Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony se obává příliš vysokých výrobních nákladů Playstation 5, vypadá to na $450

Tak nějak jsem to čekal, že se to bude dít, vzhledem k tomu že je to x86 železo a nástup 4K zobrazovadel zvedl nároky na HW. Příští iteraci zase zatlačí na nároky až z toho vznikne nějaké mainstream písidlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ceny konzolí se pohybují mezi 400-500 dolary dlouhodobě, namátkou startovní cena PS3 byla 499 USD nebo původní XBONE a později XBONE X taky oba uvedený za 499 USD, nevím kde autor vzal že nastane při výrobních nákladech 450 USD nějaký zdražení. 500 dolarů je normální a celkem i očekávatelná cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Playstation 4 - $399
Playstation 4 Pro - $399
Xbox One bez Kinect - $399

Xbox One s Kinect a Xbox One X sice stál $499, ale taky to řada uživatelů i recenzí kritizovala jako vysokou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo kritizovali ze si maj kupovat s konzoli i kinect kterej skoro nikoho nezajimal :-D

pokud si pamatuju dobre tak PS3 stal u nas pri vydani prez 20k

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proboha kde je psáno že každá generace zlevní, naopak, třeba XBOX360 stál 399 dolarů a XBOX ONE potom startoval za 499 dolarů, bavíme se o startovní ceně, nikoliv o verzích bez něčeho které byly později, třeba Sony nabídne za dva měsíce po vydání verzi PS5 s ovladačema bez haptické odezvy za 399 USD protože mají být ovladače z PS4 použitelné i na PS5. Až bude hrozit že ty konzole vybočej ze zajetý maximálně 500 dolarový hranice tak se začnu vzrušovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malinko tam vidim jeste neco jineho. Pocitace se neustale vyviji a novy pocitac je mnohem vykonejsi nez stary pocitac. Podobne je to i u hernich konzoli, kdy nova konzole je vykonejsi nez starsi konzole.
Pridanou hodnotou je teda vykon a protoze naklady se casem snizuji, tak pokud chce vyrobce vydat neco lepsiho neco vykonejsiho, tak nemuze jit jeste s cenou dolu.

Vemte si treba auto, tam je motor, ctyri kola, karoserie, sice to mozna muze jet rychleji, ale protoze je na silnicich maximalni rychlost dana a tu uz auta prekracuji radu let, tak proste lepsi vykon neni potreba, maximalne se zlepsi nejake vedlejsi doplnky typu airbag a nic vic. Takze duvod zdrazovat auta neni, vykon nemuze byt pridanou hodnotou.

A v tomhle momente vidim v tech pocitacich jeste jeden parametr krome toho vyssiho vykonu, ktery uz k tomu zdrazeni musi vest a tim je inflace.
Auto nic lepsiho vykonejsiho nema, vyrobni naklady se snizuji, inflace dorovna cenu, takze to muze byt porad stejne drahe.
Pocitac (konzole) zvysuje vykon a zaroven snizuje naklady, ale inflace je tu navic a musi to zarizeni zdrazit. 450 dolaru mi teda prijde jako adekvatni castka, fanousek konzoli to jiste da.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

zase plácaš nezmysly. Nepotrebuješ vyšší výkon u auta? Výkon u auta neznamená len top speed. Znamená pružnosť, schopnosť akcelerovať a v prípade sračiek sa dostať preč , pretože to už neubrzdíš. Ak si v živote ale nesedel v káre od 140 arabov a viac, tak plácaj ďalej a snívaj svoj vlhký sen....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Proste uz nepis, akurat zasiras forum pod jakymkoliv clankem svymi nesmysly.
Nebo si pis sve plky na hajzlpapir, protoze ten jediny je na to vhodny.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Pocitace se neustale vyviji a novy pocitac je mnohem vykonejsi nez stary pocitac. Podobne je to i u hernich konzoli, kdy nova konzole je vykonejsi nez starsi konzole.
Pridanou hodnotou je teda vykon "

To by sme nesmeli mať Gatesoiv zákon
“The speed of software halves every 18 months.”
http://www.catb.org/jargon/html/G/Gatess-Law.html

A z neho vyplývajûci Wirthov zákon

Wirth's Law is a famous quote from Niklaus Wirth, a Swiss computer scientist. In 1995, he proposed an adage that: “Software is getting slower more rapidly than hardware is getting faster.”
https://www.techopedia.com/definition/24381/wirths-law

Logicky sa teda nemá používať komerčný softvêr, ak to ide
Windows 10 vs. Eight Linux Distributions On The Threadripper 3970X
Written by Michael Larabel in Operating Systems on 17 December 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=3970x-win10-enterpri...

