPU a 28nm RSX GPU, se hovoří již od loňska. Již více než dva roky se pak spekuluje o možnosti sjednocení obou čipů do jednoho pouzdra, případně využití nějakého výrobně speciálního typu pamětí, což by vše ještě dále zjednodušilo design základní desky i napájecích částí.

Pokud přemýšlíte o filmech na Blu-ray discích a stolním Blu-ray přehrávači, jaký příplatek k ceně samotného přehrávače by vás přesvědčil, abyste místo něj koupili Playstation 3? Pro mě osobně je to právě ta psychologická hranice 2 999 Kč, která by z PS3 učinila preferovaný přístroj k FullHD TV.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uvede Sony PS3 SuperSlim s 22nm Cell + 28nm RSX GPU již v červnu?

Pondělí, 19 Květen 2014 - 19:23 | AndyF1 | Ne PS3 nechcem k TV ani zadarmo. Doniesol to brat...

Zobrazit diskusi