Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Komercializace vesmíru pokračuje: SpaceX Falcon 9 míří k ISS, modul Dragon se s ní spojí v pátek

SpaceX Flacon 9 při druhém startu
Již druhý úspěšný start má za sebou nosná raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Blízký vesmír se nám tak pomalu ale jistě posouvá v rámci druhé fáze své komercializace do výhledů, které jsme čítávali ve sci-fi let třicátých či šedesátých…

Druhý start se povedl až napodruhé, první pokus zastavila automatika vteřinu před startem (palubní počítač detekoval vyšší než limitní tlak ve spalovací komoře motoru #5 daný vadným ventilem), nicméně včerejší start již vyšel na jedničku a Falcon 9 je tak opět o kus blíže ke svému cíli: dopravě kapsle Dragon, která bude zásobovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), do vesmíru.

SpaceX Dragon na orbitě

Start proběhl z Mysu Canaveral na Floridě, jak jinak. V tuto chvíli mají ve SpaceX velký důvod k oslavě: kapsle Dragon je na orbitě, solární panely se rozvinuly a pracují. Pokud vše půjde i nadále hladce, tak se Dragon v pátek spojí s ISS a začne nová éra kosmických letů: soukromé společnosti létající k ISS.

Barrack Obama, SpaceX Falcon 9

Program Falcon 9/Dragon je víceméně důsledkem škrtů v rozpočtu NASA, které vyústily v zaříznutí či odklady misí jako lety posádek na Měsíc, Mars, ukončení programu Space Shuttle či právě přerušení projektů pro návratovou kabinu pro ISS a jiné. Již před delší dobou americký prezident Barrack Obama vyzval soukromý sektor, aby se na vesmírných projektech podílel a nyní si tedy může „odfajfkovat“ jednu položku.

SpaceX Dragon, konfigurace s náklademSpaceX Dragon, konfigurace s posádkou

Pokud se mise SpaceX podaří, pak si firma zajistí lukrativní kontrakt u NASA v hodnotě 1,6 miliardy dolarů na celkem 12 letů s nákladem k ISS. Falcon 9 s Dragonem dokáží na nízkou zemskou orbitu dopravit 6 tun nákladu a zpět přivézt 3 tuny. V konfiguraci pro posádku se bavíme až o 7 kosmonautech, tedy kapacitě, kterou byl schopen vozit raketoplán (samozřejmě ale bez jeho obrovského nákladního prostoru, kanadského ramene a dalších unikátních věcí).

SpaceX Dragon před spojením s ISS

Držme SpaceX palce, ať se i nadále daří a vědci a inženýři na ISS se nemusejí spoléhat jen na ruské Sojuzy. Ostatně do nedaleké budoucnosti hledí projekty jako „dovolená ve vesmíru“, ať již formou balistického, či orbitálního letu, nebo „hotel ve vesmíru“ a jiné.

Tagy: 
Zdroje: 

SpaceX (1, 2), DailyTech

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Komercializace vesmíru pokračuje: SpaceX Falcon 9 míří k ISS, modul Dragon se s ní spojí v pátek

Pátek, 25 Květen 2012 - 13:08 | František Kubiš | Musk je borec a vizionar, drzim mu a jeho tymu...
Čtvrtek, 24 Květen 2012 - 10:55 | prophet | Hm.. 7 ludi do kabiny mensej ako Apollo CM.. to...
Čtvrtek, 24 Květen 2012 - 07:42 | Archvile | WIFT dostával samé mínusy a tak hodnotenie...
Středa, 23 Květen 2012 - 12:24 | Dan8 | + :) Proč nejdou hodnotit příspěvky?
Středa, 23 Květen 2012 - 12:08 | Ondar | Konečně krok správným směrem k vesmírným...
Středa, 23 Květen 2012 - 11:57 | LkFp | Btw. byl to 3. start Falcon9. Druhy start je to s...

Zobrazit diskusi