Windows vs. Linux Scaling Performance From 16 To 128 Threads With AMD Ryzen Threadripper 3990X
Written by Michael Larabel in Processors on 14 February 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=3990x-windows-linux&...

FreeBSD vs. Linux Scaling Up To 128 Threads With The AMD Ryzen Threadripper 3990X
Written by Michael Larabel in Operating Systems on 20 February 2020.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=3990x-freebsd-bsd&num=1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Pocitace se neustale vyviji a novy pocitac je mnohem vykonejsi nez stary pocitac.“

Haha, najednou.
A kdo tu donedávna pořád mlel o tom, jak starý počítač je výkonově pořád v pohodě a kupovat nový nemá smysl?

„Auto nic lepsiho vykonejsiho nema, vyrobni naklady se snizuji“

Tohle je naprostý blábol.
Jako by maximální rychlost byla jediný zajímavý parametr auta.
Výrobní náklady aut naopak neustále rostou, počet automobilek a různorodost modelů postupně klesá ve snaze udržet ještě ziskovost.
Minimálně v EU jsou už teď parametry aut vyžadované regulacemi mimo realitu, přitom regulace se dál zpřísňují.

Do budoucna nejspíš (alespoň v EU) bude modelů aut méně a ceny vyšší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, jestli modelů bude míň, když ty plechy vyrábí roboti. Pak je jedno, jakej plech vezme. Jsem ochoten souhlasit s tím, že bude méně platforem, ale z formičky jim vypadne jakákoli myslitelná kokotina, protože dojede na pás právě včas díky průmyslu 4.5 - myšleno téměř nikdo na lince (humanoidní roboti *).

Za druhé platforem méně, ale výbav (i těch modelů klidně viz výše) mnohem více, když půjde jen o soft, klidně dokoupenej dodatečně.

Za třetí jde to odlišit ještě akcelerací, protože maximálku brzo zakážou byť jen vyzkoušet, protože za a) radary s xichtem všude a najdou si tě. Za b) u elektromotoru opět jen soft, za c) kapacita baterek jako další parametr (a klidně nesouvisející s akcelerací) a jako speciální parametr za tři bludišťáky maximálka není ekologická áno.

* Všechno dělají roboti, jídlo ti nosí roboti akorát venku hezky a ty nemůžeš ven ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Setreni na konzolich je ohavna vec, Playstation 4 Pro je toho ukazkovym prikladem:

-zadna ctecka CD disku a tez necte UltraHD Blu-ray disky
-vykon pro 4K to nema
-jenom jedina LED na leve strane(prilisna ohavnost, usetrili jedinou LED)
-5400 otackovy disk
-malo USB portu a jeste ohavne vyvedene(velke klice nestrcite)

