Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Španělsko již není zemí nekomerčnímu sdílení zaslíbenou, bude cenzurovat internet

Španělská ministryně kultury Ángeles González-Sinde
Uvažovali jste někdy, do jaké země byste se odstěhovali, kdyby byla u nás zavedena cenzura internetu? Pak si můžete škrtnout Španělsko, neboť nově zvolená vláda se výhrůžek USA „konečně“ zalekla a velice rychle dříve diskutovaný kontroverzní „zákon Sinde“ aplikovala. Cenzura ve Španělsku se tak stane realitou a nádavkem k tomu budou „výpalné“ platit úplně všichni…

Všechno to „začalo“ tím, že ve Španělsku bylo hodně dlouho sdílení audiovizuálních děl pro nekomerční využití legální. Řada soudců vyřkla taková rozhodnutí, která osvobodila sdíleče a poslala lidi ze zábavního průmyslu s nářkem domů. Ti to ale vzali oklikou přes Spojené státy americké a „centrála zábavního průmyslu“ začala kout plán, jak těmto praktikám učinit přítrž. Začalo to poněkud hlasitějším znepokojením „pantáty všech pantátů“ Baracka Obamy nad stavem autorského práva ve Španělsku, pokračovalo to komickými výhrůžkami typu „vy si zadarmo stahujete naše díla z internetu, tak my vám je přestaneme prodávat“ a pod taktovkou USA řízenou tamním zábavním průmyslem se začal rodit tzv. „zákon Sinde“ pojmenovaný podle loutky, která se stala jeho mediální tváří. Řeč není o nikom jiném než o „ženě od fochu“, scenáristce, režisérce a někdejší španělské ministryni kultury Ángeles González-Sinde v jedné osobě (ve funkci ministryně skončila právě s koncem loňského roku).

Zákon Sinde“ jsme naposledy zmiňovali v prosinci roku 2010, kdy byl coby pozměňovací návrh (tzv. „přílepek“) zákona o udržení hospodářství zamítnut tehdejší španělskou poslaneckou sněmovnou. Za zamítnutím jsou dva možné důvody: jednak protesty, které tehdy pořádaly samy portály pro sdílení a místo fungování vystavili informační hlášku, ale především pak provalení skutečnosti (díky WikiLeaks), že při sepisování tohoto přílepku pero držela sice španělská ruka, ale vedla ji ruka americká. Nicméně v prosinci loňského roku se vláda změnila, vyhrála Partido Popular („Popular“ je ve španělštině „lidová“, takže takoví jakoby „lidovci“) a než se národ stačil vzpamatovat, parlament schválil 30. prosince zákon o udržení hospodářství včetně možnosti zavírat doposud legálně operující weby umožňující výměnu autorsky chráněných děl nebo je do deseti dnů od nahlášení vlastníkem autorských práv blokovat na úrovni poskytovatelů připojení k internetu, pokud se nedohledá jejich skutečný vlastník.

Jak to vlastně bude fungovat: Jistá „komise duševního vlastnictví“ bude rozhodovat o tom, který web porušuje autorská práva a do deseti dnů zajistí jeho zrušení. Komise bude mít dvě části, přičemž „zajímavější“ je ta druhá, která bude zajišťovat likvidaci nepohodlných webů (první bude spíše o osvětě a eventuelně smírčí dohodě s provozovateli webů). Identifikaci vlastníků webových stránek a nařízení zablokování stránek může nařídit soud. Zákon je nastaven tak, aby fungoval nejen v případě, kdy na šíření autorsky chráněného obsahu bez povolení někdo vydělává, ale i v situaci, kdy může potenciálně vlastníkovi vzniknout škoda, což se dle „zákona o bulharských konstantách“ používaných k vyčíslování škod děje nejen v situaci, kdy je na daném serveru skutečně umístěn autorsky chráněný obsah, ale i v situaci, kdy je na něj pouze odkazováno někam jinam. Ilegálními se tak prakticky mohou stát i vyhledávače. Jakmile komise zjistí, že nějaký web porušuje autorská práva vlastníků, požádá provozovatele o zrušení webu a odstranění jeho obsahu, a to do 24 hodin od nahlášení. Pokud tak vlastník webu neučiní, požádá komise o uzavření webu soud, přičemž vše se musí stihnout do 72 hodin (3 dnů). Právo na spravedlivý proces je tím posláno do „porcelánového expresu“.

Serverem WikiLeaks zveřejněné depeše přitom odhalují, co stálo za tím, že Španělé najednou kontroverzní zákon tak rychle přijali. Španělsko už je totiž nějaký čas v tzv. Special 301 watchlist reportu, což je mimo jiné jakýsi seznam států, které jsou více sledovány z důvodu problémů s nakládáním s duševním vlastnictvím. Americký velvyslanec Alan D. Solomont přitom pohrozil Španělsku, že pokud urychleně nepřijme zákon Sinde, pak se dostane z watch listu do priority watch listu, což by Španělsko posunulo na nejvyšší příčku vedle Číny, Ruska, Kanady a řady dalších zemí a mohlo by to ohrozit jeho obchodní vztahy s USA, investice a podobně.

Zajímavě se to má i s tím „výpalným“ coby kompenzací možnosti vytváření kopie pro osobní potřebu. Pokud jste si někde přečetli, že „výpalné bylo ve Španělsku zrušeno“, pak to je sice pravda, ale ne úplná. Poplatky z prázdných médií, kopírek a podobně byly skutečně zrušeny, ovšem byly nahrazeny něčím novým: zábavní průmysl dostane místo toho 37 až 42 miliónů eur ze státního rozpočtu, což vychází zhruba na €0,8 až €0,9 na jednoho obyvatele Španělska. Zda jde o lepší řešení než výpalné z médií, necháme na vás.

Zdroje: 

TorrentFreak (1, 2), El Mundo, No a la ley Sinde

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Španělsko již není zemí nekomerčnímu sdílení zaslíbenou, bude cenzurovat internet

Pondělí, 23 Leden 2012 - 13:44 | Lojza Suchánek | Nevim no...spis typicky uchazec o zamestnani je...
Pondělí, 23 Leden 2012 - 11:40 | WIFT | Re: "Vetsina lidi, kteri to zkusili, nakonec...
Neděle, 22 Leden 2012 - 11:38 | Lojza Suchánek | Je mi 35, a zamerne jsem se stehoval z Prahy do...
Neděle, 22 Leden 2012 - 07:54 | vlado70 | Bolo to myslene tak polosrandovne.Ale je tu...
Sobota, 21 Leden 2012 - 23:43 | gurulix | Být třicátníkem mimo Prahu není žádný terno. Děti...
Sobota, 21 Leden 2012 - 12:03 | Lojza Suchánek | ROFL Tak tohle je drsny...obavam se, ze asi svou...
Pátek, 20 Leden 2012 - 22:45 | vlado70 | A preco by sa o nich stat nemal postarat? Ved...
Pátek, 20 Leden 2012 - 20:45 | Izak | Kanadani USA vubec nemusi, smeji se jim a delaji...
Pátek, 20 Leden 2012 - 17:59 | Lojza Suchánek | Mladi by predevsim meli vyrazit do prace a zacit...
Pátek, 20 Leden 2012 - 17:27 | Vratislav Boch | To že dnes vy ani já nevíme jak to udělat aby to...

Zobrazit diskusi