>naopak Xbox One X dokazal ze kdyz je konzole dobra sve kupce si najde, i pri cene 550€ mel totiz Microsoft dosti silny zajem cili ja nesdilim obavy Sony ze kdyz se jedna o zavedenou znacku ze to pres vyssi cenu neprodaji, naopak Playstation 2 byla jeste drazsi a sla na tuny, PS5 chce jenom poradne promakat tak aby zvladala 4K ve 60FPS, mela dost USB portu, volitelne 1/2TB SSD plus obsahovala kombinaci DisplayPortu-u s technologii AMD FreeSync Premium, jenom necht nesetri na nespravnych mistech, naopak vyhodil bych zcela podporu Ray Tracing-u, naprosto zbytecna vec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-čtečka cd disků? UHD Blu-ray? K čemu prositmě?
-naco ledky? Ta jedna funguje dostatečně srozumitelně.
Ty usb jsou pravda. Taky mi to leze na nervy. Místo aby to mělo USB zezadu a mohl jsem tam mít pořád připojenej kabel, tak to trčí debilně zepředu a furt ho musím odpojovat a schovávat.
Co se týče display portu tak to moc nevidím, protože ve většině případů se konzole připojuje k televizi, a ty display porty nemají. Takže zbytečnost. A 2TB disk by stál polovinu ceny konzole. Myslím že na takle velký SSD ještě není doba. V nějaký premium verzi konzole možná, ale už PS4 se prodávala proti Xbonu líp, kvůlu tomu že byla levnější. Nebo možná proto že první xbone byl hroznej šrot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Nemáte pravdu - mám One X a to schroupe jak CD, tak UHD BD.
2) Ano, Pro je na 4K slabé
Zbytek - diodu bych asi na konzoli tolik neřešil, USB + plotna souhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doba se posunula. V době minulých generací byla grafika za 500 USD high end který si koupilo pár magorů.

Dnes je to přitom mainstream a nemalý počet magorů si koupí grafiku za takřka dvojnásobek. Proto si myslím, že svět sráčů je na konzoli za 15 klacků připraven a Sony si s tím tak nemusí dělat hlavu. Zejména pokud konkurence bude stát víceméně stejně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je pro koho jdou určené ty grafiky zas 500$ a pro koho ty konzole. nejsem si úplně jistej jestli je to ten samej uživatelskej "segment trhu". Když třeba vlazu na statistiky steamu tak tam na prvních třech místech vévodí 1060 1050ti a 1050....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Steam statistiky jsou o hovně. Prvně je jejich metodika těžce neprůhledná. Za druhé silně neaktuální. No a hlavně se nejvíce hrají onlinovky s minimálními nároky, které obstojně zvládnou i integrované grafiky.

Když si vezmeš, že nvidie prakticky nerostou prodeje grafik, ale zisky rostou v násobcích (i po odečtení HPC), je jasné, že se jádro jejích prodejů přesouvá z grafik pod 200 USD ke grafikám za 400 a více USD.

Je to stejné jak u mobilních telefonů. Před dekádou dal za telefon dvacítku buď blázen nebo iOvce. Dnes je to za tu cenu u výrobců mainstreamový telefon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Před dekádou dal za telefon dvacítku buď blázen nebo iOvce."

A dnes plati to samy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na konzoli za 15000 jim spousta lidi hodi bobek, zvlast pokud na to budou stejny hry jako na PS4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si, kdyź jsem kupoval PS ONE z bazaru za 9000,-Kč. Což byla má tehdejší celá výplata a před tím jsem měl za obdobnou cenu Amigu CD32. Porovnám li to k dnešním výplatám, byla by cena PS ONE pro mě někde (budu brát mizerný plat, protože kdysi jsem jej měl) na 18 tis. Samozřejmě je to jen taková vsuvka, která je dost od věci, ale přijde mi to zajímavé. Takže vzhledem k časovému odstupu, je cena 500 dolarů příznivější, než by to bylo v roce 2000 (cca).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

presne u predeslejch konzoli byla cena obrovska PS3 stal prez 20k coz je 15 let z5, na dnesni dobu by to bylo tak 35-40k a dneska se kazdej muze zblaznit ze vyjde na 15k coz je pro vetsinu lidi 10 pracovnich dni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U PS3 ta cena byla obhajitelná. Měla disk, měla Blu-ray mechaniku. Xbox360 neměl nic z toho. Navíc se PS3 ujala jako dostupný Blu-ray přehrávač. I za ty peníze :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě extra koukám že PS3 narozdíl od xboxu měla HDMI výstup, integrovanou WIFI, bezdrátový ovladače s integrovaným akumulátorem, integrovaný zdroj. Jako Xbox360 byl v době uvedení oproti PS3 chromej, jednookej, trochu retardovanej magor odvedle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky xbox360 prisel o rok driv(nekde i o vic jak rok) a byl o hodne levnejsi a to co chybelo v prvni revizi pak nasledne pridali vc. HDMI i podpory FHD atd. ...nevim jak mohl byt xbox 360 v dobe uvedeni oproti PS3 chromej, kdyz PS3 jeste nebyla na trhu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, asi tak že když si dneska koupíš jakoukouliv PS3 tak máš vše. A i v nedávné době se prodávaly xboxy bez uložiště a s tvárnicí na napájení a když si koupíš nějakej starej bazarovej xbox tak je třeba bez wifi a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"15k coz je pro vetsinu lidi 10 pracovnich dni" <= Kde žiješ? Průměrná mzda je 34 835 Kč (hrubého), medián je 29 549 Kč (hrubého), takže z toho je zřejmé, že 15K čistého si za 10 dní nevydělá nadpoloviční většina lidí v ČR ani omylem.

http://www.e15.cz/kalkulacka-vyse-mzdy-srovnani

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně by to mohli dát za 500 nebo i víc, pokud by to uměli marketingově obhájit a zájemcům vysvětlit, že tu konzoli potřebují. Se podívejte, kolik lidi dobrovolně vysolej za telefony a mají je většinou mnohem kratší dobu než PSko, někdo klidně mění telefon s každým novým top modelem, nebudu iobčany jmenovat :D A druhá věc je že 500$ jsou teď menší peníze než 500$ při příchodu PS3 nebo PS4. Třeba hru na PC teď už běžně napálej za 59€ i víc, to je celkem velkej kus z ceny konzole za jednu hru. Nebo, nedávno jsem kupoval gigabajtí 5700xt v akci za 10500,- to máte cca 450$ jen za kartu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svata pravda a napsana slova!, kdyz bude nastupni generace konzoli dobra muze stat i 600-700€ a sve kupce si najde, lidi si dnes radi priplati za neco lepsiho, hlavne chteji poradny vykon, plynuly obraz a kvalitu, uz jenom jadra Zen-u ktere nahradi pidijadra Jaguaru prinesou ohromnou zmenu v surovem vykonu konzoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však v klidu, to jenom novináři co nerozumí PCčkum (mají ajťáka na to) plačou, že jim děcka nepojedou na tábor. ;)

P.S. Odbanoval bych Crhu, ňaká nuda, celkově to upadá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzes srovnavat konzoli, kterou zapnes 2x-3x tejdne, s telefonem kterej pouzivas 20x-100x denne. Zvlast kdyz spouste lidi ten telefon nahradi i tu konzoli.
Navic konzole byly vzdy dotovany z her, takze pokud je vyrobni cena $450, tak to klidne muzou prodavat i za tech $400. Na zvyseni ceny by museli vymyslet neco vic nez jen aktualizace HW. Srovnavat s PC vubec nema smysl. Herni PC vzdy bude 2x-3x drazsi nez konzole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A taky bude herní PC vždy výkonnější než konzole. Pokud si někdo koupil Ryzen 7 nebo Intel Coffee Lake s víc jak 6 jádry,nebude muset řešit. Než abych pravidelně kupoval novější konzoli, radši jen budu měnit grafiky. Protože na FullHD 60FPS (popřípadě 75FPS když má monitor i 75Hz) mi bude stačit jakýkoliv dnešní CPU a zbytek je jen otázka GPU. Nepočítam k tomu že konzole se přehřívaji,neni možnost si do her instalovat češtiny nebo módy (například GTA5 s REDUX vypadá hodně dobře i přes stáří hry) a vzhledem k tomu že nemaji možnost instalace OS jsou nepoužitelný na práci takže k nim stejně potřebuju i to výkonný PC. A exkluzivky ? Kvuli těm pár "interaktivním filmům" si konzoli kupovat nebudu že... Stejně jako nechápu že si někdo koupil PS4 pro i přes to že už měl PS4 a jen FullHD televizi. Zbytečně vyhozený prachy. Stejně je ta konzole ráda že utáhne FullHD a nehučí u toho jak vysavač :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano PC, ktery je 2x az 3x drazsi nez konzole bude vykonejsi. A ano nemusis kazdych 8 let kupovat novou konzoli staci kdyz si kazdy 3 roky koupis novy GPU v cene ty konzole ;D.
A ne kdyz mas konzoli, tak nepotrebujes herni PC na praci. Pro naprostou vetsinu je lepsi slusnej notebook, kterej jim vetsinou vydrzi dyl nez to herni PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma pravdu, jednak PC ma 1x zarizeni, ktery ma daleko vyssi uzitnou hodnotu a pouziva ho defakto den co den :) Proste uz v teto dobe... at uz internet banking, dalsi zarizovani apod. Kupovanu GPU kazdy 3 roky nemusi, zalezi co clovek hraje, dal jestli snizi treba detaily, nastaveni na hodnotu z Ultra na High coz v poho staci. Navic kvalita je vyssi, konzole je proste styl kdy je hra na minimum detailu. To mu vydrzi taky, pokud koupi GPU a bude hrat jen na minimum low detail, vse low :D
Konzole je dalsi kram do bytu, navic tam cilej na to ze lidi hry jen koupi, narvou do toho prachy. U PC lze i radu her stahnout a nebo ziskat i original zdarma napr ruzne akce, slevy.
PS5 koupi spis fandove, co jedou styl ala mega TV 65 palcu, gauc a jedem :)
Ja treba koupil PC v roce 2010, hraje perfektne v roce 2020 to jako fakt prvni intel core i5 Lynnfield, takty 2,6Ghz OC 4Ghz. GPU byla starsi Ati, vymena po letech na Nvidia 1060 6GB s taktem na jadro 2124/ 9400 pameti efektivne OC. Hry... Rise of Tombraider 60fps pri FullHD, Resident Evil 7 mega 80fps a dal... Resident Evil 2 50 - 80fps to lita... vse mysleno na full tj High nastaveni u dane hry, dalsi veci naplno. Jasne jsou tu magori, co poznaj 144fps plus, 2K monitor ale to ted neresim pac me to postacuje dosud. Her tuna dal... casto zadarmo. Takze to PC pokrylo. Konzole znamena ala shanet vecne hry nekde... bud platit mesicne PS store nejaky PSN? ci litat po bazaru, lidech zda nemaj krabicku s plackou ci jak to tam stahnout :D

To ze to staci tem lidem ok, ale to jsou zase lidi co to neresi, notas, telefon a jedem :) Jenze ten notas topi jak krava, nejde tam nic menit, notas realne maj na 5 let, pak je to spis zasekanej krap kde se ti sekne i Eclipse soft :D Myslim ty levny nic moc, drahej za 30 litru je fakt kdyz to musi prenaset jen, jinak vykon slabej :D Mobily lidi kupujou co ja poznam za cca 6000czk, nikdo by nedal 20k blbost. Iovce jsou ale to meli ze to koupil mladej za 8000kc z druhej ruky nekde :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

iPhone to jsem poznal ano koupil tejpek z prace, iPhone 7 tusim? Cena rikal na splatky za 21 000kc :D Takze jo najdou se. Proste ja to beru ze nejlepsi uzitna hodnota je PC proste. Konzole = plastovej kram do bytu pro pobaveni, telefon spotrebni kram co zas tak nutnej neni. Pokud chci nouzove zavolat, je mi jedno z ceho. Dnes se uz nevola, data fajn, ale to splni i telefon za 5000kc se 4G netem, GPS do lesa a je. Jako priklad uvedu napr Asus Zenfon Selfie ZD551KL, slouzi porad. Lenovo A Plus cena 1000kc s GPS to dalo i zahranici v lese, hory, dokonce i nouzove vyreseni letenky online.
Takze blbosti, jen lidi naleteli na marketing. Notas bych koupil kdybych sluzebne cestoval, jinak na doma je zbytecnej. Kdo chce i srot, internet, MKV Film ziska PC skoro zadarmo :D To me i nabizel tudle clovek... core i7 4660 Haswell nakej? 4 jadro? Uplne v poho, sice je to vetsi ale da 200kc kamosovi na pivo a ten mu zaprasenej pc donese domu. Pusti a jede a nemusi resit notas za 10 - 15 litru jako krap :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Klasické konzole bývají obvykle vydávané se zcela minimální, která stačí plus mínus ně pokrytí reklamačních a logistických výdajů." <= ... vydávané se zcela minimální ČÍM?

PS: Co je to XBONE ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.